Празници / фестивали

"Включи града" премахва границата между артисти и публика

Фестивал за съвременно изкуство - 23, 24 и 25 март, Морската градина, Бургас

"Включи града" премахва границата между артисти и публика


◊ СЪБИТИЕТО

Остават 15 дни до старта на първото издание на фестивала за съвременно изкуство "Включи града", чийто организатор е Община Бургас. Той ще се проведе на 23, 24 и 25 март в Морската градина.

Днес на пресконференция бяха представени програмата в сегмента Пърформанс и част от участниците. Подробности за тях съобщиха Весела Йорданова - ръководител на проекта, и Петър Тодоров - основен организатор на сегмента.

"Бургас ще се превърне в една голяма арт сцена", заяви Петър Тодоров. Той обясни, че целта на отделните събития в това направление е да се премахне границата между публика и артисти - такава, каквато съществува в традиционната зала, където има сцена и седящи места.


◊ В ПРОГРАМАТА

В сегмента Пърформанс ще участват голям брой представители на ъндърграунд културата. Сред тях има много бургазлии, но и гостуващи професионалисти от страната и чужбина.

Театър на огъня и сенките "Фаертър" ще се представи с атрактивните улични представления "Огнена магия"(23.03., 19 ч, Терасата), "Топките" (24.03., 12 ч., ул. "Александровска" - ул. "Богориди" - Алеи на Морската градина) и "Живата градина" (24.03., 11 и 17 ч., Алеи на Морската градина). Трупата е известна със своето шоу на кокили, жонглиране с огън, живи статуи.

Бургазлията Красимир Марчев ще обясни любовта чрез своя авторски мултимедиен спектакъл "Статус" (25.03., 20 ч., Флора).

Чуждестранните гости Яро Винарски и Матю Роджърс са танцьори, които ще разкажат с движения какво е денят ти да започне с "Незапарен чай" (23.03., 22 ч.) и какво е да влезеш в "Животинска кожа" (24.03., 22 ч.). И двете представления ще се играят на свещи в зала "Коджакафалията" в Казиното.

Публиката на "Включи града" ще бъде въведена в хип-хоп културата от младите бургазлии Funktool (DJ) и формацията "Flowtron" (Брейк) с техния пърформанс "Хипхопнотизация" (25.03., 18 ч., Флора).

"Изтанцувай града" е мащабно шоу, организирано от Танцова школа "Дюн" с ръководител Петя Стойкова и Брейк клуб Бляк Стайл. Те владеят и развиват формите на модерното танцово изкуство.

При Стената на приказките в Морската градина ще бъдат показани две представленията за деца - "Кокошка с брошка" (24.03., 16 ч.), чийто автор е Петър Тодоров, и "Принцесата и змеят" (25.03.,16 ч.) - продукция на Бургаския куклен театър с директор Христина Арсенова. Децата ще имат възможност не само да гледат, но и да се докоснат до истински професионални кукли.

Изкуството на Мелпомена ще представят още Театралното ателие при Бургаски свободен университет и Театралната школа при Младежки културен център. Актьорите са талантливи студенти и ученици. Театралното ателие при БСУ ще покаже най-новата си постановка - "Римска баня" на Станислав Стратиев. Школата при МКЦ е подготвила "Службогонци" на Вазов и "Как маймуната произлязла от човека" на Стефан Цанев.

С интересен велосипеден пърформанс по алеите в Морската градина на 24.03., 14 ч. ще се включи и трупата "Арма" от Тел Авив (Израел). Бургазлии ще могат да преоткрият собствения си град с подготвените от тях "тематични" турове в колело - "романтичен тур", "архитектурен тур", "щастлив тур" и др.

"Все още ни е трудно да ви представим в завършен вид програмата на фестивала, тъй като интересът е голям и постоянно се включват нови участници. Затова следете в сайта www.vkluchigrada.com всичко, което се случва около него", каза в края на пресконференцията Весела Йорданова.
Автор:
Кристина Вълчева
Публикация:
07.03.2012 г. 15:09
Посетено:
1530
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14272-vklyuchi-grada-premahva-granitsata-mezhdu-artisti-i-publika