Празници / фестивали

10 гала прожекции на 16-ия София филм фест

От дъщерята на Чаплин до новооткрито копие на „Метрополис“

10 гала прожекции на 16-ия София филм фест
Плакат за филма на Фриц Ланг "Метрополис"


◊ ГАЛА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА

На 8 март в Дома на киното ще бъде Галата на Европейския парламент, на която ще бъде представен филмът „Снеговете на Килиманджаро”, носител на Наградата Lux за 2011 година. Актрисата Ариане Аскариде ще бъде специален гост на фестивала, а прожекцията ще бъде последвана от дискусия, организирана от екипите на Информационното бюро на Европейския парламент в България, Френския културен институт и София филм фест.


◊ „ХИЛЯДОЛЕТНА“ ГАЛА

На 10 март с Милениум гала в Дома на киното започва още един специален фокус на София филм фест – панорама на документални филми „Милениум”. Това е съвместна инициатива на София филм фест и Международния филмов фестивал „Милениум”, Брюксел.

Създатели на фестивала „Милениум” са режисьорката Златина Русева и продуцента Любомир Георгиев. На галата ще бъде прожектиран корейският документален филм „Моят босоног приятел”. Началният час на прожекцията е 19.00 часа.


◊ АКИ КАУРИСМАКИ В ТОЛЕРАНТНАТА ГАЛА

Галата на толерантността в програмата на фестивала започва в 20.00 часа на 16 март в Зала 1 на НДК. Тогава публиката на София филм фест ще има възможност да види най-новата кинотворба на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”. Филмът е отличен с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011.

Режисьорът, продуцентът, сценаристът, актьорът и монтажистът Аки Каурисмаки е носител на Голямата награда на журито в Кан за „Мъжът без минало”, отличен по-късно и с наградата на критиката за филм на годината и номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм.


◊ И БЪЛГАРИТЕ НА ГАЛА

Българската гала на 16-ия София филм фест е дългоочакваната премиера на новия филм на Андрей Паунов – „Момчето, което беше цар”. След световната премиера на фестивала в Торонто, представянето му в Лондон, Амстердам и Триест, българската публика ще има възможност да се срещне с удивителната история на Симеон Сакскобургготски - от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни.

Представянето на филма на Андрей Паунов ще бъде част от специалната програма във Военния клуб, предвидена за 16 март. Началният час е 18.30.


◊ ГАЛА ПО ОЛИМПИЙСКИ

В деня на награждаването на 16-ия София филм фест (17 март) е Олимпийската гала на фестивала. Хю Хъдсън ще бъде специален гост на 16-ия Международен София филм фест. Британският режисьор пристига у нас, за да представи на зрителите шедьовъра „Огнените колесници”, носител на четири награди „Оскар” ’82 (за най-добър филм, музика на Вангелис, сценарий и костюми), както и на „Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм. Компания ще му прави актьорът Бен Крос, който изпълнява една от главните роли във филма.

„Огнените колесници“ ни пренася в епохата на 20-те години, когато спортът е преди всичко благородно съревнование, за да ни разкаже истинската история на двама британски лекоатлети, които безкомпромисно спазват повелите на религиозните си общности – Харолд Ейбрахамс (Бен Крос) е евреин, който тича, за да превъзмогне предразсъдъците си, а Ерик Лидел (Йън Чарлсън) е набожен шотландец, който тича, за да прослави Господ.

С много ентусиазъм и всеотдайност двамата атлети успяват да постигнат победа след победа до... часа на Олимпийските игри във Франция през 1924 година, когато идва ред на една голяма саможертва... Харолд и Ерик няма да успеят да се състезават едновременно, но историята ще запомни великолепния им принос към леката атлетика и морала в спорта.


◊ ГАЛА ЗА СВЕТИ ПАТРИК

На 17 март – деня на св. Патрик и традиционен празник на Ирландия, е предвидена Ирландската гала на фестивала. Началният час е 17.00 с представянето на филма „Кеят”, който е част от програмата „Фокус Ирландия“ на 16-ия София филм фест. Сценаристът и режисьор Джерард Хърли и продуцентът на филма Джим Старк, председател на Балканското жури на фестивала, ще представят лично творбата си пред публиката в кино Люмиер.


◊ ЗВЕЗДНО УЧАСТИЕ НА ФЕСТИВАЛА

За Галата на звездите на 16-ия София филм фест Джералдин Чаплин, Пиер Ришар и Даниел Брюл получиха покана, заедно с режисьора Стефан Роблен и продуцента Кристоф Брюнше да представят комедията „А защо да не живеем заедно”.

Проектът беше представен на „София Мийтингс” през 2008 година, а впоследствие филмът е избран за официалното закриване на кинофестивала в Локарно. Кои ще бъдат специалните гости на Галата на звездите ще разберем на 18 март, 18.00, в Зала 1 на Националния дворец на културата!


◊ МЕТРОПОЛИСНО ИЗЖИВЯВАНЕ

Една изключително интересна среща ще се случи на 19 март във фестивалното кино „Люмиер”, с начален час 20.00. Ще бъде представено реставрираното копие на безспорния киношедьовър на Фриц Ланг „Метрополис“, в съпровод на пиано от Маркус Хорн. Благодарение на 16 мм копие, открито през 2008 година в Буенос Айрес, сега пред очите на зрителите е целият филм с добавени кадри в продължение на около 30 минути, който Фриц Ланг е заснел през 1927 година.

Тази обновена версия ще имат възможност да видят изкушените киномани в програмата на 16-ия София филм фест.


◊ ЮЖНА АФРИКА В СОФИЯ

В Дома на киното на 21 март от 20.00 часа ще бъде представен филмът „Сектор 9”. Това ще бъде Галата на Южна Африка. Номинираната за 4 награди Оскар творба на родения в Йоханесбург и емигрирал в Канада Нийл Бломкамп има в актива си множество награди и над 50 номинации от различни международни фестивали, сред които 7 номинации за наградите БАФТА.

Филмът е продуциран от самия Питър Джаксън и беше определен като една от най-въздействащите творби на първото десетилетие на 21. век.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
07.03.2012 г. 18:22
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14276-10-gala-prozhektsii-na-16-iya-sofiya-film-fest