Празници / фестивали

Акценти в програмата "Град и публични пространства"

Пловдив, 17 септември 2011 - Нощ на музеите и галериите

Акценти в програмата "Град и публични пространства"


◊ СЪБИТИЕТО

Нощ на музеите и галериите
 
Програма „Град и публични пространства”

17 септември, Пловдив

За седми пореден път в „Нощта на музеите и галериите” Пловдив ще се посвети на изкуството. Градът, улиците, площадите, парковете, тепетата ще са местата, където художници, музиканти и интердисциплинарни артисти ще поканят публиката да стане част от тяхното изкуство. Градските локации и публичните пространства в Нощта стават сцена, но и съучастник в пътя до публиката, в смисъла на творбите.

Тази година ще бъде различна, защото организаторите от Фондация "Отворени изкуства" поставят акцент на проектите в публични пространства като разработват две платформи: “Отворена покана за проекти НОЩ” и “Международни проекти НОЩ”. Избрани след отворената покана, дванадесет творби ще бъдат реализирани за първи път в съботната нощ, a част от тях ще останат и след Нощта за града. В рамките на Програма “Международни проекти НОЩ” от страна на Фондация "Отворени изкуства" е поканен известният куратор Яра Бубнова, която ще представи два проекта на утвърдени интернационални артисти – Вадим Фишкин и Групата Irwin.

Музиката, така присъща на ритъма на градския живот, също ще бъде активен участник в Програма „Град и публични пространства”.


◊ ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА ПРОЕКТИ НОЩ

Своеобразен лакмус за естетически и граждански позиции, “Отворена покана за проекти Нощ” дава път на широка гама от новаторски проекти. Голяма част от тях подкрепят млади творци.

• Двама чуждестранни артисти, които творят в Пловдив, инициират мащабни проекти в Нощта.

Инициатор на първото пълно поставяне на “Трактат” на Колинс Кардю е композиторът Нима Гуше, който заедно с Plovdiv Scratch Ensemble и хор „Детска китка“ ще представят в 193 минути 193 страници от „Tрактата”, написан в периода 1963–1967 г. Изпълнението е основано на свободна интерпретация, тъй като Кардю замества композирането и класическите партитури с рисунки и графични изображения. За интересуващите се от експериментална класическа музика тяхното изпълнение на Античния Одеон ще бъде неповторимо събитие.

Стюарт Маккълок ще издигне 10-метрова надуваема скулптура на космонавт, отправил поздрав към небето, под звуците на духов оркестър на Централния площад пред Военния клуб.

• Два от проектите по „Отворена покана за проекти НОЩ“ засягат проблеми на ръба между съвременна урбанистика и изкуство като се занимават с битуването на сгради от времето на социализма, и двете дело на архитект Шинков.

За Братската могила сръбската художничка Дария Медич ще трансформира работата си „Южна колекция”. Проектът анализира институционализацията на публичното пространство като работи с изоставени сгради. Досега е изпълнен за сградата на Холандския център за визуални изкуства. За Братската могила Дария ще направи корекция на идентичността чрез използване на интернет страницата и логото на Mall of Plovdiv, намиращ се точно срещу eмблематичния монумент от времето на социализма. 

Пред легендарното пловдивско кино „Космос” ще се състои прожекцията на филма „Кино Комсомол/ Космос“ – за хронологията на събитията (февруари-юни 2011) около спасяването на сградата. Автор на филма е Пенка Попова.

• Прожекциите на филми на открито са разделени в две тематични секции с подбрани локации. В Стария град – предимно изследователски и документални филми и по открити типично градски локации като паркинги и калкани, избрани за артистичните видеофилми.

В Стария град на Небет тепе ще бъде показана селекцията „Наши си работи“ - късометражни документални филми на Димитър Шопов и Александър Панайотов, а на Лапидариума до полунощ ще бъде представен Фестивалът на етнографския и антропологичен филм.

Специална селекция за градските паркинг-прожекции в Нощта представят партньорите на събитието VIVACOM fund на паркинга на ул. „Станислав Доспевски“, съвсем близо до инфопункта. Селекцията „Видео, видео пумпал“ с куратор Павлина Младенова представя „цветовете“ и „въртеливите движения“ на съвременното видео изкуство чрез 3 видео арт селекции, които, макар и концептуално диференцирани, символизират унифицираната технология на движещия се образ в маниера на видео арта.

Други паркинг-прожекции са тези на ул. „Хр. Г. Данов” №37, до сградата на EVN, където ще бъде прожектирана селекция Visualcontainer на италиански видео арт от Алесандра Арно (Милано), както и на паркинга до църква Св. Богородица с работите на Рената Каминска (Берлин). В нямото видео на Рената „180“, което в продължение на 10 години е било забранено за показване, авторката разказва за спортно събитие в Германия за мъже от 56 до 81 години.

• Нови за Нощта, също подкрепени по „Отворена покана за проекти НОЩ“, са интерактивните проекти, използващи видео, които също заемат колоритни градски пространства – отново паркинги в Капана и по улица "Отец Паисий".

На паркинг на улица "Константин Стоилов" в Капана ще започне своя живот анимираният герой от проекта „Homo faber – Franky“ на художниците Велизар Димчев и Калоян Димитров. Той ще въвлече преминаващите през улицата хора в своебразна видео игра.

