Празници / фестивали

От днес София започва да танцува за четвърти път

Sofia Dance week ще се шири до 1 октомври на 5 знакови софийски сцени

От днес София започва да танцува за четвърти път


◊ СЪБИТИЕТО

Международният спектакъл A.S.A. с българска следа открива тази вечер четвъртото издание на
Sofia Dance week. Началото е в 19 часа на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев”.

A.S.A. е копродукция между организаторите на Sofia Dance week „ЕДНО” и танцова компания Derida Dance. Спектакълът е първият български проект за съвременен танц, финансиран с подкрепата на Програма „Култура” на Европейската комисия.

• Откриващият спектакъл A.S.A. ще се играе още веднъж тази вечер от 22 часа, отново на сцената на Младежкия театър.

Тази година утвърдилият се вече танцов фестивал ще се проведе от 26 септември до 1 октомври в пет знакови софийски зали - Зала 1 на НДК, Софийска опера и балет, сцената на „Сълза и смях”, Музикален театър и Младежки театър.


◊  ОТКРИВАНЕТО

Заглавието A.S.A. е абревиатура от „Average Speed of Answer” (средна скорост на отговор). A.S.A. е по концепция и хореография на Живко Желязков, а за постановката са селектирани танцьори от различни краища на света.

"Танцьорите са наистина много различни. И това не е свързано само със собствената им култура. Те имат различни физически качества и реакции, имат свои индивидуални нагласи и представи за танца. Посоката, в която ще се движи този проект, е да изкара тази индивидуалност, да запази точно това различно, което се крие в тях. А това ще обогати спектакъла и от гледна точка на естетиката – един по-широк спектър от изразни средства, както и тяхното нетипично и многопосочно реализиране", споделя Желязков.


◊ DERIDA DANCE

Това е танцовата формация, която стои зад спектакъла A.S.A. Създадена е през 2002 г. от режисьора и хореограф Живко Желязков и арт мениджъра Атанас Маев.

Първоначално екипът участва в подготовката на идеен проект за изграждане на частен театър в Южна Испания. След успешното му реализиране, през 2004 г. Живко Желязков и Атанас Маев регистрират компанията „Дерида Денс”. Привличат артисти от България, с които реализират танцови и театрални спектакли като "Ojos ciegos", "Cielo rojo", "Train for Dreamland", "Tripas de Corazón", включени в постоянния репертоар на театъра.

След провеждане на продължителни кастинги "Дерида Денс" успява да привлече професионалисти от България, Испания, Шотландия, Уелс, Куба, Франция, Аржентина и Русия.

До средата на 2008 мултинационалният екип реализира проекти, между които "Hanky Panky", "Tango on Champs Elysees", "Riding The Wind".

През април 2010 екипът на компанията осъществява още една своя идея – Derida Dance Center, първият център за съвременен танц в София.


◊ КАК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ФЕСТИВАЛЪТ УТРЕ

Вторият фестивален ден продължава с "Otra Danza", която е една от младите и многообещаващи танцови формации в испанския съвременен танц.

Постановките й впечатляват със силно въздействащата си визуална среда, съчетана с един изключително чувствен и поетичен танцов език.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.09.2011 г. 16:38
Посетено:
1418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13200-ot-dnes-sofiya-zapochva-da-tantsuva-za-chetvarti-pat