Празници / фестивали

Sofia Vocal Fest 2011: на няколко гласа

Първи международен фестивал на световното вокално изкуство

Sofia Vocal Fest 2011: на няколко гласа


◊ СЪБИТИЕТО

Sofia Vocal Fest 2011: на няколко гласа

Първи международен фестивал на световното вокално изкуство ще се проведе между 27 ноември и 4 декември в София.

В рамките на 7 концерта на Sofia Vocal Fest 2011 ще се изявят мултинационални проекти с музиканти от Норвегия, Индия, Канада, Пакистан, България, Гърция и Армения.

Целта на форума е не просто да се насладим на глобалното разнообразие на най-стария и фин музикален инструмент в света – човешкият глас, но и да бъде предизвикан диалог на езика на музиката между публиката, българските и световните вокалисти.

Жанровете, в които вокалното изкуство ще бъде представено, са джаз, суинг, поп, експериментална музика, църковна музика, фолклор и фюжън/уърлд музика.


◊ В ПРОГРАМАТА

Международната програма на Sofia Vocal Fest ще поведе българската публика на пътешествие. На изток, към поетичната и мистична Индия, откъдето идва Kiran Ahluwalia, на север, до тъмната бляскава красота на Норвегия в гласа на Unni Løvlid и на юг, с горещата и чувствена музика на Haig Yazdjian Festival Project (Армения/ Гърция/ България).

Sofia Vocal Fest ще започне на 27 ноември от 19.00 часа в кино "Люмиер" с концерта на Kiran Ahluwalia. Вдъхновена от древния индийски фолклор, но свързана и с музикалното съвремие, тя  изследва езика на душата с артистизъм и страст. Родена в Индия, израснала в Канада и жител на Ню Йорк, Kiran е уникален изпълнител и композитор на „ghazals“ – чувствено поетичен традиционен жанр, който Kiran ще представи у нас заедно с виртуозния пакистански китарист Rez Abbasi (ENJA Records) и своята група.

На 2 декември пък българската публика ще се запознае с един проект, направен специално за Sofia Vocal Fest. Haig Yazdjian Festival Project ще срещне на сцената на Студио 5 (начало - 19.30 часа) виртуозни български инструменталисти и една от най-ярките фигури в съвременната уърлд музика. Костадин Генчев – кавал, Христина Белева – гъдулка, Теодор Петков-Тото - пиано, и Иван Цонков – перкусии ще свирят заедно с Haig Yazdjian - вокал, уд. Роден в арменско семейство в Сирия, той притежава изумителна вокална техника, довела до десетки колаборации и позитивни ревюта от критици и фенове за всичките му студийни албуми. Екзотиката на Ориента, омагьосващият арменски фолклор, балканско-средиземноморската страст и западните джаз влияния се смесват във виртуозната му музика.

В последния ден на Sofia Vocal Fest, отново в Студио 5 от 19.30 часа за първи път в България със своята група ще гостува Unni Løvlid от Норвегия. Често наричана „новата Björk на севера”, тя е един от най-известните фолклорни музиканти в родината си. Зад гърба си има стотици участия в мултинационални проекти от цял свят, студийни записи в различни жанрове и концерти на престижни фолк-джаз и джаз форуми. У нас ще представи RITE - експериментална ambient електроника и „стъклена” акустика, в съчетание с изключителната си вокална техника.

Автор:
Публикация:
15.11.2011 г. 09:25
Етикети:
музикален фестивалфестивалмузика
световното вокално изкуство
вокално изкуство
Sofia Vocal Fest 2011
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13554-sofia-vocal-fest-2011-na-nyakolko-glasa