Празници / фестивали

Кралицата на акордеона Мие Мики и кралят на цигулката Минчо Минчев пред русенска публика

52. международен фестивал Мартенски музикални дни – Русе

◊ СЪБИТИЕТО

От 19 часа в Доходно здание - Русе

ще бъде представен концерт с участието на

Мие Мики – акордеон
и
Минчо Минчев – цигулка



Програма: Д. Скарлати, Г. Ф. Хендел, А. Корели, Е. Григ, Ф. Глас, А. Пиацола


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Мие Мики е родена на 15 септември 1956 година в Токио. Тя започва да свири на акордеон, когато е на четиригодишна възраст. Осемгодишна тя прави първото си публично изпълнение, радиозапис за NHK в Токио. За три години (1981, 1985 и 1986) тя е поканена да въведе свиренето на акордеон в Китай чрез концерти и майсторски класове. През 1989 година й е присъдена наградата за млад изпълнител - Foerderungspreis des Landes Nordrhein-Westfalen, с която за първи път се удостоява изпълнител на акордеон. Като млад изпълнител тя печели първа награда на Международния конкурс по акордеон в Клингентар, Германия и първа награда на Международния конкурс по акордеон в Анеси, Франция.

Двадесет и петгодишна е преподавател в Хохшуле фюр мюзик в Детмолд, Германия, а в момента е професор във Folkwang Hochschule в Есен (Германия).

Над петдесет солови и камерни творби са създали за нея композиторите: Хосокава, Хубер, Тоши, Ишии, Такахаши и др. Мие Мики е солист на множество известни оркестри като Suisse Romande оркестър, New Japan филхармония, Симфоничния оркестър на NHK, Гьотеборгския симфоничен оркестър, Националния оркестър на Белгия и др. Тя има издадени над 30 компактдиска от водещи звукозаписни фирми.

Музикалните критици я определят като кралица на класическия акордеон.


Минчо Минчев е роден е на 17 септември 1950 година в Габрово. Учи цигулка при Петър Чаръкчиев. Първия си самостоятелен концерт изнася в Драматичния театър в родния си град, когато е на 9 години. Завършва националното музикално училище „Любомир Пипков” и Музикалната академия в София.

Той печели десетки първи награди на конкурси, сред които: конкурса "Карл Флеш" в Лондон (награда на журито, награда на публиката и награда за най-добро изпълнение на музика на Бетовен). Става лауреат на международните авторитетни конкурси "Виенявски" - Полша, и "Паганини" – Италия.

Минчо Минчев е бил солист на световноизвестни оркестри като: Дрезденската филхармония, Филхармонията на Санкт Петербург, Букурещката филхармония, Амстердамската филхармония и др. Изнасял е концерти под диригентството на сър Алексадър Гибсън, Невил Маринър, Ленърд Слаткин и други световноизвестни диригенти.

От 1990 година е професор в Университета за изкуства „Фолкванг” в град Есен. Канен е да води майсторски класове в много страни от Европа, Америка, Азия и Австралия.
Автор:
Никола Бенин
Публикация:
23.03.2012 г. 17:55
Етикети:
класическа музикамузикални новиницигулкаконцертМие МикиМинчо Минчев
Мартенски дни Русе
цигулар
акордеонист
акардеон
Посетено:
1975
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14398-kralitsata-na-akordeona-mie-miki-i-kralyat-na-tsigulkata-mincho-minchev-pred-rusenska-publika