Празници / фестивали

Първи брас фест BraZZoBraZZie

Три дни музикално разнообразие (както и някои пълни безобразия)

Първи брас фест BraZZoBraZZie


◊ СЪБИТИЕТО

Първо издание на фестивала BraZZoBraZZie

10-12 февруари 2012, Sofia Live Club


Брасът е навсякъде около нас. Може и да не ти се вярва. Може и изобщо да не разбираш за какво иде реч. Но той е навсякъде. Фънк. Ритъм & Блус. Джаз. Реге. Ска. Латино. Луди балкански ритми. Стара градска музика. Класика. Винаги е тук. Присъствието му е толкова естествено, че често пъти остава незабелязано. Тромпет. Саксофон. Тромбон. Туба. Валдхорн. Флюгелхорн. Дори и да не си представяш какво точно се крие зад тези имена, със сигурност поне веднъж си чувал красивия им глас. Основен участник или незаменим помощник. Медният духов инструмент е задължителна съставна част от повечето музикални ястия, от които човечеството днес с удоволствие си хапва.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

На богатството, красотата, многообразието и неизбежността на духовата музика е посветено първото издание на фестивала BraZZoBrazZZie, който ще се проведе в Sofia Live Club от 10 до 12 февруари. Три дни музикално разнообразие (както и някои пълни безобразия) обещават организаторите на феста от Брас Асоциация и 24/7.

Брас Асоциация е идейна структура (да се разбира: музикална мафия), създадена през 2008 година от тромпетиста Мишо Йосифов и тромбониста Вили Стоянов  едни от най-добрите музиканти, с които към днешна дата родната музикална сцена разполага.
 
Брас Асоциация събира музиканти от различни поколения и с различни творчески търсения, обединени от добрата енергия и от любовта си към духовата музика. Членовете на Брас Асоциация са музиканти, които създават и участват в проекти от различни жанрове, и които рисуват модерния облик на съвременната музика в България.

Агентите от 24/7 обичат това, което правят. Обичат да разказват истории. Обичат да пишат история. И да свършат това, което другите не могат. 24/7 продуцира всяко събитие с енергия, креативност, въображение и нестандартен опит. Тръпката от предизвикателството и щастливите лица на хората са наркотикът, заради който са готови да бачкат 25 от 24 часа.

Фънк. Ритъм & Блус. Джаз. Реге. Ска. Латино. Етно. Уърлд. Класика. Той е винаги там. Присъствието му е толкова естествено, че често пъти остава незабелязано. Тромпет. Саксофон. Тромбон. Туба. Валдхорн. Флюгелхорн. Основен участник или незаменим помощник. Медният духов инструмент е задължителна съставна част от повечето музикални ястия, от които човечеството днес с удоволствие си хапва.


◊ ПРОГРАМАТА

10 февруари

. Da New Generation
. Михаил Йосифов секстет & приятели

. DJ Support: Water Nimph

От началото та чак до ден-днешен ще ни преведе началото на фестивала. Началото на джаза. Началото на 20-ти век, когато дикси-то се раждало по улиците на Ню Орлиънс. Началото на 30-те години на миналия век, когато суингът подлудявал нощните клубове в САЩ и Европа, бесните танци започвали днес и завършвали утре. Пътуването ще завърши тук и сега, с една актуална музикална снимка на международното фънк положение в момента.


11 февруари

. RomaNeno Project
. Tumbaito vs Mango Duende (жестока латино битка)
. Southwick

. DJ Support: Marten

На 11 февруари, събота, ще празнуваме многообразието. Тържеството ще започне с вкусен коктейл от ромски фолклор, фънк, реге и джаз, ще премине през ожесточена битка за сърцата и телата на феновете на латино музиката, и ще завърши със здраво фънкарско звучене.


12 февруари

. Биг Бенд Брас Асоциация с Ангел Заберски
. Funkallero
. Brazz ViliDJ & Петя от Studio Dance Zone

. DJ Support: Oto

Последната вечер на фестивала ще покаже какво се случва, когато всички членове на Брас мафията... асоциацията се качат заедно на една сцена с инструменти на уста. След прецизното красиво бигбендово звучене (5 тромпета, 5 тромбона, 4 саксофона), клубът отново ще се хвърли във фънк вълната от предишната вечер, а голямата точка (удивителна) за края на фестивала ще бъде сложена с едно лудо музикално безобразие, което пресъздава звученето, емоцията и енергията на градските духови оркестри, популярни в годините след Освобождението у нас (и доста време след това), по един съвременен и много заразителен начин.

Автор:
Публикация:
08.02.2012 г. 15:37
Посетено:
1221
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/14056-parvi-bras-fest-brazzobrazzie