Празници / фестивали

София филм фест покани дъщерята на Чаплин за Гала на звездите

Пиер Ришар и Даниел Брюл също са сред очакваните гости на 16 март

София филм фест покани дъщерята на Чаплин за Гала на звездите
Кадър от филма "А защо да не живеем заедно"


◊ ЗВЕЗДНАТА ГАЛА ВЕЧЕР

Актьорите Джералдин Чаплин, Пиер Ришар, Даниел Брюл, режисьорът Стефан Роблен и продуцентът Кристоф Брюнше са поканени на специалната Гала на звездите на 16-ия София филм фест на 16 март в Зала 1 на НДК.

Поводът за тяхното гостуване е филмът „А защо да не живеем заедно“, който започна като проект от София мийтингс през 2008 г.


◊ ФИЛМЪТ

„А защо да не живеем заедно” закри триумфално престижния кинофестивал в Локарно миналата година и се превърна в чудесен повод цяла плеяда звезди да се срещнат на снимачната площадка.

Сюжетът разказва историите на петима близки приятели в третата възраст. За всеки от тях остаряването е проблем с различни измерения. Клод (Клод Риш), който винаги е обичал жените, страда от факта, че сърцето му вече е по-слабо, отколкото пламтящата му страст.

Старостта е преломен момент и за неочакваната двойка Ани (Джералдин Чаплин) и Жан (Ги Бедо). Той е политически активист, на когото вече не е разрешено да се занимава с хуманитарна дейност. Буржоазната традиционалистка Ани пък иска да спечели отново своите внуци със скъп басейн. Феминистката Жана (Джейн Фонда) крие сериозна болест, докато политическият бонвиван Албер (Пиер Ришар) не забелязва как неговата памет е започнала да му прави номера.

Решението за всички е обща къща. Петимата приятели замислят да се преместят да живеят заедно в дома на Ани и Жан, защото синът на Клод вече е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от главните герои не желае все още да се откаже от своята независимост.

За да направят общия си живот поне малко по-лесен, Жана наема младия студент Дирк (Даниел Брюл), който се премества с тях в дома на Ани и Жан.


◊ ЗВЕЗДНИТЕ КИНОГОСТИ

• Освен че забележително прилича на своя баща, грациозната и многостранно развита Джералдин Чаплин е една от най-уважаваните актриси в света.

Дебютът й в киното е с ролята на танцьорка във филма на баща си „Светлините на рампата” (1952). Появява се за кратко и в последния филм Чаплин – „Графинята от Хон Конг” (1964). Първата й голяма роля е в „Доктор Живаго” (1965) на Дейвид Лийн, където блестящо партнира на Омар Шариф. Тогава идва и първата й номинация за „Златен глобус”. Втората е за ролята във филма на Робърт Олтман „Нешвил” (1975), където актрисата влиза в ролята на бъбрива и повърхностна репортерка от ВВС. Третата е за участието й в автобиографичния филм „Чаплин” от 1992 г.

Не бива да забравяме и специалното отношение на Джералдин Чаплин към най-новото българско кино – миналото лято тя се появи с кецове на заключителната церемония на Московския кинофестивал в знак на уважение към едноименния филм на Валери Йорданов и Иван Владимиров.

• Българският зрител познава „Високият рус мъж с черната обувка” - Пиер Ришар, също от филмите „Съдбоносен съдружник”, „Бегълците”, „Без семейство”, „Робинзон Крузо”, „Миа и Мигу”. Ришар излиза на режисьорското поприще през 1970 година с „Разсеяният”. През 1988 пък на фестивала на новото латиноамериканско кино представя документалния си филм „Разкажете ми за Че”, заснет в Куба.

Даниел Брюл е роден през 1978 година в Барселона. Майка му е испанка, а баща му - немец. След излизането на „Сбогом, Ленин!” през 2003 година критиката обяви младия Брюл за една от изгряващите звезди на европейското кино. За образа на Алекс той получи приза за най-добър актьор на Европейските филмови награди, както и наградата на публиката. За участието си във филма „Ева” (2011) Даниел влезе в оспорвана битка за наградата „Гоя” за най-добър актьор, заедно с Антонио Бандерас, Луис Тосар и Хосе Коронадо. Развръзката предстои на 19-ти февруари.

• За Стефан Роблен това е втори пълнометражен филм. Той започва да се занимава с кино през 90-те години на ХХ век, като пише сценарии и режисира късометражни филми. По-късно работи в сферата на телевизионната документалистика главно за националната френска програма France 2. Дебютира в игралното кино с „RealMovie”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
13.02.2012 г. 15:49
Посетено:
1874
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14088-sofiya-film-fest-pokani-dashteryata-na-chaplin-za-gala-na-zvezdite