Празници / фестивали

Закриват Sofia Dance week с експлозивния "Elektro kif"

За финал танцовият фестивал залага на улични танци и хаус музика

Закриват Sofia Dance week с експлозивния "Elektro kif"


◊ КОКТЕЙЛ ОТ ЕКСПЛОЗИВИ

Като коктейл от експлозиви определя френската преса спектакълът "Elektro kif", който ще закрие четвъртото издание на международния танцов фестивал Sofia Dance week. Постановката ще се играе тази вечер (1 октомври) от 19 часа в Зала 1 на НДК.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ELEKTRO KIF

Постановката "Elektro kif" на хореографката Blanca Li е първото представяне на професионална сцена на танца Electro, роден на улицата - някъде между нощните клубове на Париж и предградията на френската столица. Този уличен танц се изпълнява на хаус музика, а стилово има препратки към хип-хопа и техното. От появата си през 2000 г. танцът Electro става много популярен благодарение и на интернет мрежата за споделяне на видео You Tube.

Хореографката на спектакъла Blanca Li е испанка. Тя случайно попада на Electro dance пърформанс в градски парк. За спектакъла си събира най-изявените танцьори на Elektro от Париж.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА BLANCA LI

Blanca Li
е хореограф, професионален танцьор, актриса, филмов режисьор. Работи и в сферата на визуалните и мултимедийните изкуства. В хореографиите си Blanca Li свързва по необикновен начин елементи от класически балет с фламенко, хип-хоп или пък съвременен танц.

В дългогодишната си кариера испанската хореографка е реализирала постановки за редица реномирани институции, между които Парижката национална опера, Théâtre National de Chaillot в Париж, Teatro Movistar в Мадрид и много други. Тя е била и главен хореограф на Komische Oper Berlin. Като признание за постиженията й в областта на хореографията Blanca Li получава множество награди, а през 2004 г. e провъзгласена за Кавалер на Почетния орден ("Chevalier de l´Ordre du Mérite") от френското Министерство на културата.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.10.2011 г. 15:12
Посетено:
1541
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13249-zakrivat-sofia-dance-week-s-eksplozivniya-elektro-kif