Празници / фестивали

Първи фестивал на френския филм в София

От 6 до 16 октомври 2011 - филми с актьори като Жерар Депардийо, Жан Рено и Летисия Каста

◊ СЪБИТИЕТО

От 6 до 16 октомври в София ще се проведе Първият фестивал на френския филм, който ще представи на софийската публика най-доброто от френската филмова индустрия.

В продължение на десет дни в рамките на повече от 90 прожекции, в Дома на киното, в кино "Люмиер", в кино "Одеон", в Синеплекс и, естествено, във филмовия салон на Френския културен институт, ще бъдат представени филми с актьори като Жерар Депардийо ("Другият Дюма"), Жан Рено ("Безсмъртният"), Летисия Каста ("Зад стените").

• Пресконференция на 5 октомври от 11:00 във Френския институт


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Премиерата на “Зад стените” ще се състои на 11 октомври в Синеплекс. Заснет на 3D, трилърът се радва на голям успех във френските киносалони. Той, както и още осем други филми от колекцията, ще бъдат разпространени в цялата страна след приключването на фестивала.

На 8 октомври, TV 5 MONDE представя предпремиера на телевизионния филм “Сянката на едно ченге, чието създаване е подкрепено от телевизията и който ще бъде представен по TV 5 MONDE EUROPE.

На 15 ноември т.г. от 22.00 часа в Дом на киното ще бъде излъчена предпремиерата на телевизионния филм “Сянката на едно ченге” в присъствието на екипа на филма: актьори, режисьор, сценарист и изпълнителен продуцент. Главната актриса във филма Наталия Дончева играе във Франция от дълги години. Тя ще дойде, за да се срещне с българската публика и да сподели опита си като актриса във Франция.

В партньорство с Посолството на Швейцария в България и Център Валония-Брюксел в Букурещ, нощ на франкофонското кино ще бъде проведена на 14 октомври от 19.30 до 7.00 часа на другата сутрин. В програмата са включени швейцарски и белгийски филми и училищни късометражни филми.

Селекцията на филмите е представителна за съвременната френска киноиндустрия и е насочена към всякакъв вид публика с комедии като “Жените от шестия етаж” например. За първи път в България ще бъдат представени документални филми, показани в Кан през 2011 година: “Имало едно време... един механичен портокал” и “Модерни млади хора”.

Пет анимационни филма
допълват програмата за деца. “Нощни приказки” - последният филм на Мишел Осело - ще бъде показан в София. Програмата за млади е попълнена от училищни спектакли.

Автор:
Мария Конакчиева, Френски институт - София
Публикация:
03.10.2011 г. 16:25
Етикети:
френски филмиФренски институт в СофияФестивал на френския филмфренско кино
франкофонско кино
френска анимация
Сянката на едно ченге
Зад стените
Посетено:
1955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13261-parvi-festival-na-frenskiya-film-v-sofiya