Празници / фестивали

Днес раздават наградите на София филм фест

Режисьорът Хю Хъдсън ще получи наградата на София

Днес раздават наградите на София филм фест
Кадър от филма "Огнените колесници"


◊ НАГРАДИТЕ

От 19 часа днес (17 март) в Зала 1 на НДК ще бъде официалната церемония по награждаването на отличените филми на София филм фест.

По време на награждаването олимпийската шампионка Мария Гроздева и столичният кмет Йорданка Фандъкова ще връчат Наградата на София на британския режисьор Хю Хъдсън.

След церемонията започва и Олимпийската гала вечер на София филм фест с прожекцията на филма на Хъдсън „Огнените колесници”, спечелил 4 награди Оскар. Сред гостите на това специално събитие ще бъди и актьорът Бен Крос, на когото Хъдсън поверява главната роля във филма.


◊ КОЙ Е ХЮ ХЪДСЪН

Роденият в Лондон преди 75 години Хю Хъдсън е кинорежисьор и съосновател на продуцентска компания за документални филми. Освен игралния му дебют „Огнените колесници”, други известни негови филми са „Тарзан – потомък на рода Грейстоук” (1984), получил 4 номинации за „Оскар”, епичната драма „Революция” (1985) с участието на Ал Пачино, Настася Кински и Доналд Съдърланд, и „Мечтах за Африка” (2000) с Ким Бейсингър и Венсан Перез.


◊ ОЛИМПИЙСКИЯТ ФИЛМ

„Огнените колесници” (носител на четири награди „Оскар” ’82 - за най-добър филм, музика, сценарий и костюми,  както и на „Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм) ни пренася в епохата на 20-те години, когато спортът е преди всичко благородно съревнование, за да ни разкаже историята на двама британски лекоатлети. Това са евреинът Харолд Ейбрахамс (Бен Крос), който тича, за да превъзмогне предразсъдъците си, и силно религиозният шотландец Ерик Лидел (Йън Чарлсън), който се състезава в прослава на Господ.

С много ентусиазъм и всеотдайност двамата атлети постигат победа след победа до настъпването на олимпийските игри във Франция през 1924 г., когато идва ред на една голяма саможертва... Филмът е вдъхновен от репликата: „Донеси ми моята Огнена колесница” от известната поема на Уилям Блейк, която по-късно става повод за създаването на британския химн „Йерусалим”. А оригиналната фраза „огнени колесници” е директна заемка от Библията...

Автор на музиката към филма е известният композитор на електронна музика Вангелис.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.03.2012 г. 15:06
Посетено:
1200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14340-dnes-razdavat-nagradite-na-sofiya-film-fest