Празници / фестивали

Изложбите на Аполония 2011

Изложби на български класици, джазова изложба, арт инсталация, фотоизложби, изложба метална пластика

Изложбите на Аполония 2011
Фотоизложба „Преоткрий България“ на Списание 8, ОББ и Агенция БУЛФОТО
Сн. Ива Тодорова, Списание 8


Празниците на изкуствата Аполония 2011 отново изненадаха приятно любителите на изобразителното изкуство и фотографията с няколко премиерни и забележителни изложби. Въпреки че всеки очаква с нетърпение прекрасните музикални и театрални премиери и изпълнения на Фестивала, то през 2011 година Аполония ни впечатлява и с визуалното изкуство, представено в изложбените зали и площади на Созопол.

Джазова изложба на музиканта Васил Петров, изложба с картини на известния Илия Бешков
, на който се честват 110 години от рождението през тази година, арт-инсталации на Свилен Блажев и уникални метални пластики на лауреата на Наградата за изкуство и култура на ОББ за 2011 година - Евгени Йонов, са само малка част от интересните и любопитни събития, които могат да бъдат разгледани на Аполония 2011.

Изложба на Художествения фонд на Министерството на външните работи показва класиците на българския пейзаж Никола Кожухаров, Иван Табаков, Асен Николов-Шопа и Михаил Лютов, ярките индивидуалности на Иван Вукадинов, Иван Стоилов-Бункера, Енчо Пиронков и Кеазим Исинов, както и провокиращия автор от сцената на съвременното изкуство Самуил Стоянов.

В Етнографския музей на Созопол може да бъде разгледана Фотоизложбата на ОББ, Списание 8 и Агенция БУЛФОТО „Преоткрий България. На снимките са уловени исторически, архитектурни обекти и природни феномени от цялата страна. Някои от тях са съвсем неизвестни, а други се виждат с нов поглед. В Художествения музей Френският институт в София представя за първи път в България изложбата „Архивите на планетата“, която съдържа 100 аутохромни снимки (първите цветни фотографии) от началото на миналия век, а пред Афитеатър Аполония е разположена и специална изложба "Посланици на  Canon", която представя изкуството на световнопризнати майстори на фотографията. В галерията на читалище „Отец Паисий” гостите на Созопол ще могат да видят и традиционната изложба на Canon, с фотографии, подбрани и подредени от Иво Хаджимишев на тема „Възраждането на класическата черно-бяла фотография в България“.

Във Военоморския клуб Съюзът на архитектите в България участва с интересна изложба, която представя съвременното развитие на архитектурата, проектантската дейност и строителството в Черноморския регион и  запазването на традицията.

Третият фестивален ден на Аполония 2011 (29 август) ще бъде запомнен с красивия спектакъл на Камелия Тодорова и приятели в Джаз клуба ОББ и с концерта на Поли Генова и бенда на Дани Милев.

Днес в Джаз клуб ОББ предстои изпълнение на една от най-добрите български джаз формации „Акустична версия“ на Антони Дончев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов, както и концерт на Иво Папазов и Оркестър „Тракия“ на Амфитеатър Аполония.


Автор: Стоян А. Стоянов, КА PRoWay
30.08.2011 г. 18:09
Посетено: 1332
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13041-izlozhbite-na-apoloniya-2011