Празници / фестивали

Българското участие във Франкфуртски панаир на книгата

Кой ще бъде българският автор, носител на Европейската литературна награда?

◊ СЪБИТИЕТО

В сряда, 12 октомври, се открива Франкфуртският панаир на книгата - най-големият в света на книгите и литературата 

За Франкфуртския панаир на книгата е написано много, но винаги е недостатъчно. Всяка година в десетте палати на изложението се представят над 7 300 изложители от цял свят. Планираните културни събития през 2011 г. са около 3000 с участието на 1 000 автори. Акредитираните журналисти са 10 000, очакваните посетители около 300 000.

Панаирът на книгата във Франкфурт е ежегоден професионален книжен форум, който събира на едно място книгоиздатели, книготърговци, литературни агенти, автори от цял свят.

Тази година фокусна държава е Исландия. Тя ще представи не само своята литература, но и различни изкуства, тясно свързани с нея. Цялостната културна програма започна още през месец август и включва изложби на исландски съвременни художници, архитекти, режисьори и дизайнери. Предвидени са и различни рок, джаз, фолклорни и класически концерти.


◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Далеч не толкова мащабно е участието на България. Българският национален щанд е финансиран от Министерство на културата и ще бъде разположен в палата 5.0.

Книгите, които ще представят литературата на България са дарени от над 30 издателствата: „Абагар” - Велико Търново, „Анубис", "Булвест”, „Дамян Яков", „Емас”, „Ера”, „Жанет 45”, „Златното пате”, „Инфодар”, „Кибеа”, „Кръгозор”, „Лъчезар Минчев”, „Пан”, „Обсидиан”, „Просвета”, „Сиби”, „Сиела”, „Слънце”, „Тангра”, „Фют”, „Хермес”, УИ „Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново и др.

Едно от основните събития, което всички очакват, е официалното обявяване на носителите на Европейската награда за литература. Наградата има за цел да привлече вниманието към нови таланти и да насърчи публикуването на техни книги в други страни.

Изборът ще бъде направен след предварителната селекция на 12 национални комисии: България, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Сърбия, Холандия, Турция и Обединено Кралство.

Писателите, които са номинирани от българското национално жури са: Емилия Дворянова,
Калин Терзийски, Милен Русков, Силвия Чолева, Теодора Димова.


Европейският писателски съюз, Европейската федерация на книгоразпространителите и Федерацията на европейските издатели ще обявят името на един автор от всяка държава - носител на Европейската литературна награда за 2011 г.

Официалната церемония по връчването на Европейската литературна награда ще бъде през ноември в Брюксел.

Организатор на българското национално участие във Франкфурт е Асоциация „Българска книга”, с подкрепата на Национален фонд „Култура”
.
Автор:
Силва Папазян, Асоциация "Българска книга"
Публикация:
11.10.2011 г. 14:58
Посетено:
1981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13323-balgarskoto-uchastie-vav-frankfurtski-panair-na-knigata