Празници / фестивали

Архитектурата на Ибероамерика - видео инсталация и дебат

"Фрешлатино" - в рамките на Седмицата на архитектурата в София

Архитектурата на Ибероамерика - видео инсталация и дебат


◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на Седмицата на архитектурата в София (Sofia Architecture Week) Институт Сервантес - София представя „Фрешлатино” - проект, който популяризира творчеството на 14 испански и латиноамерикански архитекти и техните студия под формата на видео инсталация.

Видео инсталацията „Фрешлатино” може да се види в изложбената зала на Институт Сервантес - София в периода 1 ноември – 1 декември 2011 г.

Специален гост на откриването ще бъде мексиканската архитектка Пилар Ечесарета. На 3 ноември в Институт Сервантес от 17.30 ч. тя ще участва в дебат, озаглавен „Къде започва архитектурата?”.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Срещата с най-новата ибероамериканска архитектура, разбирането и тълкуването й, са вълнуващо преживяване. Авторите от „Фрешлатино” са пъстра група творци, обединени от мисията си да интерпретират съвременната култура. Проектите им обхващат широка гама: от малотрайни интериори и дребномащабни цялостни конструкции, до инсталации, пърформанси и творби, които са създадени на пресечната точка между визуалните изкуства и живописта, архитектурата и градоустройството. По своеобразен начин „Фрешлатино“ е нова документална платформа, която съединява двата бряга на Атлантическия океан, създавайки една изключително разнообразна междуконтинентална общност от творци и чертаейки нова културна география. 

Видео инсталацията „Фрешлатино” може да се види в изложбената зала на Институт Сервантес - София в периода 1 ноември – 1 декември 2011 г. Специален гост на откриването ще бъде мексиканската архитектка Пилар Ечесарета. На 3 ноември в Институт Сервантес от 17.30 ч. тя ще участва в дебат, озаглавен „Къде започва архитектурата?”. Заедно със своите колеги – участници в дебата Алберто Яковони и Петър Торньов, Пилар Ечесарета спада към съвременните архитекти, които надхвърлят традиционната представа за архитекта-строител. Самата тя често създава инсталации и пърформанси. Проектите на Алберто Яковони винаги следват социалния аспект на архитектурата, а Петър Торньов може да бъде разпознат и като куратор и издател.

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
30.10.2011 г. 16:38
Етикети:
Институт СервантесдебатархитектураSofia Architecture Week
Пилар Ечесарета
архитектурата на Ибероамерика
Фрешлатино
Посетено:
1582
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13440-arhitekturata-na-iberoamerika-video-instalatsiya-i-debat