Празници / фестивали

Европейски ден на езиците

02 октомври 2011

Европейски ден на езиците


◊ СЪБИТИЕТО

Европейски ден на езиците
02 октомври 2011

Кръстословици на 11 езика на Европейския ден на езиците през 2011-та

Заповядайте от 11.00 ч. на 2 октомври, неделя, пред Народния театър „Иван Вазов”, за да научите любимите си думи на някой чужд език, да решавате многоезични кръстословици, да се състезавате по четене на поговорки и цитати на чужди езици, да се запознаете с представители на 16 европейски културни институции – елате да се забавлявате и да печелите награди.

• Кога: 2 октомври, неделя, 11.00 ч.
• Къде: пред Народен театър „Иван Вазов”
• Кой: Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Посолство на Швейцария, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия,  Държавен културен институт, Център за развитие на човешките ресурси.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Кръстословици на 11 езика са сред изненадите на Европейския ден на езиците през 2011-та, които са подготвили културните институти, представени в България. За втори път всички те ще отбележат заедно деня на езиковото многообразие. Тази година в инициативата се включват общо 16 културни институции, които на 2 октомври (неделя) ще бъдат пред Народния театър „Иван Вазов”, за да покажат богатството на своя език.

Въпреки че на пръв поглед може да изглеждат трудни, многоезичните кръстословици всъщност предлагат лесен и забавен начин да се научат интересни думи на различни чужди езици. Първата съдържа общо 21 думи, като за всяка от тях е указано на кой език трябва да се попълни. С превода ще помагат представителите на културните институти, на които им е напълно разрешено да подсказват за думите на техния език. Ако кръстословицата бъде решена правилно, ще се получи известна българска поговорка, която се образува от съвпадащите букви в кирилицата, латиницата и гръцката азбука. За успелите да се справят с това забавно предизвикателство са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17 ч. 

По-запалените лингвисти могат да се опитат да решат кръстословицата с повишена трудност, която подготви Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия. Правилното й решение също води до скрита фраза, но този път тя не е на български език. Затова са предвидени и по-големи награди за първите 10, които успеят да я решат. Всички кръстословици, инструкциите за попълването им и информация за другите състезания са отпечатани в специални листовки, които можете да намерите на всеки щанд.

Още много изненади са подготвени за всички, които се присъединят към нас пред Народния театър. Не пропускайте и възможността да видите представления на различни езици, да впечатлите публиката с артистичен прочит на поговорки и цитати на 10 езика. Ще можете да получите и информация за най-добрите възможности за учене на езици. За вашето добро настроение ще се грижи актрисата Мая Бежанска.

Събитието се организира от EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него ще участват нейните членове: Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, както и партньорите ни от Руския културно-информационен център, Посолството на Швейцария, Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия,  Държавния културен институт и Центърът за развитие на човешките ресурси.

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа. Тази година за България беше избрана датата 2 октомври.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

Това събитие на EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС е също част от проекта „Европейско езиково богатство” на Британския съвет. Европейският ден на езиците 2011 се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, младежка и науката и с медийното партньорство на Българското национално радио.

Автор:
Гръцка фондация за култура
Публикация:
28.09.2011 г. 12:04
Етикети:
фестивалипразницикултурни центрове
езиково богатство
ден на езиците
Посетено:
1362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13217-evropeyski-den-na-ezitsite