Празници / фестивали

Кулинарни филми и изискана храна в ресторант предлага „Киномания“

Кинопанорамата обяви вход свободен за детските филми

Кулинарни филми и изискана храна в ресторант предлага „Киномания“


◊ КУЛИНАРНИТЕ ФИЛМИ В „МАТИ’Д“

Отличеният с „Оскар“ кулинарен шедьовър“ „Угощението на Бабет“ е първият филм от кулинарните събития на „Киномания“, които ще се проведат от 13 до 15 ноември в „МАТИ’Д“ (ресторанта над кино „Люмиер"). Началният час е 19:00. Следващите два кулинарни филми са „Шоколадови уроци“ на 14 ноември и „Кулинарен тур“ на 15 ноември.

Филмът „Угощението на Бабет“ от 1987 г. разказва една история за саможертва, осуетени амбиции и изгубена любов, но екранът е превзет от истинско пиршество за сетивата, когато парижанката Бабет прави своята специална магия за една последна вечеря. Защо през 70-те години на XIX в. една парижанка, която е прочут майстор готвач, отива да работи срещу нищожно заплащане за две възрастни сестри, които се грижат за отдалечена религиозна общност на бруленото от ветровете датско крайбрежие на Ютланд? Невероятният отговор на този въпрос може да бъде намерен в превъзходната адаптация на режисьора Габриел Аксел на забавния разказ на Исак Динесен – странна, вълшебна смес, подправена наистина апетитно.

Вторият филм „Шоколадови уроци“ разказва за Матия – строителен предприемач с обещаваща кариера, който обаче е заплашен от съд, когато незаконно наетият му работник Камал пада от скеле и получава сериозна фрактура. Камал ще се откаже да съди работодателя си, само ако Матия заеме мястото му в курс за сладкари! Това е причината, довела Камал в Италия от родния му Египет, и нещото, което ще му позволи да сбъдне мечтата си да отвори своя собствена сладкарница...

В „Кулинарен тур“ на режисьора Майкъл Уинтърботъм двама приятели тръгват на невероятно духовито пътешествие из английската провинция, в което журналист от в. „Обзървър“ има задачата да се храни в изискани ресторанти и да посещава различни исторически места от живота на поета Уилям Уърдзуърт. Актьорите Стив Кугън и Роб Брайдън са блестящ дует, който импровизира вещо и имитира забавно известни актьори (Шон Конъри, Антъни Хопкинс, Майкъл Кейн, Дъстин Хофман, Ал Пачино).

• Зрителите, закупили билети до 24 часа преди съответната прожекция, получават пълно меню и по-добри места срещу 20 лв.
Зрителите, закупили билети в деня на прожекцията, получават чаша вино и по-задни места срещу 10 лв.


◊ ДЕТСКИ ФИЛМИ С ВХОД СВОБОДЕН

4 игрални и 4 анимационни филми за деца ще представи „Киномания“. Входът е свободен, като достъпът до филмите е само с предварително взети места за тях от Билетния център на НДК и след изчерпване на капацитета на залите в тях няма да се допускат допълнително хора.

„Бялото лъвче“ (White Lion) е омагьосващо пътешествие из приказните кътчета на Африка, което започва с раждането на бялото лъвче на име Лецаци. Сюжетът проследява как то оцелява във враждебния свят. Прекрасни природни картини, увлекателен сюжет и дълбочина на вътрешните изживявания – това ни предлага филмът, който се превръща в приключение за цялото семейство.

Анимацията от Дания „Големият мечок“ (The Great Bear) участва в селекцията на детския конкурс „Берлинале“ ’11. Във филма брат и сестра (които не се обичат чак много) предприемат пътуване до провинцията, по време на което сестричката е отвлечена от огромен мечок. Брат й трябва да я спаси, което го отвежда в сърцето на гората - свят, пълен с интересни същества и много поводи за размисъл.

Друг шедьовър, „Жаби кекерици“ (Frogs & Toads), е отличен с награди за най-добър филм на детски фестивали в Монтевидео ’09 и Кайро ’10. И този филм обещава незабравими приключения, в които главният герой Макс се впуска, за да намери жабешки яйца за своя брат. Приятелство, неочаквани срещи и нови знания за света ще открият малки и големи в този филм.

Анимационният „Приказки от джунглата“ (Cuentos de la selva) е направен по световноизвестните приказки на Орасио Кирога. Филмът представя епичната битка на животните в джунглата, които се опитват да спасят своя дом, живота си, нашия свят.

Любовта между 14-годишна Ариети и младия Шо, която се развива на фона на пакостите, които прави семейство загадъчни 10-сантиметрови човечета, е в основата на анимационния филм „Тайният свят на Ариети” (The Secret World of Arrietty). Лентата на реж. Хиромаса Йонебаяши е по романа „Заемателите” от Мери Нортън, издаден през 50-те години.

Германският „Това е Лола!” (Hier kommt Lola!) ни въвежда в света на 9-годишната Лола, в която нищо не е обикновено. Ново училище, търсене на нови приятели, нови емоции, много мечти… и едно мистериозно писмо в бутилка.

Анимационна версия от Япония по книгата на Едуард Успенски “Крокодилът Гена и неговите приятели”, озаглавена „Чебурашка”, също е част от програмата на Киномания 2011. Веселата история разказва за загадъчното зверче Чебурашка, което пристига в Русия в сандък с портокали, заживява в телефонна кабина, сприятелява се със самотен крокодил на име Гена и изобщо му се случват куп интересни неща.

Още един филм, участвал в детския конкурс на „Берлинале“, могат да видят зрителите на Киномания. Това е „Гласът на орела” (Eagle Hunter’s Son/Die Stimme des Adlers). Филмът разказва приключенията на едно момче и вярната му птица.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
13.11.2011 г. 11:46
Етикети:
кинофестфилмов фестивалдетска КиноманияКиномания 2011
Приказки от джунглата
Жаби кекерици
Гласът на орела
Чебурашка
Кулинарен тур
Шоколадови уроци
Угощението на Бабет
Киномания за деца
кулинарни филми
Посетено:
2015
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13540-kulinarni-filmi-i-iziskana-hrana-v-restorant-predlaga-kinomaniya