Празници / фестивали

Една седмица до 16-ия София филм фест

Акцентите в киносъбитието на годината

Една седмица до 16-ия София филм  фест


◊ НАЙ-ВАЖНОТО

16-ият София филм фест ще се състои от 9 до 18 март 2011 в София, но предварителните прожекции започват още на 2 март в Дома на киното. След края на конкурсната програма фестивалът ще продължи до 29 март в София. От 19 до 29 март прожекции на София филм фест ще има и в Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата съдържа 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма. Лентите са разпределени в традиционните фестивални рубрики – Международен конкурс за първи и втори филм, Голямата петорка, Киното днес – големите майстори, Киното утре – големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други.


◊ ПОДГРЯВАНЕТО

За първи път преди официалното откриване на София Филм Фест, в Дома на киното ще има подгряваща филмова седмица – от 2 до 8 март. В нея са включени филми от програмата Ново българско кино; някои от заглавията във „Фокус Румъния”; специалната премиера на най-новия филм на Алексей Балабанов „Огнярът”; „Снеговете на Килиманджаро” (реж. Робер Гедигиан), носител на наградата „LUX”.


◊ ОТКРИВАНЕТО

Игралният дебют  „Аве” на българския режисьор Константин Божанов ще открие София филм фест на 16 март. Филмът е отличен със Специалната награда на журито на МКФ Сараево 2011, след участие в Седмицата на критиката в Кан.


◊ CINEMA CITY СТАВА ЧАСТ ОТ ФЕСТИВАЛНИТЕ КИНА

София филм фест включва и „Cinema City” сред фестивалните кина тази година. Само там зрителите ще имат шанс да видят „Златният лъв” от Венеция 2011 – „Фауст” на Александър Сокуров, най-новия филм на Жюли Делпи „Космическа лаборатория” (специална награда на журито от Сан Себастиан '11), екранизацията по Емили Бронте „Брулени хълмове” (реж. Андреа Арнолд) и 3D откровението на Вим Вендерс „Пина”, номиниран за „Оскар” за документален филм. Още 10 филма от фестивалната програма ще имат своите специални прожекции в Cinema City.


◊ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ГОСТИ

Световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на множество награди от престижни фестивали, ще бъде специален гост на 16-ия София филм фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Той ще представи последния си филм „Имало едно време в Анадола”, спечелил Голямата награда на журито (Grand Prix) в Кан ’11.

За Наградата на София у нас идват също така Данис Танович, носител на Оскар за „Ничия земя“, и британецът Хю Хъдсън, чийто дебютен филм „Огнените колесници“ е удостоен с 4 „Оскар”-а.

На фестивала очакваме и немската кинозвезда Тил Швайгер, който заедно със Санчо Финци и продуцента Томас Циклер ще представи блокбастъра „Петел с вино” – немската гала на фестивал.

У нас ще дойде и любимецът на няколко поколения български зрители Любиша Самарджич, който идва за регионалната премиера на „Дъжд над Балканите”.

Ветеранът на италианското кино Джулиано Монталдо също ще е на София филм фест заради най-новия си филм „Индустриалецът”, включен в рубриката „Киното днес – Големите майстори”.


◊ СПЕЦИАЛНИТЕ СЪБИТИЯ

Сред специалните събития на София Филм Фест 2012 са Галата на звездите и Галата на толерантността. Звездната вечер (18 март) ще предложи прожекцията на филма „А защо да не живеем заедно“ (стартирал като проект от София Мийтингс през 2008) на Стефан Роблен, за която са поканени Джералдин Чаплин, Пиер Ришар, режисьорът Роблен и продуцентът Кристоф Брюнше.

Галата на толерантността (16 март), ще срещне зрителите с  номинирания за „Златна палма” в Кан ’11 „Хавър” на култовия Аки Каурисмаки.


◊ ПАНОРАМИ НА ЛЕГЕНДАРНИ КИНАДЖИИ

Трима легендарни кинематографисти ще бъдат уважени с представителни панорами, включени в програмата на СФФ 2012. Това са италианският класик Еторе Скола (с подкрепата на Италианския институт), чешкият режисьор Милош Форман (в партньорство с Чешкия център) и полският майстор Анджей Вайда (с подкрепата на Полския институт).


◊ И ОТНОВО БЪЛГАРСКО КИНО

Два нови български филма участват в международния конкурс – „Аве” на Константин Божанов и „Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова.

За първи път пред фестивалната публика ще бъде представен „Миграцията на паламуда” на режисьора Людмил Тодоров, с участието на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев и Велко Кънев.

Голям е броят на българските документални премиери. Сред тях са „Стоичков” на Борислав Колев, „Човека и Народа” на Светослав Овчаров (за Тодор Живков), „Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов (за Симеон Сакскобургготски, представен на Българската гала на фестивала), „Град на мечти“ на Светослав Драганов, „Филмова орис“ на Никола Корабов, „Вляво от пътя Лондон-Калкута“ на Михаил Мелтев, „Случайни гости за случаен влак“ на Антоний Дончев и други.

„Татко снима мръсни филми” (реж. Йордан Тодоров) е посветен на българина Стивън Апостолоф - известен холивудски режисьор на еротични филми от 60-те и 70-те години. Филмът ще участва в документалния конкурс на София филм фест. На премиерата на филма ще присъстват синът на режисьора Кристофър Апостолоф и актрисата Надежда Добрев.


◊ ЗАКРИВАНЕ х 2

На 18 март ще има двойно официално закриване на София филм фест – в зала 1 на НДК и кино Люмиер. Това ще бъде краят само на конкурсната програма, филмите от фестивала продължават чак до края на март.

Двата филма от закриването на 18 март са Оскаровият носител „Раздяла” на иранеца Асгар Фархади и документалният портрет „Стоичков” на Борислав Колев.



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.03.2012 г. 23:45
Посетено:
1503
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14221-edna-sedmitsa-do-16-iya-sofiya-film-fest