Празници / фестивали

Представяне на документалния филм "Резерват Северозапад"

Преди Резерват Северозапад да се е превърнал в Резерват България

Представяне на документалния филм "Резерват Северозапад"


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 март тази година от 18,30 часа в Дома на киното в София ще бъде показан документалният филм "Резерват Северозапад", в рамките на фестивала София филм фест.

Режисьор - Пламен Николов
Сценарий - Николай Фенерски
Оператор - Георги Маринов
Музика - Бисер Иванов
Продуцент - Николай Фенерски


◊ ЗА РЕЗЕРВАТА

Когато в обществото говорят за северозападните региони на България, неизменно споменават тяхната материална мизерия. По икономически показатели Северозападът е най-бедната област в Европа. Но тези данни са само суха информация, предизвикваща ненужно съжаление. Защото в това място все още е жива една магия. И бедният Северозапад крие много богатства. Попитайте бедните как да избягате от кризата. От кризата на духа.


◊ ОЩЕ ЗА ФИЛМА

Писателят Деян Енев за филма

България продължава да е бедният пришълец, пристъпващ в чакалнята на Шенген, въпреки неистовите усилия на премиера Борисов и на двамата вицепремиери - Цветанов по линия на организираната престъпност и корупцията и Дянков – по линия на финансовата алхимия. Костюмът на този пришълец е демоде, ръкавите му са с кръпки. Но истински потрес ще изпиташ, ако хвърлиш поглед към краката на бедния пришълец. Единият крак на човека е бос, в рани, вижда се костта, виждат се сухожилията.

Използвах този образ, за да заговоря за Северозапада. Защото именно Северозападът на България е увенчан от ЕС с титлата „Най-бедният регион”.

За да си пръв в отрицателните класации, също се иска дарба.

Северозападът – люлката на Йордан Радичков и на Берковската духова музика. Та само тези две понятия можеха вече да са го превърнали в любима културна дестинация. А като прибавиш и Белоградчишките скали, и чипровските килими, ще видиш, че хората, които трябва да мислят за тези неща, не стават и за... как го казваха в Северозапада... и за чеп за зеле.

Но млъкни, сърце!

Но как да ти млъкне сърцето, когато виждаш как земята на дедите ти се превръща в пустиня.

Сърцето няма да ти млъкне, и добре че е така. Израсналият в Бяла Слатина български писател Николай Фенерски не позволи на сърцето му да млъкне. С помощта на съмишленици той създаде сайт - „Резерват Северозапад”, а наскоро се появи алманах със същото име. В този алманах съставителят с голяма любов изравя от развалините сочните северозападни говори. Да го четеш е голяма наслада и страшна веселба, само трябва да се има предвид, докато го четеш, че може да те заболят вратните жили от смях. От времето на Чудомир май не е падал такъв смях.

Нещо повече! Николай Фенерски заедно с още няколко човека е заснел и документален филм със същото име – „Резерват Северозапад”. За разлика от алманаха, филмът не е смешен. Не става за хапче за сън.

Премиерата на филма и на алманаха в София беше в края на ноември (2011 г. - бел. И.И.). Не видях на премиерата никакъв депутат от този край – било от управляващите, било от опозицията. А трябваше.

Но грешката е поправима.

Парламентът може да закупи този филм и да го прожектира преди всяко свое пленарно заседание.

Битката с отрицателните класации започва с това – когато се тури пръстът в раната.

Повтарям, да се прожектира преди всяко пленарно заседание. Ще видите как още на втората прожекция ще спрете да мислите какви копчета за ръкавели да си купите. Защото ще ви хване малко срам.

Ето една благородна идея, която предоставям напълно безплатно на депутатите от Северозапада в този парламент – и управляващи, и опозиция. Преди Резерват Северозапад да се е превърнал в Резерват България.


Специално за Actualno.com
Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
05.03.2012 г. 14:30
Посетено:
2032
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14255-predstavyane-na-dokumentalniya-film-rezervat-severozapad