Празници / фестивали

Акценти в програмата на Нощта на музеите и галериите - Пловдив

17 септември 2011 - Нощ на музеите и галериите

Акценти в програмата на Нощта на музеите и галериите - Пловдив
Изложба на Георги Байлов в галерия „Филипополис”


◊ СЪБИТИЕТО

За седми пореден път Пловдив ще изживее своята Нощ на музеите и галериите.


На 17 септември пловдивчани и гостите на града ще имат удоволствието да посетят повече от 50 събития - изложби, концерти, пърформанси, лекции и др., да се срещнат с изкуството на български и чуждестранни автори създадено специално за тях.

И тази година началото ще бъде дадено с програмата за деца в Малката нощ (17:00–20:00), а събитията започващи в 19:00 часа ще завърши в 1:00 часа след полунощ.


◊ АКЦЕНТИТЕ В ПРОГРАМАТА

Представяме ви акцентите в програмата на музеите и галериите:

За пръв път тази година в Нощта на музеите и галериите ще участва и Регионалният археологически музей. Той предлага освен съвсем нова постоянна експозиция, също така и изложбата „Християнска aрхеология”. Това е изложба на редки и ценни издания от книжния фонд на музея. Специално за Нощта в Археологическия музей ще има лекция на тема „Какъв Иисус откриваме под пластовете на времето? Вярата на ранните християни и историческите факти“ изнесена от д-р Мартин Хайде (Германия) и проф. Питър С. Уилямс (Норвегия). Успоредно с нея, в музея ще се прожектират и документални филми за последните археологически разкопки в района на Пловдив.
 
Регионален етнографски музей – Пловдив
се открива изложбата „Магия за любов” с костюми за обредни и магични ритуали от отминали епохи. В духа на музея е и изложбата „Карловските майстори–ножари и медникари от фамилия Неделеви“. Същата вечер в Етнографския музей се открива и изложбата на карикатуриста Цочо Пеев.

Регионален исторически музей – Пловдив, за нощните посетителите ще бъде отворена постоянната експозиция „Българско Възраждане”, а в Центъра за съвременна история ще се открие фотографската изложба „25 години по-късно” на група „Казанлък ‘85“. Отново в Регионалния исторически музей, но в Зала „Съединение на България 1885 г.“ може да се види новата изложба „Дарителството - памет за утре” – изложба на дарения направени на на Регионален исторически музей - Пловдив в периода1990-2010 г. Изложбата включва снимки, картички, лични вещи и спомени от живота на Пловдив и известни личности, свързали своя творчески и бизнес път с града на тепетата в периода от края на XIX до втората половина на XX век.

За Музея на авиацията в с. Крумово програмата за Нощта на музеите и галериите започва още в 10:00 часа. Там, само на 14 мин. с влак от Пловдив, ще има демонстративни полети с радио управляеми модели. Регионалния природонаучен музей ще прожектира филма „Българските видове земноводни, влечуги, безгръбначни”.

Галерия Сариев и този път е обърната към съвременното изкуство. Там ще се открие изложбата „Беден, но секси“, курирана от екипа на галерията специално за Нощта. В нея галерията кани Лубри (София), Лазар Лютаков (Виена), Рада Букова (Париж), Викенти Комитски (София), Антон Стоянов (Берлин), Воин де Воин (Берлин), които живеят в различни европейски градове и работят в разнообразни творчески области. Паралелно в artnewscafe ще бъде представено берлинското списание Basso.

Съвременно изкуство и нови медии ще покаже и Център за съвременно изкуство Пловдив – Баня Старинна. Там гост кураторът Вяра Млечевска ще представи изложбата „Краят и Отвъд“ с участието на международни утвърдени автори от Франция, Германия, Чехия, Полша, България и др.


За любителите на изящните изкуства, галериите в града имат богата и интересна програма. Сред акцентите в програмата на галериите е изложбата на Колю Карамфилов, който ще изненада своите почитатели със скулптури и рисунки вдъхновени от Пиацола в галерия  „L’Union”. Съвместната изложба на артистичното дуо Вихрони Попнеделев и Аделина Попнеделева ще бъде представена в галерия „Резонанс”. В Къща-Музей „Георги Божилов-Слона” е изложбата на живописеца Максим Бояджиев и озаглавена „Една хубава нощ”. Друг художник, Петър Великов, е избрал Нощта за откриването на своята самостоятелна графична изложба в галерия Аспект. След откриването художникът ще прави демонстрация на графични техники.