Градски портрет 2.0 „Влез в рамка“ e аудио-визуален проект на Сдружение „Плюс“, който цели да представи споделената среда като организъм, съставен от различни „експонати", всеки от които носи своя собствена стойност. Работата е пряко свързана с улица "Отец Паисий и се разполага точно там.

• Протест в артистична форма и визуална критика изразяват два проекта в Квартал Капана.

Студенти от АМТИ Пловдив, обединили се под името „Posterior Position“, ще поставят с комплексен - видео, музикален, пърформативен проект темата за цикличността в обществото днес, неспособно да създаде среда за развитие на младото поколение, на запустяла свободна площ на ул. "Загреб".

По същото време на границата между Стария град и Капана, на ул. „Абаджийска“ и ул. „Криволак“  живописецът Ивайло Христов ще експериментира с нова техника – компютърната графика. Неговият проект „Cultural Reflexion“ се явява експеримент за създаване на арт продукт с използване на популярни рекламни практики в съвременна градска среда.

• Нощта за част от проектите е само началото. Макар и инициирани и подкрепени по повод Нощта, два проекта ще останат за града и след съмване. Това са Библиобус - новата градска читалня, и PLOVEDIV.

На ул. „Отец Паисий” ще бъде открита нова обществена библиотека – проект на Студио 8½. Нова обществена библиотека „Отец Паисий“ е мобилна читалня, създадена в стар тролейбус. Улица „Отец Паисий“ е избрана за място на проекта, от една страна, заради името, което носи, и от друга – защото там е бил пуснат в движение първият тролейбус в Пловдив.

Отворената покана роди и новия запазен знак на Пловдив. „PLOVEDIV“ е проект на Милен Гелишев и Симеон Тодоров. Този надпис, вплитащ думата Love – Любов в името на града, ще бъде поставен като светещ знак на ул. „Станислав Доспевски”. Работата е вдъхновена от виждането на съвременния човек за града, за комуникацията и креативните начини, по които може да брандираш мястото и емоциите си.


◊ МЕЖДУНАРОДНИ ПРОЕКТИ НОЩ

• Тази година Нощта за първи път има и своя куратор на международни проекти. Това е изкуствоведът Яра Бубнова. По нейна покана ще бъдат показани два проекта: проектът на руския художник, живеещ в Словения Вадим Фишкин и представянето на словенския арт проект „Карта на източноевропейското изкуство“ на групата IRWIN.

В инсталацията „Фар“ сърцебиенето на художника Вадим Фишкин се предава в реално време към осветителни уреди и така, може да се каже, че се превръща в светлина. Използвайки супермодерно средство за комуникация – смартфон, художникът реализира една от най-романтичните метафори за взаимоотношенията на твореца с публиката. За първи път тази инсталация, обвързала в едно изкуство, наука и техника, е представена на първото издание на Манифеста в Ротердам през 1996 г.; същата година сърцето на Фишкин премигва и през ажурния купол на Сецесиона във Виена.

Другият проект на куратора Яра Бубнова ще бъде представен на ул. "Отец Паисий" № 36. „Карта на източноевропейското изкуство“ на групата художници от Словения ИРВИН (IRWIN) е уникален интернационален, политически и изследователски проект, започнат през 2001 г. В началото на проекта те канят куратори и критици от пост-тоталитарното пространство на Европа да посочат имена и събития от втората половина на 20. век, оформили езика, средствата и посланията на изкуството от „нашата страна” на Желязната завеса преди и след падането й. Мотото на проекта е „Историята не е даденост. Помогнете да я изградим“. Проектът съществува под формата на инсталация. Гост в Нощ на музеите и галериите – Пловдив ще бъде един от основателите на група ИРВИН - Миран Мохар.


◊ МУЗИКАЛНИ И ГОСТУВАЩИ ПРОЕКТИ

С начална точка Централна поща и по маршрута на Нощта ще се движи пловдивската адаптация на нашумелия A to JazZ Festival. Уличното джаз шествие ще бъде от бендовете Brazz ViliDJ и Quartet CORD и е представено с подкрепата на Фондация Америка за България.

В Тютюневия склад на ул. "Иван Вазов" e официалното афтър парти на Нощта, чиито специални гости са Досю Амуджев и Sirius & Methodikal от Reel Feel.

В същата сграда на Тютюневия склад, преди началото на арт-партито, Гьоте-институт в България, BrainStoreProject и deufert&plishke ще покажат съвместния си проект „±359 Topology“. Проектът съдържа близо 10 провокативни елемента, които показват визията на артистите за това какви са културните и обществени трансформации в България през последните 25 години.

Като коментар на Програмата „Град и публични пространства” се явява участието на Галерия "Сариев" с изложбата „Половин истина /1 година гаранция“, която представя работи на двама известни творци -  Правдолюб Иванов (София) и Даниел Кнор (Берлин). „Половин истина“ и „1 година гаранция“, реализирани преди по различно време и в различни пространства, сега са събрани по покана на галерията под едно име и разпространени като спрей надписи из Пловдив.


. Събитията в рамките на платформата “Международни проекти” и “Отворената покана за проекти Нощ” се реализират благодарение на подкрепата на Фондация Америка за България.

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
15.09.2011 г. 18:36
Посетено:
1986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13149-aktsenti-v-programata-grad-i-publichni-prostranstva