Празници / фестивали

„Киномания“ започва в София, Варна и Пловдив

Над 50 филма идват у нас, сред които и новите скандални ленти на Педро Алмодовар и Ларс фон Триер

„Киномания“ започва в София, Варна и Пловдив


◊ КОГА, КЪДЕ, КАКВО НА „КИНОМАНИЯ“

"Кожата, в която живея" на Педро Алмодовар с Антонио Бандерас и Мариса Паредес, "Меланхолия" на Ларс фон Триер, "Учебник по любов" на Джовани Веронези с Робърт де Ниро, Моника Белучи и Микеле Плачидо, "Habemus Papam" на Нани Мяорети с Мишел Пиколи са само част от хитовете на 25-ата "Киномания", която ще се проведе този месец в София, Пловдив и Варна.

От 11 до 20 ноември са прожекциите на кинопанорамата в София и Пловдив, а от 18 до 24 ноември във Варна.

В София зрителите ще могат да гледат най-доброто от световното кино в Зала 1 на НДК, кино „Люмиер“ и Дома на киното, в Пловдив – в „Лъки синема“, а във Варна – във Фестивалния и конгресен център.


◊ КИНОМАНИЯ „ПРЕЗАРЕЖДА“ ЗА 25-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН

Тази година „Киномания“ идва с амбиционното мото „Презареждане“ – за 25-ия си рожден ден световната кинопанорама предлага нова визия, нова концепция, над 50 филми и прожекции в трите най-големи града у нас. „Киномания“ ще „презареди“ и с някои от най-добрите класически филми - в залите на НДК ще бъдат прожектирани "Портокал с часовников механизъм" – по случай 40 години от премиерата му, "Закуска в Тифани" с Одри Хепбърн – 50 години от премиерата, "Трамвай "Желание" на Елиа Казан с Марлон Брандо – по повод  100-годишнината от рождението на
Тенеси Уилямс.
По случай 110 години от рождението на Луис Армстронг ще бъде показан музикалният шедьовър "Paris Blues".
Очакват ни и три дни, посветени на кулинарното кино с филми като наградения с Оскар „Угощението на Бабет”.


◊ СКАНДАЛНИ ЛЕНТИ ОТ АЛМОДОВАР И ТРИЕР

Филмите на Педро Алмодовар „Кожата, в която живея” и на Ларс фон Триер „Меланхолия” предизвикаха много шум в Кан със скандалния си и необичаен сюжет.

В лентата на Алмодовар ще видим Антонио Бандерас в ролята на пластичен хирург, който копнее за отмъщение. Той избира мистериозна жена за свое опитно зайче, върху което да изпробва новото си изобретение – изкуствена кожа, издържаща на всякакви наранявания. По повод своята роля и сюжета на филма, Бандерас наскоро разкри, че би искал да прекара поне седмица в кожата на жена, за да усети как се чувства противоположният пол.

В „Меланхолия” на Триер ще видим голата Кирстен Дънст на фона на разрушаващия се свят. В лентата играе и любимката на Ларс от предишния му скандален филм „Антихрист” – Шарлот Гинсбур. Сред акцентите на Киномания тази година е и „Учебник по любов” на Джовани Веронези с участието на Робърт де Ниро, Моника Белучи и Микеле Плачидо.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.11.2011 г. 11:15
Етикети:
Посетено:
1689
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13528-kinomaniya-zapochva-v-sofiya-varna-i-plovdiv