Празници / фестивали

Годината на Нансен и Амундсен ще бъде отбелязана и в България

Посолството на Норвегия ще отбележи Годината на Нансен и Амундсен в България със серия от изложби и лекции

Годината на Нансен и Амундсен ще бъде отбелязана и в България


◊ СЪБИТИЕТО

През 2011 г. Норвегия празнува два важни юбилея – 150 години от рождението на полярния изследовател, хуманист и Нобелов лауреат за мир Фритьоф Нансен (1861-1930) и 100 години от достигането на Южния полюс от Руал Амундсен (1872-1928).

Посолството на Кралство Норвегия ще отбележи годишнините със серия от събития, организирани в партньорство с ДА „Архиви“, Българския Червен кръст, Върховния комисариат за бежанците на ООН, Столична библиотека, СУ „Кл. Охридски“, Българския антарктически институт, Международния фестивал на планинарския филм в Банско и др.


◊ В ПРОГРАМАТА

На 12 декември, от 17.00 ч., в изложбена зала „Архиви“ ще се открие изложба, посветена на Нансен и неговата роля в българската история. Благодарение на Нансен стотици хиляди български бежанци от Западна Тракия се завръщат в родината след Първата световна война, а много арменци намират своя втори дом в България.

Годишнината от покоряването на Южния полюс от Амундсен и спътниците му ще бъде отбелязана на 15 декември от 18.00 часа, в Зала 2 на СУ „Св. Климент Охридски“, с изложба на документални фотографии и лекция на проф. Руал Берг – специалист по полярна и военна история от Университета в Ставангер, Норвегия.

Международният фестивал на планинарския филм в Банско се включва в отбелязването на Годината с кинопанорама на документални и игрални филми за двамата полярни пътешественици. Те ще бъдат показани в Американския център на Столична библиотека на 16 и 19 декември от 16.00 ч.

Входът за всички събития е свободен.





√ Книгата за Амундсен от Хавиер Качо може да поръчате от книжарница "Книгосвят" -> Амундсен-Скот: Дуел на Антарктида
Автор:
Иван Тенев, Посолство на Норвегия
Публикация:
08.12.2011 г. 16:04
Етикети:
филмилекцииизложбиНорвегияФритьоф Нансен
година на Амундсен
Година на Нансен
Руал Амундсен
Посетено:
1499
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13741-godinata-na-nansen-i-amundsen-shte-bade-otbelyazana-i-v-balgariya