Празници / фестивали

Фестивалът "Включи града" среща Бургас с модерното изкуство

Проектът предвижда премиера на филма "Островът" на острова

Фестивалът "Включи града" среща Бургас с модерното изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Фантомати, живи статуи, огнено шоу, вятърни създания, диджеи, 3D анимация, рок, игри за малки и големи, кино и още много интересни неща ще видят бургазлии на 23, 24 и 25 март. На тези дати ще се проведе "Включи града" - най-новият фестивал в културния календар на Бургас.
 
"Проектът е много модерен и нестандартен. Това е първото му издание, но случването му през следващите три години е гарантирано", каза зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на пресконференция за подготовката на фестивала.
 
"Във всеки от трите дни ще има по над 25 събития, в които нашите съграждани могат да участват и дори да бъдат главни действащи лица, а не просто публика. Ще покажем непознати за Бургас неща", допълни Весела Йорданова - ръководител на проекта и директор на дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността" в Община Бургас.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА
 
Фестивалната зона ще бъде разположена на територията на Морската градина. Събитията ще се случват от сутрин до вечер както на открито, така и на закрито на няколко основни мета - Казиното, Терасата, открита сцена Охлюва, Моста, Флората, Графична база, Стената на приказките, свързващите ги алеи и дори остров Св. Анастасия. Там ще има изложби, артинсталации, пърформанси, уъркшопи, концерти, кино.
 
Идеята е основен участник във феста да бъдат жителите на града. Ще им помагат артисти от страната и чужбина, основно бургазлии, които се занимават с модерно изкуство. Един от тях е Венелин Шурелов - преподавател по дигитални изкуства и сценография в Националната художествена академия и Нов български университет, с над 30 самостоятелни и общи изложби, участия в редица фестивали, носител на престижни награди - известен с работата и произведенията си повече в София и в чужбина, отколкото в родния си град - Бургас. Фестивалът ще "завърне" и друг известен бургазлия - режисьора Камен Калев. Предвижда се на остров Св. Анастасия да се направи специална премиера на филма му "Островът".
 
Въпреки че изненадите ще дебнат зад всеки ъгъл, на участниците - зрители няма да им е трудно да се ориентират. Предстои изготвянето на различни рекламни и информационни материали, сред които фестивална карта, която ще ориентира хората къде какво случва. Както във фестивалната зона, така и извън нея ще има информационни пунктове. Фестивалът има и собствен сайт, където вече са обявени и предстои да бъдат актуализирани планираните събития, артистите и всичко друго, касаещо "Включи града": www.vkluchigrada.com
 
Автор на сайта и логото на фестивала е художникът Красимир Марчев, а първият видео тийзър, популяризиращ събитието, е изработен от журналиста Петър Генчев. Има създаден Youtube канал на фестивала vkluchi_grada, както и страници във всички популярни социални мрежи - фейсбук, туитър, гугъл+.
 
"Търсим доброволци, които да помагат при организирането и провеждането на фестивала. Колкото повече са, толкова по-добре", каза още Весела Йорданова. Желаещите могат да се запишат чрез сайта, където има специална секция "Стани доброволец".
 
Организаторите обещават, че "Включи града" ще предложи не само забавление на бургазлии, но и един различен поглед към изкуството и заобикалящия ни свят изобщо.
 
Фестивал "Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.
Автор: Кристина Вълчева
17.02.2012 г. 17:33
Посетено: 1626
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14127-festivalat-vklyuchi-grada-sreshta-burgas-s-modernoto-izkustvo