Празници / фестивали

Седмица на православната книга

Варна, 5-11 септември 2011 г.

Седмица на православната книга


◊ ПРОГРАМАТА

Варненска и Великопреслaвска митрополия

Седмица на православната книга

Възраждането на духовният живот на личността

Варна, 5-11 септември 2011 г.


5 септември, понеделник

Община Варна
Зала Пленарна
. 18.00 Приветствие от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и представяне на официалните гости
. 18.20 Лекция: „Подвигът в Христа и носенето на кръста в съвременния свят” на Негово Блаженство архиепископа на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор, представена от прот. Пламен Тодоров
. 19.10 Представяне на книгата „Митрополит Симеон. Съчинения. Т. 1” - от Емил Димитров, съставител на изданието, и от доц. д-р Пламен Митев, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”


6 септември, вторник

ФКЦ – Зала
Пресцентър
Семинар: „Духовната просвета и катехизация в Църквата”
. 9.00-17.00 Пленарна сесия: „Православнaтa катехизация в условията на съвременната глобализация и космополитизъм”

Община Варна
Зала Пленарна
. 18.00 Лекция: „Покаяние и изповед” от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий
. 18.50 Представяне на книгите „Духовна азбука” на св. Димитрий Ростовски и „Мисли за всеки ден от годината” на св. Теофан Затворник от Дарин Алексиев.
. 19.20 Лекция: „Св. Козма Етолийски – просветителят на поробения народ” от архим. Хризостом, протосингел на Митрополията на Йерисос, Света Гора и Ардамерион – Еладска православна църква.


7 септември, сряда

ФКЦ – Зала Пресцентър
Семинар: „Духовната просвета и катехизация в Църквата”
. 9.00-17.00 Работна и дискусионна сесия: „Организация, методи, форми и съдържание на православнaтa катехизация и въцърковяване на деца и младежи”.

Община Варна
Зала Пленарна
. 18.00 Представяне дейността на радиото на Белградско-карловачката архиепископия „Слово љубве“ (Слово на любовта) от свещеник Вукашин Миличевич, главен редактор на официалното радио на Сръбската православна църква.
. 18.40 Представяне на книгата „Усещане за Бога – осем слова за духовното израстване” на архим. Емилиян, бивш игумен на манастира „Симонопетра”, Света Гора, Атон, от преводача на книгата Алексей Стамболов.
. 19.10 Лекция: „Християнското семейство и съвременните предизвикателства” от свещеник Александър Джаковац, главен редактор на новинарската емисия “Православие” на официалното радио „Слово љубве“ на Сръбската православна църква.


8 септември, четвъртък

Храм-паметник "Св. Успение Богородично"
. 9.00 Света Божествена Литургия по случай Рождество Богородично

Община Варна
Зала Пленарна
. 18.00 Представяне на книгата „Църква, общност, общество” и беседа на тема “Съборност и индивидуализъм – съотношения и зависимости в съвременната епоха” от д-р Мариян Стоядинов, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
. 18.40 Лекция: „Значението на делото на св. Никодим Светогорец за съвременния църковен живот” от архим. Емилиянос Казанджидис от манастира „Св. Пантелеймон”, Агиа Ларисис, епархия Димитриада и Алмиру – Еладска православна църква.
. 19.30 Лекция: „Традиция и обновяване в Православието” от проф. прот. Георгиос Металинос, Богословско училище на Атинския университет – Еладска православна църква.


9 септември, петък

Община Варна
Зала Пленарна
. 18.00 Представяне на книгата: „Лермонтов и Православието”, издание на Международен обществен фонд „Единство на православните народи”, от Сребрина Талева.
. 18.30 Представяне и видеопрожекция на православния игрален филм „Придел ангела” на режисьора Николай Дрейден със съдействието на Генералното консулство на Руската федерация във Варна.


10 септември, събота

Духовно-просветен център към храм „Св. архангел Михаил”
. 9.30 Видеопрожекция на документалния филм „Поклонение във вечния град”, 3-та серия „Отиващите на смърт” на режисьора Владимир Хотиненко – със съдействието на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на ЦНЦ „Православна енциклопедия”, Москва.
. 10.30 Видеопрожекция на документалния филм „Чиста традиция” за третото поредно провеждане на Първи старовремски неделен събор „Леб и вино”, с. Спатово, 2010 г.
. 11.30 Видеопрожекция на филм-концерт “Никола Кутин – 35 години на сцената”. Филмът представлява документален запис от 2008 г. на концерта на именития оперен певец Никола Кутин от Стара Загора. В концерта участва и мъжки камерен хор “Митрополит Методий Кусев”

Радио Варна
Концертно студио
. 13.00 „Духът на стария Мелник” – представяне на традициите и обичаите в Мелнишкия край и взаимовръзката им с църковния живот от Яне и Елена Каменарови (от формация “Леб и вино”)
. 14:00 Изпълнения на изворни народни песни и инструментални мелодии – автентичен фолклор от Пиринския край – от формация „Леб и вино”, гр. Мелник

Община Варна
Зала Пленарна
. 18.00 Представяне книгата на проф. Георгиос Мандзаридис: „Християнска етика”, т. 1 от доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.
. 18.30 Представяне на книгата на Синодално издателство на БПЦ „Православен духовен живот” на проф. Георгиос Мандзаридис, Богословски факултет на Солунския университет, от преводача на книгата Анула Христова.
. 19.00 Представяне на книгите: „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста” и „Йеромонах Висарион за Ванга и Дънов: Отзвукът” от йеромонах Висарион, манастир „Св. Георги – Зограф”, Света Гора, Атон


11 септември, неделя

храм “Св. Николай Чудотворец”
. 9:00 Света Божествена Литургия
. 11:00 Традиционни празнични песенно-танцови изпълнения от Мелнишкия край, в съпровод на тамбура, гайда и кемене от формация „Леб и вино”.

Автор:
Публикация:
04.09.2011 г. 22:26
Посетено:
1643
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13062-sedmitsa-na-pravoslavnata-kniga