Празници / фестивали

Скулпторът Евгени Йонов е носител на Наградата за култура и изкуство на ОББ на Аполония 2011

Музикантът Васил Петров е лауреат за 2011 г. на наградата "Аполон Токсофорос"

Скулпторът Евгени Йонов е носител на Наградата за култура и изкуство на ОББ на Аполония 2011
Награда за култура и изкуство на ОББ (Награда на Генералния спонсор)
Сн.: Мирослав Златев, Агенция БУЛФОТО◊ СЪБИТИЕТО

ОББ и Фондация „Аполония“ отличиха най-добрите български творци на Официалната церемония за откриването на Празниците на изкуствата Аполония 2011 в Созопол на 27 август.

Скулпторът Евгени Йонов спечели своята награда, въплътена в статуетка с антична фигурка на делфин, за нетрадиционните и модернистични пластики, които той изработва от различни метални предмети.

• Музикантът Васил Петров бе награден със статуетката „Аполон Токсофорос” („Аполон Лечител”) на Фондация „Аполония” за
изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Биг Бенда на Българското национално радио откри едно от най-значимите български културни събития с изпълнения на произведения на американския тромпетист Том Харел, който бе и солист. Сред авторските творби на Харел направи впечатление и пиесата „Киргиз“, за която диригентът на бенда Антони Дончев сподели, че го връща към корените на българската история. Концертът на Биг Бенда на БНР и на Том Харел бяха аплодирани лично и от американския посланик Джеймс Уорлик.


◊ ОЩЕ ЗА АПОЛОНИЯ 2011

Аполония 2011 ще продължи до 5 септември 2011 г. и нейните гости могат да се насладят на музикални събития, театрални постановки, картинни изложби и много артистични прояви. Силно присъствие през тази година имат американски джаз изпълнители, които традиционно ще представят своето изкуство в Джаз-клуб ОББ.

Акценти днес, във втория ден на Аполония 2011, са Концертът на АХАТ в Амфитеатър Аполония, Концерт The Essence оf Silence Tour Чико Фрийман & Фриц Пауер Трио в Джаз-клуб ОББ, Откриването на Изложба „Преоткрий България“ на Списание 8, ОББ и Булфото, Акустичен арт-ънплъгд на Славена Даскалова и JazzOrpheus, Представянето на книгите "8 ½" на Даниел Вълчев, и "Аномалия" на Людмила Филипова.

Театър София ще представи пиесата "Суматоха", а българското кино е представено с премиерата на филма "Подслон", с режисьор Драгомир Шолев.


◊ ЗА ЕВГЕНИ ЙОНОВ

Творецът Евгени Йонов използва метала, като създава пластики от различни отпадъци, събирани от цяла България. Той претопява и преобразява гайките и металните боклуци в риби, войници и птици. Според Георги Лозанов „Изобразителното изкуство – за разлика от литературата или киното, сякаш се е зарекло да се пази от попкултурата, да не напуска териториите на просветения поглед. Металните фигури на Евгени Йонов смело търсят среща с масовия зрител, готови са да се конкурират по зрелищност с образите от екрана, билбордовете и списанията. Художникът лови преситения ни поглед с най-сигурния капан на изкуството от последните десетилетия – еклектиката. Както твърдеше Уорхол: „Най-възбуждащото привличане е това между противоположности, които никога няма да се срещнат”. И Йонов го знае, само дето при него те се срещат, от което възбудата не намалява и сериалът за възбудения метал продължава да тече...“.


◊ ЗА НАГРАДАТА НА ОББ

Обединена българска банка е една от компаниите, която развива дългосрочни програми в подкрепа на културата и изкуството, културно-историческото наследство, образованието, грижата за деца в неравностойно положение, масовият детски спорт и високото спортно майсторство.

В областта на културата и изкуството банката подкрепя национално значими български арт фестивали, сценичните изкуства, отделни творчески прояви на български творци, като само за арт прояви отделените средства за последните 11 години надхвърлят 2 милиона лева.

ОББ е Спонсор на Аполония от средата на 90-те години. От 2001 година джаз програмата на фестивала протича под името „Джаз-клуб ОББ”. За последните 11 години са проведени над 100 джаз концерта на български и чужди изпълнители от този жанр. През 2007 година ОББ подари на „Аполония” роял Yamaha на стойност 25 000 лева, което дава възможност на големи изпълнители като Милчо Левиев да дадат простор на изпълнителското си изкуство.
 
Наградата на ОББ е второто по значение отличие, давано по време на Празници на изкуствата „Аполония“, след отличието – статуетка „Аполон Токсофорос“ („Аполон Лечител”), което организаторите на Празниците връчват на заслужил арт деятел.

От 2007 година ОББ връчва и своята Награда за култура и изкуство (Награда на Генералния спонсор) по време на Празници на изкуствата „Аполония”. През годините нейни лауреати са били джазменът Антони Дончев, Ангел Заберски – син, успешният млад режисьор Камен Калев, представил достойно България на филмовия фестивал в Кан с филма си „Източни пиеси”. За 2010 година нейният носител е радиожурналистката и писателка Силвия Чолева. В наградата на ОББ присъства антично изображение на делфин – едновременно древен символ на финансовите взаимоотношения между хората и митичен спътник на бога на изкуствата Аполон.Автор:
Стоян А. Стоянов, Комуникационна агенция PRoWay
Публикация:
28.08.2011 г. 17:08
Посетено:
2168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/13032-skulptorat-evgeni-yonov-e-nositel-na-nagradata-za-kultura-i-izkustvo-na-obb-na-apoloniya-2011