Празници / фестивали

Словенски филм с музика на Стефан Вълдобрев идва за София филм фест

"Шоково състояние" е черна комедия за капитализма след 1989 г.

Словенски филм с музика на Стефан Вълдобрев идва за София филм фест


◊ СЛОВЕНСКИ АКЦЕНТ

Режисьорът Андрей Кошак, актьорите Мартин Марион и Никола Койо пристигат за премиерата на „Шоково състояние” в София през март. „Шоково състояние” е копродукция на Словения, България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Музиката към филма е дело на Стефан Вълдобрев.


◊ ФИЛМЪТ

„Шоково състояние” е черна комедия за капитализма и променящите се обществени ценности през изминалите 20 години, които преобразиха радикално лицето на страните от Източна Европа.

Историята започва на празника на труда – първи май 1986 година, в Любляна, тогавашна Югославия. Петер Замзек е почтен работник в металообработващ завод, примерен баща на две деца, който най-накрая получава дългоочакваната награда за „Най-добър работник за годината”, а именно: общинско жилище. Петер е толкова шокиран от новата придобивка, че изпада в амнезия и не може да се порадва на апартамента, защото състоянието му задълго остава непроменено и затова го настаняват в клиника за душевно болни.

Едва след 10 години Петер излиза от амнезията, за да попадне в една тотално променена действителност, не само в личен, но и в общоевропейски план: жена му се е омъжила повторно за най-добрия му приятел, децата са пораснали, а обичната Югославия вече не съществува. Всеки се стреми да бъде европеец, всеки иска бързо да забогатее и Петер взема нещата в свои ръце...


◊ РЕЖИСЬОРЪТ ЗА СВОЯ ФИЛМ

„Идеята да снимам този филм ме споходи преди няколко години, докато гледах репортаж за деня на труда в новинарска емисия – споделя режисьорът Андрей Кошак. – Празненствата на този ден в демократична Словения изглеждаха толкова жалки, че се запитах как един истински пролетарий от предишната система, за когото Тито, червените знамена и култът към работата са означавали нещо, би реагирал на днешните чествания?”

Тази мисъл отключила в съзнанието на Андрей Кошак цял куп комични плетеници. Но той не искал да снима просто комедия, а филм, който разкрива фалша и заблудите, на които сме свидетели през последните 20 години на така наречения „преход”. „В крайна сметка „Шоково състояние” описва настоящата ситуация, в която се намират словенците, но в същото време се опитва да улови детайли от картината на днешния ден, които са общи за целия постсоциалистически блок”, убеден е Андрей Кошак.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АНДРЕЙ КОШАК

Независимо от факта, че има зад гърба си само три игрални филма, режисьорът Андрей Кошак е особено популярен в родната си Словения, защото още с игралния си дебют „Аутсайдерът” (1997) успява да направи „на пух и прах” националния боксофис като събира над 95 000 зрители. Андрей Кошак завършва Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна, Словения. Той е кино и телевизионен режисьор, сценарист и преподавател. Освен с рекорда си по зрителска посещаемост, дебютният му филм става известен и с международните си отличия, превърнали го в една от ключовите творби за т.нар. Възраждане на словенското кино. Вторият филм на Кошак – „Headnoise” (2002) е екранизация по романа на утвърдения словенски писател Драго Янчар.

Автор: Момчил Цонев
20.02.2012 г. 16:09
Посетено: 1493
Етикети: филмови новини, нови филми, фестивал, кино, София филм фест, словенско кино, черна комедия, Андрей Кошак, Шоково състояние
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14144-slovenski-film-s-muzika-na-stefan-valdobrev-idva-za-sofiya-film-fest