Празници / фестивали

В Стара Загора започва "Пиеро 2011"

Седмо издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 септември в 17.30 ч. на сцената на Оперен театър в Стара Загора се открива 7-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро 2011".

Фестивалът продължава до 29 септември.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Над 300 участници от страната и чужбина ще участват в престижното културно събитие на Стара Загора.

Групите от чужбина са 9, а от България – 11, като фестивалът е възможност за изява на наши частни, държавни и общински състави. Гостите от чужбина са от Бразилия, САЩ, Италия, Испания, Чехия, Украйна, Русия. Българските групи са от Силистра, София, Пазарджик, Видин, Варна, Пловдив, Търговище и домакините от старозагорския Куклен театър.

В 5-членното жури на феста фигурират имената на руския театровед Олга Глазунова – председател на журито, и членове Ивета Скрипкова - режисьор и директор на фестивала в Банска Бистрица в Словакия, проф. Васил Рокоманов - сценограф, Юрий Дачев - театровед и Петър Цанков - композитор.

Двадесет и четири постановки ще участват общо в програмата, като в извън състезателната част ще бъдат представени четири куклени спектакъла за възрастни. Тази година фестът ще се представи на пет сцени - тази на Кукления, Драматичния театър "Гео Милев" - голяма и камерна зала, Държавна опера и Античната улица в Регионалния исторически музей.

Специално за фестивала в Стара Загора идва саксофонист номер едно на Унгария - Виктор Тот. Неговият етно-джаз концерт ще е на 26 септември. Българката Габриела Хаджикостова от Малко театро - Унгария ще представи извън състезателната част спектакъла си "Елада Пиньо и времето" на
Керана Ангелова. Като музикант в постановката и отделно и със своя живописна изложба пък ще се включи небезизвестният на старозагорската публика Николай Иванов-Ом. По време на форума ще бъде представена и новата книга на писателката Керана Ангелова "Улицата на пеперудите".

Програмата на фестивала и каталога му може да видите тук http://www.pierrot-bg.com.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
22.09.2011 г. 13:23
Посетено:
1434
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13185-v-stara-zagora-zapochva-piero-2011