В галерия „Жорж Папазов” ще може да се види изложбата на живеещия в САЩ живописец Петър Величков. Пак там е представена и скулптурната експозиция „Време е” на Николай Савов. На качествена живопис ще могат да се насладят посетителите на Нощта и в галерия „U.P.A.R.K.“, където своето „Усещане за вода“ ще представят Десислава Минчева и Долорес Дилова. Още едно място с живописна експозиция е галерия „Червеното пони“, там може да се видят творбите на Йордан Йорданов-Юри. В галерия „Филипополис” ще бъде подредена изложбата на живописеца Георги Байлов. За публиката на Нощта, широко ще бъдат отворени вратите на Постоянната експозиция „Енчо Пиронков”. В рамките на традиционните Есенни изложби, Пловдив 2011 в Стария град могат да се видят серия от експозиции под кураторството на изкуствоведа Борис Данаилов.

С проекти на движещи се на ръба на експеримента в Нощта ще участват и галерия „Пиронеса” даваща пространство на мерената реч в лицето на поетичния пърформанс „Тома Марков & Росен Марковски – маскирани и анонимни”. С интригуващ проект тази година се представя галерия „Дяков” с изложбата на Робърт Баръмов „BG Paradise: Елитно изкуство за всяка маса във всеки дом“. На образа на плашилото са посветили своето участие и галерия „Възраждане”. Различните измерения на този позабравен предмет ще претворяват в работите си художници като Ставри Калинов, Димитър Рашков и Владимир Генадиев.


В Градската художествена галерия ще се открие изложбата „Ателие 52 Свободната територия“ – изложба от работите на известни пловдивски художници. Пак там ще бъдат изложени и работите на известния пловдивски художник Йоан Левиев събрани в изложбата „Завръщане”. Изложбата представя 14 творби (живопис и акварели) и 30 еротични рисунки на Йоан Левиев, непоказвани в Пловдив. В Иконната галерия пък ще се открие изложбата „Тома Вишанов и неговия кръг в Унгария през ХVІІІ век”, ще бъдат показани за пръв път икони в обновената постоянна експозиция.

С музикална програма ще зарадва публиката и Постоянната експозиция „Енчо Пиронков”. Там ще изнесат концерт група Kopfdrehung - Иван Костолов (китари), Ивайло Стоянов (DJ), Владимир Даов (ударни). Група Kopfdrehung е основана през 2005 г., в академията за изкуства Städelschule във Франкфурт на Майн (Германия), от студенти по изящни изкуства. Членовете са артисти, непрофесионални музиканти, които свирят собствена музика и може да се вмести в понятието саунд-арт. Музика на живо ще има и в галерия „Филипополис” където ще пее хор „Евмолпея”. Също с хорово изкуство ще зарадва публиката си и Иконната сбирка към Градската галерия. Там ще изнесе концерт Смесен хор при Храм „Св. Троица”. В Етнографския музей ще звучат „Етноритми под тепетата” на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика”.

Специално за децата Регионален етнографски музей – Пловдив и National Geographic България организират творческа работилница. Природонаучният музей също има своя Малка Нощ. Там ще се проведат две програми „Намери ме в музея!” и „Оцвети ме! Назови ме кой съм аз!” съответно от 17:00 и 18:00 часа. Още от сутринта от 10:00 часа, Музеят на авиацията ще бъде отворен и за децата, които ще се включат в пленер на открито.


За да се запознаете детайлно със събитията и програмата на участниците разказани от самите тях, следете блога на Нощта - www.gallery-night.info/blog. Актуални новини ще бъдат публикувани в страниците на Нощта във Facebook и Twitter. Пълната програма на Нощта на музеите и галериите можете да намерите на www.gallery-night.info след 1 септември.За допълнителна информация:
 
Фондация "Отворени изкуства" - базов организатор на Нощ на музеите и галериите – Пловдив,
ул. "Отец Паисий" 36, Пловдив 4000, България
0888520375, 0885550993, office@openarts.infoАвтор: Open Arts Foundation
29.08.2011 г. 22:25
Посетено: 2135
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13039-aktsenti-v-programata-na-noshtta-na-muzeite-i-galeriite-plovdiv