Празници / фестивали

"Аве" и "Кецове" са българските претенденти в балканския конкурс на София филм фест

Кинофестивалът започва на 9 март с "Аве" на Константин Божанов

"Аве" и "Кецове" са българските претенденти в балканския конкурс на София филм фест
Кадър от македонския филм "Punk's not dead" ("Пънкът не умира")


◊ КОНКУРСЪТ

За първи път жури ще оценява филмите от Балканския конкурс на София филм фест.


Американският продуцент Джим Старк, молдовската режисьорка Ана-Фелиция Скутелнику и австрийският експерт Петер Заврел ще избират победителя от полуострова.


◊ БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ

След фестивалния си триумф по света, кинодебютът на Константин Божанов „Аве” ще участва и в Балканския конкурс на 16-ия София филм фест. Романтичната драма, носител на Специалната награда на журито – Сараево ’11 и наградата на ФИПРЕССИ във Варшава ’11, разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено, без да иска, в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве...

Режисьорският дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов „Кецове” е второто българско предложение в Балканския конкурс на фестивала. „Цялото жури обожава този филм, той е необикновен и възхитителен. Вижте, дори и аз съм с кецове - нося ги, защото го харесвам. Нима мислите, че обикновено слагам кецове под тази прекрасна вечерна рокля? Така реших да покажа своето отношение към великолепния филм. Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда. Затова аз ще бъда с кецове, докато филмът получи това, което заслужава”, заяви самата Джералдин Чаплин по време на церемонията по връчването на наградите на 33-ия Московски кинофестивал, където тя беше председател на журито, а „Кецове” получи почетен диплом (Special Mention).

Историята, разказана в „Кецове”, е по действителен случай, а прототипи на главните герои са шестима младежи, които днес са на възраст между 45 и 47 години. В началото на лятото те решават да зарежат напрежението и проблемите в големия град и се отправят към едно от последните незастроени места по българското Черноморие. Сред девствени пясъци и огнени залези младежите намират нови приятелства, любов и независимост. В главните роли във филма са Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов, Иво Аръков и Ина Николова.


◊ СРЪБСКИТЕ ФИЛМИ

Балканският фаворит на публиката в Солун ’11 „Враг” (2011) на Деян Зечевич разказва за инженерен взвод от сръбската армия, който се натъква на мъж, представящ се за злия демиург и мечтаещ да покори видимия свят и душите на всички хора в мазето на разрушена фабрика в Босна. Всички се присмиват на историята на мъжа, още повече че е бил пациент в болница за душевноболни. Но най-лабилните от взвода започват да вярват на думите му...

Деян Зечевич е най-младият сръбски режисьор, който до 37-ата си година успява да заснеме цели 6 игрални заглавия, новела от омнибус филм, телевизионен филм и няколко телевизионни сериала. За всичките си творби Деян Зачевич е носител на над 100 награди.

„Кутията” (2011) на младата сръбска режисьорка Андриана Стойкович е история за живота на трима хамали, които обслужват основно чуждестранни дипломати след промените в Белград през 1992 г. След наложените от ООН санкции на Югославия дипломатите започват масово да напускат страната. От една страна, това означава повече работа за момчетата. От друга обаче, и те се замислят за заминаване и осъществяване на собствените си мечти.

„Кутията” е заснет на контрастна черно-бяла лента, която подсилва усещането за наближаващите трудности пред тримата приятели. Наситен с подтекст, филмът ни кара да си зададем въпроса дали кутиите, които мъжете пълнят с чужди вещи, не символизират техния изпълнен с ограничения живот, изолацията на града от останалия свят или спомените за миналото на една държава, която вече не съществува.


◊ РУМЪНСКИТЕ ФИЛМИ

„Любовникът” е вторият пълнометражен филм на румънския сценарист, режисьор и продуцент Каталин Митулеску, който е сред специалните гости на 16-ия София филм фест. Историята в „Любовникът” разказва за чаровен съблазнител на млади жени, посредник в търговията с плът в западналия румънски черноморски курорт Констанца. Налице е класическото лошо момче Лука, който много лесно подлъгва младите момичета с момчешкия си чар. Точно така се случва и с наивното провинциално момиче Вели, която се увлича по измамния чаровник. Но най-неочаквано и самият той допуска любовта да се намеси в професионалните му ангажименти... Според критиката „Любовникът” е поредната пленителна румънска драма, която остава за дълго в съзнанието.

В черната си комедия „Сънят на Адалберт” (2011) младият румънски режисьор Габриел Ахим проследява съдбата на мършав отговорник по техническата безопасност в рамките на един съдбоносен ден през 80-те години на ХХ век. Благодарение на своя оптимизъм, опортюнизъм и живо чувство за хумор, непривлекателният Юлика балансира успешно в малкото пространство на своята свобода между постоянните претенции на вечно разтревожената си жена и различните капани в държавната служба.

За Габриел Ахим това е първи пълнометражен филм, който му носи специалната награда за дебют в Талин ’11.


◊ СЛЕД „ОТ ГРОБ ДО ГРОБ“ СЛОВЕНЕЦЪТ ЯН ЦВИТКОВИЧ ИДВА С „АРХЕО“

„Архео“ (2011) на словенеца Ян Цвиткович, който ще оценява кандидатите от международния конкурс, ще се бори за балканската награда на фестивала. Филмът е пътуване на трима души и една планета един към друг, към същността на нещата и бе отличен с наградите за най-добър игрален филм, режисьор и оператор на кинофестивала в Порторош ’11.

