Празници / фестивали

На 17 март започват "Мартенските музикални дни" в Русе

Празници на Евтерпа

На 17 март започват "Мартенските музикални дни" в Русе
Повечето от концертите на Мартенските дни ще се състоят в новите зали на прекрасното Доходно здание в Русе


Наистина, трудно е да се прави фестивал във време на криза, особено в днешна България, където за правителството културата е изтикана „натясно в ъгъла” (имаше такова заглавие от Съмърсет Моъм). Трудно, нерентабилно, не носещо бонуси и дивиденти особено за властта. Тя и без това доказа, че няма нужда от Бетовен, Моцарт, Брамс. Тя определено предпочита Ивана, Азис, Софи Маринова и Лепа Брена. Строи свръх скъпи и ненужни спортни зали, но остави Варна и Пловдив не само без филхармонии, но и без оперни сгради... Е, в Русия, в Румъния (да не говорим за Германия: 800 млн. евро за театрите и оперите, или Виена - само за Щатсопер – 229 млн. евро), съвсем не е така, макар че и те са в криза. Не е така и в Анадола, където не закриват филхармонии и театри, както е у нас, а ги откриват, заедно с фестивали, на които канят дори Доминго.
         
На Мартенските дни, най-сериозния и авторитетен музикален фестивал у нас, няма пари за Доминго, но има и тази година прекрасна програма. Създаден през 1960 година като фестивал на Русенската филхармония и Берлинския радиооркестър от един от градителите на българската музикална култура след 1944 г., незабравимия и неуморния Илия Темков (1923-2002), този форум на Евтерпа (музата на музиката), вече 52 години радва меломаните и музикантите с прекрасните си, стилни програми. Бегъл поглед и в тазгодишната ще ни увери в неговата висока стойност. 21 концерта за две седмици на оркестри, инструментални ансамбли, солисти и диригенти от Русе, София, Пловдив, Букурещ, Москва, Лондон, Виена, Рим, Амстердам, Мюнхен, Париж...
         
За първи път в историята на фестивала откриването ще е поверено на чужд състав, а не на Русенската филхармония (всъщност „реформата” на ГЕРБ я съкрати!) и това е прочутият Английски камерен оркестър с диригент и солист, цигуларят Сергей Крилов с една приятна програма – Моцарт и Менделсон. След него водещият наш оркестров състав, този на БНР с диригент Емил Табаков ще се представи с концерт от съвременна музика (Димитър Ненов, Емил Табаков, Шостакович). С големи симфонични програми ще участват Оркестърът на Румънското национално радио с диригент Кристиан Орошану и солиста-флейтист Дитер Флури от Германия, а също и оркестърът на Държавна опера Русе под ръководството на младия русенец, с успешна кариера в Холандия, Иво Венков (24 март), заедно с Триото „Атанасоф” с творби на Моцарт и Бетовен, а на финала, на 31 март – ще прозвучи концертно единствената опера на Бетовен „Фиделио” с един първокласен, млад солистичен състав и диригент Георги Димитров. Още две опери ще бъдат изпълнени премиерно за България – „Нос” на Шостакович по Гогол от Русенската опера на 20 март и „Коронацията на Попея” от Клаудио Монтеверди - продукция на НБУ с диригент, познавача на тази музика, Драгомир Йосифов - на 24 март. Две истински предизвикателства за изпълнителите и публиката.
        
Сред камерните ансамбли се открояват програмите на две световноизвестни формации: „И музичи ди Рома” със солист Магали Моние, флейта, ще зарадва меломаните със стилна вечер, посветена изцяло на Вивалди на 22 март, а блестящите Московски солисти и невероятният Юрий Башмет (редовни участници във Фестивала!) ще се срещнат със своите верни почитатели на 29-ти март (Шуберт, Моцарт, Шнитке), и на 30-ти март с програма: Росини и Мендесон, Гия Канчели и Шьонберг.
      
Немалко са камерните концерти – преди години, когато държавата субсидираше нормално този фестивал, повече бяха големите състави – оркестрови и хорови, но сега преобладават камерните и соловите изяви. Сред гостите виждаме ред големи имена на пианисти, цигулари, челисти, виолисти, певци: Боян Воденичаров, Светлин Русев, Пламена Мангова, Минчо Минчев, Антони Дончев, Александър Земцов, Иван Консулов и др. Ще гостуват и Софийски солисти с Пламен Джуров, също редовни участници на Фестивала (28 март), и за първи път у нас един ансамбъл с европейска известност „Тангуарда” (бандонеон, цигулка, пиано и контрабас) с вечер на Астор Пиацола (27 март).

Автор: Огнян Стамболиев
08.03.2012 г. 14:12
Посетено: 1494
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14278-na-17-mart-zapochvat-martenskite-muzikalni-dni-v-ruse