Празници / фестивали

Теодосий Спасов отново свири "Ние сме вода" за Световния ден на водата

Инициативи за Световния ден на водата в Експо Баня София

Теодосий Спасов отново свири "Ние сме вода" за Световния ден на водата


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Теодосий Спасов с Мирослав Турийски и Александър Леков, изложба детски рисунки и детски еко-спектакъл са част от инициативите за Световния ден на водата в Експо Баня София.


Международна фондация "We Are Water" със съдействието на Рока България и съмишленици организира в Експо Баня София множество инициативи по повод Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март. Датата е определена с резолюция на Международна конференция по околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро, Бразилия през 1992 г. Оттогава, всяка година на този ден, по цял свят се организират събития, които насочват вниманието на жителите на планетата към проблемите с намаляващите чисти водни ресурси. Тази година, основната тема на Световния ден на водата, определена от ООН, е Water and Food Security. Фокусът е върху огромните и непрекъснато нарастващи разходи на водни ресурси за производството на храни за задоволяване на нуждите на населението.


Поредното предаване на Рока радио с водещ Ники Кънчев, съвместен проект на Рока България и Дарик радио, ще посрещне своите гости в Експо Баня София. Тема на предаването също е водата. Дарик радио ще излъчва пряко от импровизираното студио в изложбената зала на Рока България от 13.00 ч. до 17.00 ч., времето на Ники Кънчев Шоу, а предаването Рока радио, от 15.00 ч. до 16.00 ч. ще се излъчва чрез видеовръзка и в мрежата на форума Международен воден мост 2012.

22 март е само началото на събитията в Експо Баня София, посветени на Световния ден на водата.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

На 23 март, от 19.00 ч. виртуозният изпълнител и композитор, кавалджията на света Теодосий Спасов ще гостува в Експо Баня София, заедно с двама музиканти, които също като него имат отношение към смесване на традиционната балканска музика с влияния от световната джаз, поп и етно музика. Мирослав Турийски - пиано, и Александър Леков - бас, от Пловдив, са едни от най-активните млади музиканти, поддържащи джазовия клубен и концертен дух на града. Често свирят заедно, но и всеки един от тях участва в най-различни проекти в страната и чужбина. Теодосий Спасов е един от първите в България, които подкрепят каузата на фондация "We Are Water". Гостите в Експо Баня София ще имат удоволствието да чуят и авторската му композиция "We Аre Water", която Теодосий посвещава специално на този толкова ценен природен ресурс - водата. Входът е свободен. Необходима е предварителна резервация на тел. 02/ 939 60 90.

Концертът на Теодосий Спасов ще даде началото на изложба детски рисунки на тема „Вода”, организирана от фондация "We Are Water", съвместно със Съюз Сороптимист Интернешънъл – България. Изложбата ще представи творби на деца от ателие "Прегърни ме", дневен детски център за деца с увреждания "Св. Николай Чудотворец", Бургас, от Дома за деца с умствена изостаналост "Свети Стилян Пафлагонийски" в с. Кошарица и други деца в неравностойно положение или със специални потребности. Възпитанието да цениш богатствата на природата и да бъдеш отговорен започва още от най-ранна възраст, и това доказват децата с рисунките си. А дали и ние осъзнаваме колко ценен природен ресурс е водата и че опазването му и бъдещето на планетата зависят от всеки един от нас?

На 24 март (събота), най-малките ще са поканени да видят Приказка за Спасената Река – авторски екоспектакъл за деца на Свилен Стоянов, реализиран с подкрепата на Сороптимист Интернешънъл – клуб Варна.

Програмата на инициативите на международна фондация "We Are Water" и Рока България, посветени на Световния ден на водата, е публикувана в интернет на адрес www.bg.roca.com и на сайта на форума "Международен воден мост" 2012.

Автор:
Фондация "We Are Water"
Публикация:
22.03.2012 г. 15:11
Посетено:
1448
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14385-teodosiy-spasov-otnovo-sviri-nie-sme-voda-za-svetovniya-den-na-vodata