Празници / фестивали

"So Independent" с филми за архитектура и дизайн в партньорство с нюйорски фестивал

Гост на софийския фестивал е архитектът от Ню Йорк Кайл Бергман

"So Independent" с филми за архитектура и дизайн в партньорство с нюйорски фестивал


◊ АРХИТЕКТУРА И КИНО

Фестивалът за американско независимо кино “So Independent” ще представи документални филми за архитектура и дизайн в сътрудничество с фестивала за архитектура и дизайн в Ню Йорк. Лично основателят и директор на нюйоркския фестивал Кайл Бергман пристигна в София за прожекциите.

Сред архитектурните филми са „Милтън Глейзър“ (Milton Glaser. To Inform & Delight), „Визуална акустика:  модернизмът на Джулиъс Шулман“ (Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman), „Недовършени пространства“ (Unfinished Spaces), „Гражданска архитектура: Самюъл Мокби и духът на Провинциалното Студио“.


◊ КОЙ Е КАЙЛ БЕРГМАН

„Съществува естествена свързаност между киното и архитектурата,” казва фестивалният директор от Ню Йорк Кайл Бергман. „Проектирането и построяването на сграда и правенето на филм много си приличат. И двата процеса са хармонична смес от изкуство и наука, разказват история и са плод на труд, подбуден от любов.” 

Бергман винаги е оценявал силната връзка между киното и архитектурата и определя Кинофестивала за архитектура и дизайн като възможност да просвещава, забавлява и ангажира всички, които се вълнуват от архитектура и дизайн. Той е сред ключовите фигури в развитието на парковете в Калифорния. Кайл Бергман продуцира архитектурните изложения в Москва и Калифорния. Той преподава в Школата за дизайн и архитектура „Yestermorrow” във Върмонт, където е и е член на борда на директорите.


◊ ФИЛМИТЕ НА “SO INDEPENDENT”

В „Недовършени пространства“ (Unfinished Spaces) се срещаме отблизо с Фидел Кастро и ставаме свидетели на желанието му да създаде място, където да се показва изкуство от цял свят. През 1961 г. Фидел Кастро и Че Гевара възлагат на трима млади архитекти-мечтатели да създадат Националната школа по изкуствата на Куба на терена на бившето голф-игрище в Хавана. Изграждането на школата по техните радикално новаторски проекти започва незабавно и скоро в нея постъпват първите курсисти. Танцьори, музиканти и художници от цялата страна се наслаждават на красотата на сградите, но когато мечтите на революционерите скоро се осъществяват, строителството е преустановено и архитектите и техните проекти се окачествяват като маловажни, предвид преобладаващия политически климат.

Четирийсет години по-късно сградите на школата продължават да се използват, но са недовършени и западнали. Кастро поканва изгонените от страната архитекти да довършат своята неосъществена мечта.
. Прожекцията е в Дома на киното на 2 ноември от 19 часа.

„Милтън Глейзър“ (Milton Glaser. To Inform & Delight) на режисьора Уенди Кийс рисува портрета на Милтън Глейзър – най-изтъкнатия графичен дизайнер на Америка, човекът създал логото I ♥ New York (Аз ♥ Ню Йорк), преподавател и хуманист. Разговорите с Глейзър ни въвеждат в неговия живот хронологично: Нюйоркската гимназия за музика и изкуства в Купър Юниън, плодотворен престой в Италия, брака му и различните партньорства – основаването на „Пуш Пин студиос” и списанието „Ню Йорк”, създаването на супермаркетите „Гранд Юниън” и работата с „Нейшън”. Във филма са показани и негови творби. През целия филм Глейзър очарова с присъствието си, споделя незабравими наблюдения и разкрива великодушната си личност.
. Прожекцията е на 5 ноември от 19:15 ч. в Дома на киното.

Във „Визуална акустика“ задкадровият глас на Дъстин Хофман ни въвежда в истинска възхвала на живота и кариерата на Джулиъс Шулман – най-великият архитектурен фотограф, чиито образи приобщават модерната към общоприетата американска архитектура. Шулман, който почина през 2009 г., е успял да улови работата на почти всеки един модерен, прогресивен архитект от 30-те години на ХХ век до днес, включително Франк Лойд Райт, Ричард Нютра, Джон Лотнър и Франк Гери. Фотографиите на Шулман изобразяват неповторимата красота на модернистичното движение в Южна Калифорния и привличат вниманието на обществото към неговите знакови сгради. Този уникален филм е едновременно завет към еволюцията на модерната архитектура и изпълнен с радост портрет на магнетичния господин с блестящ интелект, който живее чрез незабравимите образи, създадени от него. Режисьор на филма е Ерик Брикър.
. Филмът има единствена прожекция на 3 ноември в Дома на киното от 19:00 часа.

 „Гражданска архитектура: Самюъл Мокби и духът на Провинциалното студио” е филм за специалната образователна програма, основана през 1993 г. от покойния архитект Самюъл Мокби, в която студентите създават поразителни по своята архитектура сгради за бедните общности в провинциална Алабама. В центъра на филма са откровените, вдъхновени интервюта с архитекта Мокби, които показват как група студенти използват своето творческо мислене и състрадание, за да измайсторят дом за своя харизматичен бедстващ клиент Джими Лий Матюс, известен сред местните като Човека-музика заради увлечението му по стари записи с ритъм-енд-блус и соул музика. Филмът разкрива, че в програмата на „Провинциалното студио” става дума за нещо повече от архитектура и строителство. Тя дава на студентите опит, който завинаги ги вдъхновява да използват своите способности, за да повишат благосъстоянието на техните общности. Интервютата с колеги на Мокби и епизоди с хората, повлияни от неговата работа, въвеждат в обширна дискусия за ролята на архитектурата при решаването на проблеми като бедност, класово общество, расови различия, образование, социални промени и гражданско съзнание.
. Филмът има две прожекции от 16:00 и 21:00 часа на 3 ноември в Перформ Бизнес Център на пл. „Позитано” 2.

„Скиците на Франк Гери“ (Sketches Of Frank Gehry) (реж. Сидни Полак) е поглед към живота и кариерата на канадско-американския архитект Франк Гери, посещение в четири сгради (музея „Витра” в Германия, Центъра „Маги”, музея "Гугенхайм" в Билбао и концертната зала „Дисни” в Лос Анжелис) и едно изследване върху творчеството в разговори между Гери и Сидни Полак, свързани от дългогодишно приятелство и взаимно възхищение. Съществена част от разказа в този филм са преживявания на Гери от детството (как играе на кубчета с баба си, рисува заедно с баща си и слуша лекция на Алвар Алто), откриването на способи да се прави дизайн с помощта на компютър, среща с психоаналитик, експерименти в собствения му дом и внасянето на художествена чувствителност в архитектурата. За коментари са поканени приятели, творци, критици и куратори.
. Филмът има две прожекции. Първата е на 4 ноември от 19:00 ч. в Дома на киното, а втората е на 5 ноември от 21:00 ч. в Cinema City.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
02.11.2011 г. 16:48
Етикети:
кинофестивалкинофестивалSo Independent
филми за дизайн
филми за архитектура
Кайл Бергман
Посетено:
2405
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13463-so-independent-s-filmi-za-arhitektura-i-dizayn-v-partnyorstvo-s-nyuyorski-festival