Празници / фестивали

Младежки фестивал ON! Fest (4G)

Фестивал за градска култура - София, 16-18 септември 2011

Младежки фестивал ON! Fest (4G)


◊ СЪБИТИЕТО

Най-големият фестивал за градска култура ON! Fest (4G) ще се проведе от 16 до 18 септември 2011 г. в Интер Експо Център (София)

ON! Fest (4G) е младежки фестивал без аналог в България. Фестивалът има амбицията да се превърне в ежегодно събитие, съчетаващо всички младежки интереси, което го прави и най-мащабния проект в тази сфера. В рамките на три дни, на площ от над 7000 кв. м, ще бъдат събрани на едно място графити, съвременна музика, танцови състезания, скейтборд, японска култура, коли, татуировки, прически, книги-игри, beatbox, представяне на най-нови IT технологии и турнири по компютърни игри, демонстрации, уъркшопи, семинари, музикални и танцови състезания, лекции и дискусии на теми, които вълнуват младите хора. ON! Fest (4G) има амбицията да се превърне в едно от значимите ежегодни събития в София, което събира много от компонентите на градската култура.

Поради тематичната мащабност, фестивалът е разделен на различни зони със собствена програма. Те са разпределени в Зала 1, Зала 5 и в открита част на изложбения център.

ON! Fest (4G) ще се проведе под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова.


◊ ЗОНИ

Aniventure ON! е зоната, в която ще се проведе ежегодният фестивал за японска култура, аниме и манга, организиран от клуб „Nakama“. В рамките на тази зона, за първи път, ще бъдат организирани Cosplay квалификации за финалите на европейското състезание по Cosplay в Лондон. Един българин ще отиде в Лондон, а неговото име ще стане ясно на ON! Fest (4G). Cosplay - идва от английското Costume Play и е свързан с направата на костюми на известни герои от Аниме, Манга или видео игри. Феновете изработват сами или поръчват костюмите, аксесоарите и ги представят, като се опитват максимално да се доближат до визията и поведението на героя.

Dance ON! е правилната зона, ако основната мотивация да посетите фестивала са танците. Танцьорите и хореографите от Street Dance School “The Center” ще  проведат уъркшопи, батъли, лекции, открити уроци по хип-хоп. На 17 септември от 19 ч. ще бъде лекцията на Goosh – “История на hip-hop културата”. Уъркшопи ще водят Goosh, Radi & Oli, Pacho, Мариела 'El' Станчева, Kali G, Виктория Михова ‘Goldy’. Хип-хоп батълите ще започнат на 18 септември от 14 ч. Записването е на място.

Graffiti ON! е зоната на най-добрите български графити художници, избрани след предварителен конкурс. Те ще се състезават за голямата награда на фестивала - творбата на най-добрия графити художник ще стане новият скин на АБВ Поща, носеща тага на победителя. Той ще получи и ваучер на стойност от 200 лв. от Rush street life store, който е съорганизатор на графити зоната на фестивала - Graffiti ON!.

Stage ON! е името, което обединява двете музикални вечери на фестивала. На 16 септември на сцената в Зала 5 (Интер Експо Център) ще се качат: родната метъл гордост Bastardolomey, грайндкор машините Napalm Death, алтернативната метъл банда Therapy?, Светльо & The Legends, Collapso, D.S.O.L. Втората музикална вечер на ON! Fest (4G) е посветена на drum’n’bass и dubstep звученето. Специални гости на партито “HMSU Класика” ще бъдат Drum and bass-ветеранът и основател на култовите Reprazent - Roni Size (Full Cycle, UK), визионерът в денс музиката и продуцент на култови проекти като суперзвездите Pendulum - DJ Fresh (Breakbeat Kaos, UK) и един от най-влиятелните световни артисти в съвременния дъбстеп – Borgore (Buygore Records).

. Съорганизатор на второто парти на ON! Fest (4G) e най-голямата drum’n’bass организация в България - “HMSU”.

За всички, ненавършили 18 години, които няма да могат да посетят вечерните партита, ще има специално Тийн парти на 18 септември.

Open Stage е част от музикалната зона на ON! Fest (4G) и е запазената територия за българските банди от най-различни стилове. През целия втори ден на фестивала - 17 септември - от 9.00 до 19.00 часа на сцената в Зала 5 ще свирят български групи от всички стилове, подбрани от екипа на muzikant.org.

В откритата зона на изложбения център ще бъде изграден мини скейтборд парк, където  скейтъри ще демонстрират своите умения и ще се състезават помежду си. Street ON! е най-голямата зона на фестивала.

Част от зоната Street ON! в рамките на ON! Fest ще бъдат и демонстрации по паркур и фрийрън. Един от специалните гости на ON! Fest ще е фрийрънърът Tim "Livewire" Shieff. Тим е един от най-вдъхновяващите и популярни фрийрънири. Забележителен е с уникалния стил, който се оформя след травми на краката. Вместо да се откаже, Тим насочва цялата си енергия и техника към ръцете, което го прави изключително явление в паркура.

ON! Fest (4G) покани Явор Попов, който се превърна в своеобразен фейсбук-феномен, да направи първата си самостоятелна изложба на фестивала. Новите разкази на Явор за града ще бъдат показани за първи път на ON! Fest (16–18 септември, Интер експо център, София). Подразбира се, че заглавието на изложбата ще бъде – “Ръководство за употреба на София”, страницата във фейсбук, зад която стои именно Явор Попов. Изложбата няма да бъде подредена в обособено пространство на фестивала, а ще обхване всички кътчета от него. Карикатурите ще са създадени специално за ON! Fest и буквално ще бъдат вградени в него – ще се ходи върху тях, ще изникват неочаквано, ще стоят скрити в ъгъла. Явор ще използва “неусвоените” пространства от другите артисти, участващи във фестивала. По този начин той ще изгради един малък макет на града.

Събитията в рамките на Technology ON! ще бъдат: лан парти, състезание по overclock (тунинг на компютри) и турнири по най-популярните игри - StarCraft2, Counter-Strike, FIFA, PES.

Популярният жанр книги-игри, познат на мнозина от близкото минало, се възражда. Както гласи мотото на тази зона - Приключение е да си спомниш!

Организаторите на зоната Knigi-igri.net ще представят новите книги на Александър Султанов (Ейдриън Уейн) и Александър Торофиев (Ал Торо). Любомир Николов (Колин Уолъмбъри), един от най-популярните автори в жанра, също ще бъде гост на фестивала.

. Подробна информация за всички събития на ON! Fest (4G) можете да намерите на сайта на фестивала – www.onfest.bg.


ON! Fest (4G) се осъществява с подкрепата на Макс Телеком ООД.

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
11.09.2011 г. 14:26
Посетено:
1790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13103-mladezhki-festival-on-fest-4g