Празници / фестивали

Силен и богат Eсенен салон в Русе

Оркестърът на Забранения град на Императорски Китай гостува на салона

Силен и богат Eсенен салон в Русе
Уникалният„Оркестър на Забранения град” от Пекин гостува на русенци


◊ СЪБИТИЕТО

Под наслова „Русе – кандидат за Европейска столица на културата 2019” на 9 септември, петък, с откриването на Седмицата на украинското кино започна традиционният, 20-ти по ред Eсенен културен салон. Четири премиерни и един класически филм от 1964 г. (прекрасната фолклорна кинопоема „Сенките на забранените прадеди” на големия режисьор Сергей Параджанов) включва този празник на киноманите в града, в който в края на 19. век се е състояла първата кинопрожекция у нас, а преди преврата имаше чудесен студиен киносалон.
 
Общо 26 са официалните премиерни събития, включени в програмата на Общината, като много повече са съпътстващите – спектакли, концерти, изложби, литературни вечери през този период в дунавската ни столица, известна с големите си и стари културни събития. Разположени са главно в обновеното Доходно здание (Театъра), една от най-красивите сгради в България, образец на късния барок у нас. 


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Един от акцентите е първото гостуване у нас (само в Русе!) на прочутия Оркестър на Забранения град (от Императорски Пекин, когото видяхме за първи път във филма на Бертолучи „Последният император Пу И”). Съставът е наистина уникален - от подбрани, първокласни музиканти - преподаватели от Пекинската консерватория от нашумелия диригент Лю Шун.  Русенските меломани аплодираха възторжено невероятното майсторство на китайците, представили им за първи път на живо класически образци от тяхната традиционна музика и от репертоара на Пекинската опера. Особен интерес предизвика и участието на виртуозния контратенор Ма Ксиао.
                             
Гостуването бе осигурено от Министерството на културата на Китай и китайското посолство в София заради добрата дейност на много активното тук българско-китайско дружество за културни връзки и контактите на Община Русе с Китай.

Сред поредицата изложби заслужават внимание: „Индия, изкуството на Кашмир” в Градската галерия (декоративно приложно изкуство и традиционна индийска живопис), „Ехото на Орфей”, линогравюри на Павел Пиехар от Прага, изложбите на Калин Балев и Живко Иванов, живопис, „Пътешествие из непознатата Сардиния” – фотоекспозиция, осигурена от Италианския институт у нас и др. От 11 до 25 ноември Русе ще бъде отново домакин на Международното биенале на миниатюрата у нас.

Много са концертите – оперни, камерни и симфонични на наши и гостуващи музиканти с участието на  състава на Държавна опера, Русе и Русенския духов оркестър, Лютиерския център, Русе. 70-годишнината на незабравимата Гена Димитрова ще бъде отбелязана с възпоменателна вечер с прожекцията на един от върховите спектакли на оперната прима, истински разкош за меломаните! – „Набуко” от Джузепе Верди на фестивала в Арена ди Верона под режисурата на забележителния Франко Дзефирели.

От 19 до 24 ноември ще се състои Осмият международен конкурс за млади музиканти „Франц Шуберт”, един от най-сериозните през последните години у нас.

Сред театралните събития заслужават внимание: „Маугли”, пантомима по
Киплинг, „Слуга на двама господари” на Карло Голдони с режисьор Венцеслав Петков, „Стара легенда” на театър „Мимотариус” от Прага, „Формата на нещата” от Нийл Лабют (постановка на прочутия наш режисьор – русенеца Младен Киселов), „Аритметика на любовта” на Иглика Пеева и др.

В рамките на Салона са предвидени още джаз и рокконцерти на изпълнители от България и Румъния, както и поредната Национална джаз-среща (25-26 ноември).

Не са пропуснати и литераторите. На 14 октомври Кръгла маса под наслов „Литературната история на Русе като научен проект” ще организира Русенският университет. На 23 и 24 септември Дом „Канети” ще организира дискусии и литературни четения с автори от България и Европа, а на 31 октомври, в навечерието на Деня на будителите ще се състои тържествената церемония-концерт за връчване на Националната литературна награда за проза и драматургия на името на родения в Русе нобелов лауреат Елиас Канети (1905-1994).

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
13.09.2011 г. 18:07
Посетено:
1844
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13123-silen-i-bogat-esenen-salon-v-ruse