Празници / фестивали

Тази вечер е официалното откриване на "So Independent" с филма "Конспираторът"

Екипът на Робърт Редфорд и звезди от "Непобедимите" 2 на гала премиерата

 Тази вечер е официалното откриване на "So Independent" с филма "Конспираторът"


◊ ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ

Гала премиера на филма “Конспираторът” на Робърт Редфорт ще открие официално второто издание на фестивала за независимо американско кино „So Independent” в Cinema City София на 28 октомври 2011 г.

Специални гости за премиерата ще бъдат българската сценографка на филма Калина Иванов и сценаристът на „Конспираторът” - Джеймс Соломон. Очаква се да гостуват и холивудските звезди от „Непобедимите” 2, които снимат в момента в София – сред тях са Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Чък Норис и Брус Уилис.

Вечерта започва в 19:00 часа
с официално посрещане на гостите на червения килим и кратък коктейл. Прожекцията на филма започва в 20:00, а след нея ще има парти „I Love New York” с коктейли и филми, което ще се случи на нюйоркска улица – специално построен декор от филмово студио „Ню Бояна”, партньор на So Indepependent.


◊ ГОСТИТЕ ЗА НЕЗАВИСИМАТА КИНОИНДУСТРИЯ В САЩ

Прожекциите на филмите от „So Independent” започнаха още на 27 октомври в Дома на киното и Cinema city. На специална пресконференция организаторите представиха и официалните гости на фестивала от Холивуд – сценографката Калина Иванов, сценаристът Джеймс Соломон и кинокритикът от „Лос Анджелис Таймс” Кенет Тюран.

Българката, която работи в Холивуд, Калина Иванов сподели интересни моменти от работата си с Робърт Редфорд. Той е човек с изключителен афинитет към изобразителното изкуство и художниците. Запознахме се през 1993 г. за работата по филма му „Повелителят на конете”. Аз превръщах в рисунка всяка негова или моя идея за сценографията на филма и това той оцени високо – разказа Калина.

Сценаристът на „Конспираторът”, Джеймс Соломон, изненада присъстващите на пресконференцията, като разкри, че е работил по сценария на филма цели 18 години. Запознал се с Робърт Редфорд чак на 16-тата година от работата си по сценария. Щастливата среща с режисьора била на басейна на хотел „Белеър”. Редфорд се обърнал към Соломон с обичайното за него „Наричай ме Боб”. Последвали дълги разговори за историята на „Конспираторът”. През всичките 18 години работа върху „Конспираторът” никога не съм се и надявал, че този филм ще ме доведе в България – пошегува се сценаристът. Киноиндустрията е като да си купиш лотариен билет – ето, аз ударих джакпота с шанса да работя с Редфорд и Калина, сподели още в типичния си стил Соломон.

Интерес предизвика въпросът с дистрибуцията на независимите кинопродукции в Америка. Критикът Кенет Тюран разкри тайната – фестивалите като "Сънданс" и "Трайбека" събират не само журналисти и киномани, но и много дистрибутори. Те гледат филми по цял ден и в някои случаи дори става своеобразно наддаване кой да купи филма. В други случаи обаче дистрибуторите сами признават, че много от филмите им харесват, но няма как да ги продадат, не могат да намерят публика за тях. За съжаление, дори и в независимото кино всичко се върти около парите – беше откровен Кенет Тюран.


◊ БИЛЕТИ

Фестивалът за независимо кино продължава до 6 ноември в Дома на киното, Cinema City и American corner (в сградата на Столична библиотека на площад „Славейков”).

Билети за прожекциите могат да се купят от касите в кината и от eventim.bg.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.10.2011 г. 12:55
Посетено:
1637
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13428-tazi-vecher-e-ofitsialnoto-otkrivane-na-so-independent-s-filma-konspiratorat