Празници / фестивали

Бразилски спектакъл от Швейцария под купола на Операта

Третият ден на Sofia Dance week предлага "Sideways Rain" с участието на българката Маделен Райков

Бразилски спектакъл от Швейцария под купола на Операта


◊ ДЕН ТРЕТИ

Бразилски хореограф и швейцарска танцова компания стоят зад спектакъла "Sideways Rain"
, който зрителите ще могат да гледат в третата фестивална вечер на Sofia Dance week. Спектакълът започва в 19 часа (28 септември) на сцената на Софийската опера и балет.

Явно обаче латиноамериканската страст и швейцарската точност са намерили правилната пресечна точка, защото медиите определят "Sideways Rain
" като хипнотичен, поразителен и очарователен спектакъл.

Отново имаме българска следа и в този спектакъл - сред танцьорите ще излезе и българката Маделен Райков.


◊ СПЕКТАКЪЛЪТ ОТ ШВЕЙЦАРИЯ

Петнадесет танцьора прекосяват сцената отново и отново. Те вървят, бягат, падат, стават, замръзват за момент и започват пак, подтиквани от един необясним устрем към движение. От непрестанното повторение на фигурите на сцената, както и от постепенното ускоряване на ритъма на танца, се ражда хореография с невероятна визуална сила и поглъщаща енергия, която сякаш съгражда една физическа метафора на живота: докато танцьорите описват траекториите си във вселена от светлина, звук и декори, впечатляващата простота на движенията им ни кара да се замислим за скоростта, с която се обновява светът ни, както и за посоката на човешката еволюция – споделят за "Sideways Rain"
от Sofia Dance week.


◊ ХОРЕОГРАФЪТ ОТ БРАЗИЛИЯ

Guilherme Botelho – хореографът на
"Sideways Rain" - е роден през 1962 г. в Саo Пауло (Бразилия). Едва на 15-годишна възраст започва да се занимава с класически балет. Но само три години са достатъчни и Botelho е поканен да стане част от балета на Женевската опера. Тогавашният му директор е и ментор на момчето от Сао Пауло – известният аржентински хореограф Oscar Araiz.

След 10-годишни ангажименти в сферата на класическия танц обаче Guilherme установява, че балетът е престанал да отговаря на художествените му търсения. И основава собствена танцова формация – Alias Companie. Името подсказва, че става дума за „другата”, „различната” трупа. Botelho търси вдъхновението в ежедневното и във вътрешния свят на всеки от танцьорите, без да се ръководи от строгите правила на класическия танц.


◊ КАК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ФЕСТИВАЛЪТ УТРЕ

Четвъртата вечер е на Мила Искренова и балет „Арабеск”. Зрителите ще могат да гледат един съвременен, с много чувство за хумор, прочит на творбата на Фридрих Ницше „Тъй рече Заратустра”.

Спектакълът е от 19 часа на 29 септември в Държавен музикален и балетен център (Музикалния театър на бул. „Васил Левски” 100).


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
27.09.2011 г. 18:14
Етикети:
Sofia Dance weekсъвременен танцтанцов спектакълтанц
швейцарска танцова трупа
бразилски спектакъл
Посетено:
1328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13215-brazilski-spektakal-ot-shveytsariya-pod-kupola-na-operata