Празници / фестивали

Акценти в програмата на "Култура и клуб"

Пловдив, 17 септември 2011 - Нощ на музеите и галериите

◊ СЪБИТИЕТО

Нощ на музеите и галериите
17 септември
Програма „Култура и клуб”


За седми пореден път в Пловдив ще се проведе Нощта на музеите и галериите. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да бъдат част от културна програма, излизаща много извън очертанията на обичайните артистични територии.

В една от трите основни програми на Нощта - „Култура и клуб”, се включват както културни институции, книжарници, така и неформални арт пространства и клубове, разкривайки своя богат културен потенциал за живота на град Пловдив.


◊ АКЦЕНТИ

Акценти в програмата на „Култура и клуб”:

Най-мащабното събитие в програмата „Култура и клуб”, което се реализира по покана на “Нощта на музеите и галериите”, е концертът „Музика под звездите” от тазгодишното издание на „Фортисимо Фест“. Фестивалът, който се организира от Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България”, за втори път ще срещне публиката с най-добрите примери от музикалната сцена у нас и в САЩ. Концертът в Пловдив ще се проведе в Античния театър и е от първата част на Фортисимо Фест, който ще продължи и през октомври с още 6 концерта в София. Фортисимо Фест е платформа, чрез която създателите му се опитват да преодолеят границите, да представят класическата музика по нов и завладяващ начин и да осъществят вдъхновяващи и ползотворни срещи на творци от България и Америка, в които обмяната на опит и комуникацията чрез изкуството играят главна роля. Зрителите в Античния театър ще имат удоволствието да чуят уникални изпълнения на български фолклор със симфоничен оркестър, красивата музика от свои любими филми и известни класически произведения.


За пръв път в програмата на Нощта се включват Арменският Апостолически Храм „Сурп Кеворк“ и Арменският културен комплекс. Те посвещават Нощта на 20-годишнината от Независимостта на Република Армения. Общността на арменците в Пловдив ще покаже своята култура чрез музика в лицето на формация „Еребуни”, както и традиционни обичаи и арменска  кухня.
 
Културните институции са направили специално за Нощта на музеите и галериите интересна и динамична програма. От Регионална дирекция „Архиви” – Пловдив са подготвили изложба „Тепетата на Пловдив“. Изложбата включва стари гравюри, карти, фотографии и документи за тази природна забележителност, която се е превърнала в своеобразен запазен знак на града и ще разкрие любопитни подробности дори и за жителите на Пловдив. В Културния център на Радио Пловдив ще бъде изложена сборна изложба живопис на галерия „Бяла зона“, носеща името „Код 1969“. Регионалният център на Българска национална телевизия ще прожектира филм по повод своята 40-годишна история, а в Дома на художниците ще се бъде показана изложбата „Поколения” с работи на известни художници, преподаватели. Изложбата е посветена на 50-годишнината от основаването на Пловдивския университет. Пак там Пенка Калинкова ще представи изследването и фотоизложбата „Флоралните фантазии на арх. Камен Петков“.

С културна програма в Нощта ще участват и пловдивските библиотеки и книжарници. За пръв път в програмата ще участва Народна библиотека „Иван Вазов”. Неочаквано, там служители на библиотеката ще покажат свои произведения, а от фонда на библиотеката ще бъде представена изложба с фотографии, носеща името „Войните на България”. В книжарница „Хеликон” - традиционен и активен участник в Нощта, писателят
Калин Терзийски ще участва в литературната игра „Мощни несвободни асоциации“.

Детска програма е подготвила книжарница „Хермес”, която ще започне още в 16:00 часа. Там децата ще рисуват картини на тема „Моят любим герой от книгите“. С програми за най-малките ще се включи също и Детският отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“, където ще има уъркшоп на тема „Симетрия върху целофан и хартия” за деца и родители с водещ Мария Петрова. В Дома на художниците за децата ще има изложба–живопис „Вдъхновение“, придружена от уъркшоп на Милен Сиромашки.

Сред независимите арт-пространства е програмата на Ателие-Галерия „Студио 9”, която ще покаже инсталацията от картини, рисунки и текст на Надежда Кюпова, носещ името „Революция сега”. Изложбата е провокирана от уличните сблъсъци в Лондон през лятото на 2011. В Галерия градина, която е частен дом, отварящ врати за пръв път в програмата на Нощта, ще се показват филми и ще има изложба на пловдивски художници. Чаената къща в присъщия си дух ще бъде обърната към източните философии с изложбата „В духа на Дзен”, на художничката Лилия Зайкова.

Разделът “Клуб” е за тези, които са привърженици на по-младежката свободна култура. Джаз ще има в Акустик бар. Той е един от новите участници в клубната арт програма. Освен музика в изпълнение на Живко Братанов (пиано) и Едит Унджиян (глас), там ще се открие и фотографска изложба на музиканти, участвали във фестивала A to Jazz. В клуб „Мария Луиза” джазът ще намери своята артистична интерпретация в изложба, посветена на Miles Davis. На откритата зелена площ пред клуб „Мария Луиза“ ще се състои концерт - част от проекта „Miles Davis” с участието на Роко Захариев (тромпет), Васил Спасов (пиано), Атанас Попов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас). Живопис ще има и в друг много известен пловдивски нощен клуб „Найлона”. Там ще бъде представена изложбата „Още една нощ в Найлона“, а в късните часове ще започне акустичен рок концерт „Rock Radio Night“ на група „Chapter One”. И не на последно място, във Фабрик бар, ще се четат поетични текстове на четирима млади български автори: ЯRсен ВасилеВ, Иван Димитров, Радослав Чичев, Мирослав Христов. Проектът носи името „4x4“.

Малко по-встрани от чисто “клубната” програма е artnewscafe, където от 17:00 до 18:00  ще има лекция-пърформанс на Софи-Тереза Тренка-Далтон „Една експедиция от Асирия“. Младата берлинска художничка е в България с подкрепата на Гьоте-институт в България и предлага оригинално и нетрадиционно пътешествия от образите на древна Месопотамия до съвременната архитектура. С нейна помощ, в по-късните часове на Нощта, ще бъде представено и списанието "Basso" – авангардно берлинско издание за изкуство и култура. Гости на музикалната програма на artnewscafe и абсолютен авангарден акцент са "Пистамашина", които ще направят първото си представяне в Пловдив.


За да се запознаете детайлно с програмата и събитията, разказани от самите участници, следете блога на Нощта – www.gallery-night.info/blog. Актуални новини ще бъдат публикувани в страниците на Нощта във Facebook и Twitter. Пълната програма на Нощта на музеите и галериите можете да намерите на www.gallery-night.info.

Както всяка година и тази базов организатор на събитието е Фондация "Отворени изкуства", съорганизатор - Община Пловдив. Нощта на музеите и галериите се реализира с подкрепата на Фондация "Америка за България" и Виваком.

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
06.09.2011 г. 22:24
Посетено:
1557
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13073-aktsenti-v-programata-na-kultura-i-klub