Празници / фестивали

Литературни празници "Русе пише"

В рамките на Есенния салон на изкуствата и културата

◊ ПРОГРАМАТА

29 септември, четвъртък

Доходно здание
. 14.00 - Откриване на фестивала.
. 16.00 - представяне на новата книга на Румена Коларова-Шиндлер "Изкушението Швейцария", лирично-сериозен портрет на страната на часовниците, сиренето Грюйер, Вилхелм Тел и Песталоци
. 17.00 - представяне на книгата "За Слави Шкаров от приятелите"

Клуб на дейците на културата
. 18 ч. - представяне на румънския поет Мариус Келару и премиера на сборника му стихове, издаден на български език.

Мазето бар
. 20.00 - представяне на романа на Иван Димитров "
Животът като липсваща лъжица" и поетично четене на Делян Илиев ("Каренини" и "Всеки ден да гледаш звездите").


30 септември, петък

Доходно здание
. 14.00 - ателие с млади читатели, ползватели, любители и неприятели на културния живот във виртуалната мрежа „Фейсбук – мое любимо …всичко!”
. 15.00 - представяне на новия брой на единственото периодично издание за литература в Русе - сп. „Брод”
. 16.00 - разговор за балканската литература и авторите на Балканите - радости, тегоби и пресечни точки.

Галерия „Приятели”
18.00 - представяне на гостуващите поети от Загреб Дария Жилич и Иван Шамия.

Изложба на илюстратори и оформители на книги.
Нови книги на русенски автори.
Гостуват книжарници със свои щандове.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

„Изкушението Швейцария” с премиера на фестивала „Русе пише”

Новата книга на
Румена Коларова-Шиндлер "Изкушението Швейцария" ще има своята премиера на 29 септември в Русе, по време на четвъртото издание на литературните празници „Русе пише”. Фестивалът, който се организира от редколегията на русенското списание за литература и култура „Брод” със съдействието на Община Русе в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата, започва в четвъртък в 14 ч. в Доходното здание.

Представянето на книгата на Румена Коларова-Шиндлер е първата презентация в програмата. „Изкушението Швейцария” е лирично-документален портрет на страната на часовниците, сиренето Грюйер, Вилхелм Тел и Песталоци. Авторката, която е родена в Русе, но от години живее в Швейцария, разказва увлекателно за историята на страната от келтите до наши дни, за любопитни и определящи събития и личности, белязали сложния път на държавата и нейния народ. Тя разгръща една мащабна и задълбочена панорама на битки на мечовете и интелекта, на трудолюбие и достойнство, съставляващи грунда и едрите мазки с четките върху художественото платно, едрите и далечните планове в него, които в продължение на векове са бродирали като върху вълшебен старинен гоблен това, което днес представлява Швейцария. Цялата книга на Коларова-Шиндлер всъщност е един причудлив старинен гоблен, пред който читателят може да открива нови и нови детайли от миналото и съвремието на тази страна в самото сърце на Европа. А това, което прави звученето на “Да откриеш Швейцария” осезаемо и въздействащо, се дължи на умението на авторката върху причудливия старинен гоблен да разположи и цяла галерия от оживели и напълно реални фигури, които осъществяват връзката между отминало и настояще.  

В рамките на литературните празници в Русе на 29 и 30 септември ще се състоят творческа дискусия „Фейсбук – наше любимо …всичко! и разговор за бродовете и теченията на балканските литератури.

Фестивалът включва и представяне на младите столични автори Иван Димитров и Делян Илиев, и на гостуващите поети от Загреб, Хърватия, и Яш, Румъния, Дария Жилич и Иван Шамия и Мариус Келару.

Автор:
Нели Пигулева
Публикация:
28.09.2011 г. 18:11
Посетено:
1470
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13228-literaturni-praznitsi-ruse-pishe