Празници / фестивали

Кинофестивалът "Късо съединение" гостува в Шумен

Кинофестивалът "Късо съединение" гостува в Шумен


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път от 18 ноември до 22 ноември в Шумен ще се проведе фестивалът „Късо съединение”.

Домакин на събитието е Драматично-куклен театър „Васил Друмев”.  Откриването ще бъде с прожекция на филма „Преди и сега”. Поредният успешен омнибус, събрал звезден режисьорски състав, включващ френската прима Фани Ардан, един от най-награждаваните режисьори от новата турска вълна Хюсеин Карабей (”Моят Марлон и Брандо”), най-провокативният ирански режисьор Джафар Панахи (”Сребърна мечка” за „Вън от играта”, „Златен лъв” за „Кръгът”) и един от водещите режисьори на африканския континент Идриса Уедраого (Награда на журито в Кан за “Tilai”, Специална награда от фестивала във Венеция за „Плачът на сърцето”).

„Добре дошли в Сао Пауло” ви кани на разходка из бразилския мегаполис Сао Пауло през погледа на няколко известни режисьори, всеки от които представя своята история, случваща се по улиците на града. Сред имената са режисьорът на култовия немски филм „Сбогом, Ленин!” Волфганг Бекер, отличеният на фестивалите в Кан и Венеция Амос Гитай (”Обетована земя”, „Кедма”), единият от братята Каурисмаки – Мика, който показа любовта си към Бразилия с музикалния експеримент „Бразилейриньо”, холивудската звезда Филип Нойс (”Патриотични игри”, „Колекционерът”), двукратният носител на „Сребърна мечка” от „Берлинале” Цай Мин-лян (”Капризният облак”, „Лице”), испанската актриса Мария де Медейрос с пореден режисьорски проект и бразилският музикант Каетано Велосо, озвучил шедьовъра на Алмодовар „Говори с нея”.

В рамките на фестивала ще бъде показана и специална селекция „Българско късо съединение” с български късометражни филми, отличени на различни филмови форуми, сред които „Единствена реалност” на Милен Димитров, създаден по текстове на Владислав Христов, „Хромони” на актрисата Ина Николова (”Кецове”) и Райна Атанасова, и „Влакове” на Павел Веснаков, спечелил наградата на „София Филм Фест” за най-добър късометражен филм.


◊ ПРОГРАМА "КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ" - ШУМЕН

18.–22.11.2011
Драматично-куклен театър „Васил Друмев”

18.11. (петък), 18.00 ч. – „Преди и сега”
19.11. (събота), 18.00 ч. – „Персийски килим”
20.11. (неделя), 16.00 ч. – „Истории от Карс”
20.11. (неделя), 18.00 ч. – „Сюита за Ница”
21.11. (понеделник), 18.00 ч. – „Добре дошли в Сао Пауло”
22.11. (вторник), 18.00 ч. – „Българско кино съединение”


◊ ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Основната цел на сдружение "Позор" е да представи различното кино в България. Всяка година компанията организира фестивалите "Цветята на Корана" с филми от Близкия Изток и Африка, "Късо съединение" - представящ различните форми на късометражното кино, и "Сатори в утрото на есента" с филми от Далечния Изток.
Автор:
Публикация:
11.11.2011 г. 18:48
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13530-kinofestivalat-kaso-saedinenie-gostuva-v-shumen