Празници / фестивали

Световно поетическо движение и в София

Голямо поетическо четене в Софийския университет

Световно поетическо движение и в София


◊ СЪБИТИЕТО

Световно поетическо движение
 
831 поетически четения в 530 градове
на 106 страни по света

24 септември 2011, 18:00 ч., София
Театрална зала на СУ „Св. Кл. Охридски”
Вход: свободен


◊ УЧАСТНИЦИ

. Амелия Личева
. Ясен Василев
. Ангел Симитчиев
. Ясен Атанасов
. Андриана Спасова
. Яница Радева
. Божана Апостолова
. Цочо Бояджиев
. Боряна Кацарска
. Цветелина Манова
. ВБВ
. Стоил Рошкев
. Владимир Левчев
. Стефан Иванов
. Деян Деянов
. Румен Баросов
. Едвин Сугарев
. Петър Чухов
. Екатерина Йосифова
. Никола Петров
. Емил Христов
. Никола Маринов
. Иван Димитров
. Надежда Московска
. Иван Ланджев
. Миглена Николчина
. Илко Димитров
. Мария Калинова
. Калин Михайлов
. Марин Бодаков
. Калин Терзийски
. Лидия Кирилова
. Камелия Спасова


◊ МАНИФЕСТ НА СВЕТОВНОТО ПОЕТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ
 
Световното поетическо движение беше основано на 9 юли 2011 година в Меделин, Колумбия, в контекста на Световната среща на Директори на 37 международни поетически фестивала.

Там те обсъдиха връзката между поезията и мира, възраждането на човешкия дух, приемането и възстановяването на природата, единството на различните култури и народи, бедността и поетическото правосъдие и възможните действия в полза на глобализацията на поезията.

Месец по късно, към Световното поетическо движение се присъединиха 85 международни поетични фестивала и 453 поети от 97 държави и всички континенти. (Днес те вече са много повече.)
Една от целите е да се включат повечето от големите международни поетични фестивали, поети, поетични школи, печатни и виртуални публикации за увеличаване на взаимното сътрудничество като по този начин се стимулира индивидуалният и колективен глас на поезията на нашето време.

Неотдавна към Световното поетическо движение се присъедини проектът “100 000 поети за промяна” (www.100TPC.org) – дръзка калифорнийска инициатива на поетите Майкъл Ротънбърг и Тери Карион, предложили осъществяването на световно поетическо действие на 24 септември 2011 г. в 350 различни градове.

По силата на същността на поезията, Световното поетическо движение подкрепя и винаги ще подкрепя мислите, действията и мерките, които могат да допринесат за световен мир, за опазването на живота на Земята, за устойчивото развитие на един нов свят, за възстановяването на красотата, достойнството и истината в процеса на последователното заздравяване на присъствието на поезията в съвременното общество.

Поезията е знание, размишление и просветление, освобождаване, съзерцание и действие, светкавица, творческо въображение и братство, духовно единство между индивидите и народите, миналото, настоящето и бъдещето на човечеството.

Световното поетическо движение призовава всичките си членове, поети и международни поетически фестивали да планират, разработят и разпространят поетични действия и едновременни световни четения по цялата планета на 24ти септември 2011г., за да подкрепят процеса ни на организиране и да направят мощна демонстрация на поетичната сила на света в стотици градове и села на Земята.

Преведе от английски: Никола Маринов
 
Координационен комитет на Световното поетическо движение
Peter Rorvik (South Africa), Bas Kwakman (Netherlands), Jack Hirschman (United States of America), Rati Saxena (India),
Alex Pausides (Cuba), Amir Or (Israel), Iryna Vikyrchak (Ukraine), Fernando Rendón (Colombia).
Автор:
Организаторите
Публикация:
20.09.2011 г. 15:49
Посетено:
2025
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13177-svetovno-poetichesko-dvizhenie-i-v-sofiya