Празници / фестивали

Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София

По случай празника на София - 16, 17, 18 септември 2011

Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София


◊ СЪБИТИЕТО

Първият Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София ще се проведе на 16, 17 и 18 септември 2011, като част от празничната програма по случай Деня на София, със специалното съдействие на Столична община. Чрез средствата на културата и изкуствата фестивалът има за цел да пресъздаде автентичната атмосфера на столичния живот в периода от Възраждането до Втората световна война.

Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София е мултижанров интерактивен културен фестивал, който с магията на словото, фотографията, художественото изкуство, танца, модния дизайн, сценографията и киното ще ни потопи, нас, съвременниците, в романтичната атмосфера на отминалата и забравена епоха. Същевременно това ще е шанс да направим връзката между времената и да открием онези вечни механизми на живота, които ще ни позволят смело да продължим напред.

С различни фотографски изложби и много музика, ретро дефиле, винтидж сватба и ретро фото, ще се опитаме да пресъздадем празничния столичен живот от началото на миналия век.

Зоната на фестивала включва:
градинката зад Руската църква - „Стъргалото”, храм „Свети Николай Чудотворец”, Домът на Москва и DaDa Cultural Club.


◊ В ПРОГРАМАТА

Изложби на фестивала
16, 17 и 18 септември

1.
Изложба избрани фотографии от online фотоконкурс „
Забравена София - на фокус", съвместно с ФотоПавилион в градинката зад Руската църква - „Стъргалото” (10.00-21.00 ч.).

2. Изложба на избрани ретро фотографии от фотоконкурс „
От албума на баба” в Dada Cultural Bar (10.00-22.00 ч.) до 30 септември

3. Фотографска изложба „Стара София - Център” в Дом на Москва

4. Фотографска изложба „Разходка из съвременна Москва” в Дом на Москва

5. Изложба живопис на А. А. Хофарт и Кирил Китов в Дом на Москва


Акценти на фестивала:
 

1. Винтидж сватба Акция „Ретро младоженци”:

На 17 септември, от 12:30 (храм „Свети Николай Чудотворец”), в деня на светите сестри Вяра, Надежда и Любов и майка им София, в рамките на Ретро София Фест, ще се извърши специално бракосъчетание. То ще се осъществи в храм „Свети Николай Чудотворец”, една от емблемите на столицата, и ще бъде подготвено по всички светски и модни правила, диктували сватбения ритуал сред столичния хайлайф преди сто години.

Булката и младоженецът ще са облечени в изискани официални облекла, създадени специално за случая от известни модни дизайнери. Особено внимание ще се обърне на детайлите – аксесоари, грим, прически, с които нагледно ще се представи модната стилистика, която не на шега е вълнувала сърцата на дамите и е изпразвала джобовете на кавалерите преди сто години.

Винтидж сватбата се подготвя с любезното съдействие на Радост Димитрова и телевизионното предаване „Модерно” по BTV и ще бъде излъчена непосредствено след закриването на Ретро София Фест.

2. Представяне на книгата "Пътеводител на Забравена София" от Юмико Хаясака.
 
Това е уникална книга-пътеводител, посветена на София, която изважда от прахта на улиците и пепелта на спомените къщи, хора, събития с особено значение за живота и растежа на града. Неин автор е японката Юмико Хаясака, съавтор и вдъхновител на идеята за Ретро София Фест. Юмико ни предлага една нетипична гледна точка от Страната на изгряващото слънце към фактите от миналото, които все още имат висока стойност при комуникацията на модерния софиянец с бъдещето. Пътеводителят е една малка врата, която ни отвежда по пътя към „Забравена София”. В него ще се запознаем със софиянците от преди 100 години на забравените места.

Книгата "Пътеводител на Забравена София" ще бъде представена за пръв път пред публика от автора - Юмико Хаясака на 17 септември от 17:00 ч. в DaDa Cultural Club
Пътеводителят се издава с любезното съдействие на издателство "Смарт артс".

3. Акция „Ретро дефиле" - ретро-възстановка на пъстрата атмосфера от софийските улици, такива, каквито са били преди сто години съвместно с карнавална къща "Меджикленд".

В последния ден на Ретро София Фест „Стъргалото” ще се изпълни с народ, облечен по модата, но тази, която е вълнувала женските умове и здраво е бъркала в мъжките джобове на гражданите преди сто години. Всички участници в дефилето, освен че ще бъдат надълго и нашироко разглеждани от тълпа от зяпачи, ще бъдат и строго оценявани от жури. Най-атрактивните участници в модния ретро парад ще получат титлите Мис и Мистър Ретро София.
 
Акция Ретро дефиле и избиране на "Мис и Мистър Ретро дефиле" – „Стъргалото” ще се състои на 18 септември от 18:00 в градинката зад Руската църква. Победителите ще получат награда спа-уикенд за двама от Спа-хотел "Двореца", Велинград и бижута от Vintagesofia.com.


Акценти – музика и литературни събития:

- в градинката зад Руската църква – „Стъргалото”:

. Петък, 16.09.: Милонга под звездите с най-стария клуб по аржентинско танго в България - "Sofia Tango", и музика на живо - Съни & Мони Венков Трио и гости.

. Събота, 17.09.: Следобедна разходка, ретро пазар, ретро фото, стари градски песни и караоке със стари градски песни, а вечерта продължава с музика на живо и валс.

. Неделя 18.09.: ретро пазар и ретро автомобили, Буги-буги и суинг вечер с Flying Steps - в Dada Cultural Club.

. Петък, 16.09.: парти с DJ Bass Blooper, посветено на музиката и модата от 20-те .

. Събота, 17.09.: Пиано и Литературно четене с Лора Шумкова от 11:00, Лекции с мултимедия - „История на Забравена София” - Юмико Хаясака и „ГРАДЪТ – пресечени точки” - арх. Иван Александров от 17:00, салонни игри и музика на живо от 21:00.

. Неделя 18.09.: парти с DJ Bass Blooper, посветено на музиката и модата от 30-те.

Автор: Невяна Тодорова
16.09.2011 г. 14:24
Посетено: 2172
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13153-retro-sofiya-fest-patevoditel-na-zabravena-sofiya