Ян Цвиткович дебютира като режисьор през 2001 г. с „Хляб и мляко”, отличен като най-добър дебют на фестивала във Венеция. Вторият му филм „От гроб до гроб” (2005) получи наградата за най-добър балкански филм на 10-то издание на София филм фест през 2006 г., а също и наградата за най-добър режисьор от кинофестивала в Сан Себастиян.


◊ ТУРСКИТЕ ФИЛМИ

„Бъдещето е завинаги” (2011)  на турския режисьор Йозджан Алпер е любовна история с неочакван обрат. Сюжетът проследява пътуването на младата туркиня Сумру, по професия етномузиколог. Тя издирва и записва историите или други свидетелства на оцелели кюрди. Разказват ù ги предимно жени, чиито мъже са били убити, най-често пред очите им. Но скритата причина за пътуването на Сумру е надеждата ù да открие мъжа, на когото принадлежи сърцето ù – кюрд, заминал да се присъедини към борбата за своя народ. „Бъдещето е завинаги” беше отличен с наградите за най-добър филм, най-добър оператор, актьор и музика и наградата на турската критика в Адана ’11.

Публиката на София филм фест познава Йозджан Алпер от дебютния му филм „Есен”, донесъл му наградата за най-добър режисьор у нас през 2009 година, в Анкара ’09, Тбилиси ’08, както и номинация за Европейско откритие на 2009 г.

В балканския конкурс ще се състезава и удостоеният с 3 награди (за най-добър дебютен филм, за най-добър оператор и актьор) от кинофестивала в Анталия ’10 филм „Гишето“ на турския режисьор Толга Карачелик. Това е историята на 35-годишния аутсайдер Кенан, мълчалив чиновник на гише за събиране на магистрални такси, който си живее в свой собствен свят и въобще не държи да общува с другите. Също толкова резервиран и дистанциран е и в отношенията с баща си, с когото живее под един покрив след смъртта на майка си (тоест от 5-годишна възраст).

Еднообразното ежедневие, в което Кенан разчита само на въображаемия си свят за забавления, се променя неочаквано, когато на инспекция идва новият му шеф. В тази на пръв поглед обикновена история за отчужден син и баща, за отчуждението по принцип и за трудните отношения между хората впечатление прави здравословната доза черен хумор, която превръща „Гишето“ в един необикновен филм.


◊ МАКПЪНК ПО СКОПСКИ

Зрителите на София филм фест ще могат да се насладят и на забележителната черна комедия „Пънкът не умира”, дело на македонския режисьор Владимир Блажевски. В основата на сценария е събирането отново на стара пънк банда.

Главният герой Мирса е пънкар, който се бори с оцеляването и тънкостите на всекидневието в Скопие. Неочаквано той получава предложение за участие на мултикултурно събитие в Дебър. И тъй като винаги е искал да свири отново със старата си група, приема предложението. Следващата стъпка е да намери всички членове на бившата си банда и да ги накара да се съберат отново заедно… В трудната мисия се намесва бившето му гадже, което се завръща и решава да му помогне да докаже, че пънкът е още жив.

Филмът е представен с особен успех на миналогодишния фестивал в Карлови Вари, където е удостоен с наградата в секция „East of the West” „за заразната енергия, с която група приятели упражняват своята страст и се противопоставят на конформизма”.


◊ ГРЪЦКИЯТ ПРЕТЕНДЕНТ

Отличеният за най-добър сценарий във Венеция ’11 „Алпи” (2011) на Йоргос Лантимос навлиза в сложния свят на медицинска сестра, която срещу заплащане, заедно със служителите на фирмата „Алпи”, замества починалите родственици на своите клиенти.

Йоргос Лантимос е завършил кино и телевизионна режисура в Киноакадемията „Ставракос” в Атина. Преди две години на кинофестивала в Кан Йоргос Лантимос получи наградата в секцията „Особен поглед” за „Кучешки зъби”, смятан за една от големите сензации в арт киното. Филмът беше номиниран и за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 2010 г.


◊ КИПЪРСКА РИБА И КАРТОФКИ

Филмовото предложение от Кипър „Фиш енд чипс” е от онези истории за обстоятелствата и събитията, които могат да се случат на всеки един от нас. Това е трогателен разказ за живота, любовта, родината, съдбата и за това как се оцелява в този труден свят. Сюжетът проследява съдбата на кипърския емигрант Анди, който решава да напусне Лондон, да се върне в родината си и да положи усилия, за да изгради отново живота си. След като цял живот е работил като луд за различни шефове, сега иска да отвори свое заведение за пържена риба и картофи. Но мечтата му се превръща в кошмарна реалност, защото Анди е забравил една малка подробност: Кипър не е Лондон и да се яде „фиш енд чипс” не е никак модерно…

Филмът на режисьора Елиас Деметриу е едновременно драма и комедия за напредването на възрастта, въздействаща смес от няколко различни жанра…
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.03.2012 г. 13:06
Посетено:
1465
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14283-ave-i-ketsove-sa-balgarskite-pretendenti-v-balkanskiya-konkurs-na-sofiya-film-fest