Празници / фестивали

Най-новото в танца представя "Антистатик"

Пето издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс

Най-новото в танца представя "Антистатик"


◊ СЪБИТИЕТО

Какво е значението на тялото на сцената днес, какво е съвременен танц - този въпрос движи създателите на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” вече пета поредна година. 

Между 2 и 7 април 2012 Брейн Стор Проджект, Център за култура и дебат “Червената къща” и Асоциация „Информбюро” отново ще дадат в София платформа на авторски сценични форми, които представят най-новите тенденции и практики в граничните зони на изкуствата между танц, пърформанс, физически театър, визуални изкуства, музика и интерактивни формати.


◊ В ПРОГРАМАТА

Смях по партитури, тела и скулптури, търгове и наддаване

Какво става с тялото ни, докато се смеем? Какво се случва с другите, докато се смеем? Антония Беер се смее по партитури, които нейни приятели и роднини й подаряват за рождения ден. Те й позволяват да изследва смеха като физическа и вокална експресия, като средство за взаимодействие и контакт със зрителите. „Антистатик” ще се открие на 2 април с концертна версия на „Партитури за смях” – представлението, с което немската изпълнителка се налага на европейската сцена като име, което трябва да се следи.

Още една звезда на лайв арта ще закрие фестивала с друго хитово представление - „I-On” на установилия се в Брюксел Иво Димчев. То предоставя и рядката възможност да се видят в България скулптури на знаменития Франц Вест, удостоен на Венецианското биенале миналата година с престижната награда „Златен лъв” за цялостно творчество. В необуздана и неизчерпаема стилистична смесица Димчев създава от взаимодействието между обектите на австрийския артист и собственото му тяло зашеметяващ пърформанс. 

Схващането за танцовото представление като хореография на поредица от движения, виртуозно изпълнени в красива форма, отдавна вече не е единствено. Интересът на съвременните артисти е насочен най-вече към изследване на неограничените възможности и значения на тялото с всичките естетически, обществени и политически въпроси, които то повдига и процеси на възприятията, които предизвиква. Един от международните центрове на този нов вид танц е Германия.

Четири солови представления от немската столица идват в София, дело на артисти от три континента, установили се в Берлин. Това са Елизабете Фингер (Бразилия) с физически експресивния и поетичен пърформанс „О.”; Зейна Хана от Бейрут, която във визуално-движенческа инсталация ще покаже как хореографията се превръща в картина. Тиан Ротевил, композитор и хореограф от Холандия, по атрактивен и забавен начин съчетава в “Soulsqueezing” музика, глас и движение, коментирайки всичко случващо се по време на изпълнението му в ритъма на соул-песен. А Драгана Булут (Сърбия) ще въвлече публиката в истински търг на произведения на изкуството, поставяйки въпроса за тяхната стойност, за цената на материалното и нематериалното, за удоволствието от наддаването. Тя е позната на софийската публика като част от екипа на инсталацията „E.I.O”, който миналата година спечели международната награда за изгряващи хореографи Jardin d’Europe и закри 4-то издание на „Антистатик”.

С „Velocity Pumps („Скоростни помпи”)” от Гисен идва пък българо-немският екип на Ива Свещарова заедно с Роуз Беерман и Теса Тайсен. Те приканват зрителите да проследят една комична и иронична игра на мускули, в която телата на младите изпълнителки преминават непрекъснато през различни пози от културизма и бодибилдинга.

 

Новата българска сцена

Петото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” ще представи и силна програма от на най-новите представители в танца и пърформанса в страната.

„Гараж Колектив” заедно с Галина Борисова отсега работят върху лекцията-спектакъл с предизвикателното заглавие „Ако нямате шедьовър, заемете се с нещо друго”. Хореографът и танцьор Виолета Витанова заедно със сценографа Венелин Шурелов изграждат пърформанс-инсталацията “Zoom In”, в която на фокус и в оптична игра на възприятията попада най-„анонимната” част на тялото – човешкият гръб. Във фестивалната програма е включен и артистично–кураторският експеримент на Ива Свещарова и Вили Прагер с авторския им пърформанс „Музей на хигиената”. Те въвличат телата си в гранични ситуации и напрегнато взаимодействие, за да изпитат лимитите на неговата дисциплинираност и очертаят нови значения на понятието „хигиена”.

Една от важните мисии на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” е и да стимулира дискусиите около новите естетически форми, за това как ги разбираме и възприемаме. За тази цел в партньорство с Платформа „Нови драматургии” по време на фестивала ще се състоят и срещи-разговор на зрителите с артисти от фестивалната програма и специален теоретично-образователен модул.

Общо дванайсетте фестивални представления ще бъдат представени на различни пространства из София като Център за култура и дебат „Червената къща” и Театрална работилница „Сфумато”.

Билетите влизат в продажба от 20 март на цени между 6 и 10 лв. 

За най-актуална информация: http://www.facebook.com/Antistaticfestival
Автор:
Публикация:
16.03.2012 г. 14:45
Посетено:
1339
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14334-nay-novoto-v-tantsa-predstavya-antistatik