Празници / фестивали

Немската кинозвезда Тил Швайгер идва за София филм фест

Швайгер ще представи „Петел с вино“ заедно със Самуел Финци

Немската кинозвезда Тил Швайгер идва за София филм фест
Кадър от филма "Петел с вино"


◊ СЪБИТИЕТО

Българският актьор Самуел Финци пристига за София филм фест заедно с режисьора и актьор Тил Швайгер и продуцентът Томас Зиклер.

Поводът е представянето на немския филм „Петел с вино“, в който Финци играе главна мъжка роля. Филмът вече има над 4 милиона зрители в Германия, а Тил Швайгер е един от най-нашумелите пред последните години немски актьори с пробив и в Холивуд.

Филмът ще бъде представен на 10 март като едно от специалните събития в програмата на София филм фест.


◊ ФИЛМЪТ

„Петел с вино“ („Kokowääh”) има над 4 милиона зрители в Германия и разказва историята на сценариста Хенри, който има проблеми в личния и професионалния си живот. Неочаквано той получава фантастично предложение – да напише сценарий по нашумял роман заедно с бившата си приятелка Катарина, любовта на живота му.

Точно тогава в ежедневието му нахлува 8-годишната Магдалена, плод на флирт за една нощ. Но не само Хенри е шокиран. Тристан (в ролята Самуел Финци), който в продължение на 8 години е смятал, че е биологичният баща на Магдалена, също трябва да приеме истината...


◊ НЕМСКИ ГОСТ

Тилман „Тил” Валентин Швайгер е актьор, режисьор, сценарист и продуцент. Името му се свързва с някои от най-успешните немски продукции от последното десетилетие на ХХ  и първото на XXI век. Определят актьора като една от малкото немски звезди в съвременното кино.

През 2009 г. три от филмите с негово участие надхвърлят 2 млн. зрители всеки и проучване показва, че няма друг немски актьор през последните 45 години, който да е привлякъл повече публика пред екрана.

Първата си главна роля в киното изпълнява още с дебюта си на големия екран в комедията „Manta, Manta” (1991), а през 1993 г. получава Наградата за най-добър млад актьор на фестивала „Макс Офюлс”, за изпълнението си в комедията „Ebbies Bluff”.

Една от ролите, които го превръщат в любимец на публиката, е в „Knockin’ on Heaven’s Door” (1997). Първият му режисьорски проект – "Barefoot" (2005), печели много награди. Две години по-късно „Rabbit Without Ears”, на който Швайгер е сценарист, режисьор и продуцент, става най-успешният филм в немските кина за 2008 г.

През последните години Тил Швайгер се снима в много американски продукции, които редува с ангажиментите си в Германия. Българските зрители са го гледали като сержант Хюго Щиглиц в „Гадни копилета” на Тарантино, като граф Калиостро в най-новата екранизация по „Тримата мускетари”, като нетърпелив татко в една от сюжетните линии на романтичния „Новогодишна нощ”, а ги очаква и изпълнението му в екшън комедията „Шпионски свалки”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
16.02.2012 г. 17:12
Посетено:
3823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14112-nemskata-kinozvezda-til-shvayger-idva-za-sofiya-film-fest