Празници / фестивали

Ницше и „политически” спектакъл от Израел предстоят на Sofia Dance week

Балет „Арабеск” се завръща с постановката на Мила Искренова „Тъй рече Заратустра”

Ницше и „политически” спектакъл от Израел предстоят на Sofia Dance week


◊ ДЕН ЧЕТВЪРТИ – 29 септември

С много чувство за хумор и модерен прочит на класическото произведение на
Фридрих Ницше Мила Искренова събира танцьорите на балет „Арабеск” за постановката „Тъй рече Заратустра”.

Представлението е от 19 часа (29 септември) в Държавния музикален и балетен център (Музикалния театър на бул. „Васил Левски”).

Може би Мила Искренова и балет "Арабеск" нямат нужда от представяне на българската публика, но все пак – ето и няколко думи за тях.

Един от най-изявените български хореографи, работещи в областта на съвременния танц, Мила Искренова има спектакли с балет "Арабеск", Амарант данс Студио, БНТ, театри от цялата страна.

В репертоара си "Арабеск" има над 100 постановки. Балетът е отворена сцена, на която с успех се реализират талантливи български и чуждестранни хореографи. През своите близо четиридесет години на съществуване балет "Арабеск" е гостувал в десетки страни на петте континента по света.


◊ ДЕН ПЕТИ – 30 септември

Определят
Big Mouth” като една от най-добрите постановки, обединяващи политика и танц. Защо политика ли? Логично може би, след като спектакълът идва от свръхполитизирания район на Близкия изток. Хореографи на постановката са Niv Sheinfeld, Oren Laor, Keren Levi от Израел. „Big Mouth” ще се играе на 30 септември (петък) от 19 часа на сцената на „Сълза и смях”.

"
Big Mouth" e постановката за сблъсъка между личната и колективната идентичност в израелското общество. Танцът тематизира наивното желание да принадлежим към една обществена система, като същевременно останем верни на себе си, на импулсите и търсенията си. Как виждаме живота в общността – като шанс или като ограничение? "Big Mouth" е провокативна инсценировка, която задава неудобни въпроси и не се стреми да остане политически коректна – споделят от Sofia dance week.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.09.2011 г. 14:14
Етикети:
Sofia Dance weekИзраелхореографияМила Искреновабалет Арабескбалет
Big Mouth
политика и танц
танцьори
Заратустра
Посетено:
1614
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13237-nitsshe-i-politicheski-spektakal-ot-izrael-predstoyat-na-sofia-dance-week