Празници / фестивали

Отворена покана за участие във Фестивал за съвременно изкуство Арт Позитив 2012

МИНИ - във всички значения и възможности за интерпретация

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Фестивал за съвременно изкуство Арт Позитив 2012

За осма поредна година сдружение „Изкуство днес” организира проекта Арт Позитив, който според идеологията на сдружението работи за развитието и етаблирането на съвременното изкуство в България. Всяка година организаторите на фестивала задават тема-провокация към кандидатите. Тази година Арт Позитив е под наслова МИНИ във всичките му значения и възможности за интерпретация. Фестивалът не поставя никакви ограничения за изразни средства и насока, което дава възможност за изява в областта на живописта, скулптурата, аудио-визуалните изкуства, пърформанс, музика, театър, танц, инсталации и хепънинг. За първа година Арт Позитив ще обхване и изяви в градска среда.
 
Фестивалът дава подобаващо поле за изява както на вече утвърдени артисти, така и на млади художници, които тепърва започват творческите си търсения в сферата на съвременното изкуство, с което сдружение „Изкуство днес” има възможността да подпомага развитието на млади таланти. Кандидатите могат до 5-ти март 2012 да изпращат своите проекти заедно с кратка творческа биография и приблизителен бюджет. След изтичане на крайния срок, концепциите се оценяват от жури и се избират проекти, които да бъдат финансирани и да вземат участие във фестивала.
 
Освен сборна изложба в Баня Старинна и изяви на участниците в градска среда, тази година сдружение „Изкуство днес” организира и разнообразна съпътстваща програма, която ще включва уъркшопи, презентации, лекции, дискусии и прожекции. Подробната програма на фестивала ще бъде оповестена през месец март.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Концепция Арт Позитив 2012
-МИНИ-

Автор: Стефка Цанева


Концепцията -МИНИ- е отправна точка за творчески търсения и безкрайно поле за интерпретации и асоциации. Тя дава възможност за експерименти с тематиката, материалите и техниките на изпълнение.

-МИНИ- като минимализъм, като радикален отказ и освобождение от орнаменталистиката. Минимализъм като търсене на фундамента на изкуството и канализиране на творческата енергия в една-единствена форма, цвят или звук. Минимализмът като крайната фаза във вечния цикъл на изкуството, която разгромява вече съществуващата пищност и проправя нов път за модерното. Или минимализмът като малко, клаустрофобично пространство, в което артистът отчаяно се опитва да побере една идея. Минималистичното течение в изкуството, което възниква през 60-те години в САЩ, се доказа като неповторима провокация към публиката, която, оставена сама на произвола на собствената си фантазия, трябва без никакви ориентири да търси посланието на изкуството. Но и като гранична позиция в изкуството, която революционно разбива съществуващата естетика. -МИНИ- има потенциала да събуди все още живия, благодарение на артисти като Робърт Морис и Сол Левит, спомен за минимализма.

-МИНИ- е и провокация към съвременното общество, намиращо се в предапокалиптична ситуация на страх от краха на глобализацията в едно време, в което човекът е принуден да живее с минимум, чието разположение по вертикалната скала на благосъстоянието е неясна величина, която събужда нови догадки и страхове. Но минимумът е предизвикателство към артиста в ситуация на изчерпване и свиване на ресурсите и пазара. Или как възниква изкуството и какъв е абсолютният минимум за съществуването на едно произведение на изкуството.

-МИНИ- е и една езикова провокация, която гъделичка асоциативното мислене и отваря безкрайни възможности за интерпретации във всички сфери на изкуството.


Условия за участие:

1. Творческа биография
2. Авторски проект – описание на идеята и бюджет за реализация
3. Визуални материали
Предложенията се изпращат на office@arttoday.org в следните формати: doc., pdf., jpg., mpeg2, quicktime, mp3.

Краен срок: 5 март 2012 г.


За повече информация: www.arttoday.org


 
Автор:
ArtToday Association
Публикация:
16.02.2012 г. 16:25
Посетено:
1757
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14111-otvorena-pokana-za-uchastie-vav-festival-za-savremenno-izkustvo-art-pozitiv-2012