Празници / фестивали

"Аида" в Опера в Летния театър

Солистката на Виенската Щатсопер Надя Кръстева в ролята на Амнерис

"Аида" в Опера в Летния театър


◊ СЪБИТИЕТО

В операта "Аида" от Джузепе Верди на 28 юли от 21.00 ч., спектакъл от програмата на Опера в Летния театър – Варна 2011 и ММФ "Варненско лято", фестивалната публика ще има шанса да се срещне с Надя Кръстева - една от най-талантливите българки, покорила с вокалното си и артистично майсторство световните оперни сцени. С коронната си роля Кармен (неслучайно я наричат "най-прекрасната Кармен") солистката на Виенската Щатсопер гостува за пръв път във Варна в миналогодишното издание на Опера в Летния театър. Сега ще имаме удоволствието да я видим и чуем в ролята на Амнерис, а на 8 август т.г. – отново в "Кармен".

Останалите солисти в „Аида”: Стоян Бончев (Царят на Египет), Линка Стоянова (Аида), Бойко Цветанов - солист на Цюрихската опера (Радамес), Апостол Миленков (Рамфис), Нико Исаков (Амонасро), Стоян Финджиков (вестител), Костадинка Николова (Жрица).

Диригент Иван Филев, режисьор Кузман Попов.

 
◊ СОЛИСТКАТА

Надя Кръстева
е родена в София. В продължение на 9 години пее в Детския радиохор под ръководството на академик Христо Недялков, който оценява таланта на младата певица и съдейства за професионалното й обучение в Музикалната академия под ръководството на доц. Жасмина Костова. По-късно специализира в Рим при проф. Анита Чиркуети. От 2002 г. е постоянна солистка на Виенската Щатсопера, дебютирайки с ролята на Фенена от опeрата “Набуко” от Верди. Постепенно подготвя нови роли и в момента репертоарът й включва около 20 най-известни мецосопранови солови партии от опери на Моцарт, Доницети, Белини, Мусоргски, Верди, Бизе, Пучини, Офенбах, Чайковски, Вагнер и др. Надя Кръстева е желан гост на най-известните музикални фестивали в Европа и на най-известните оперни сцени в Европа, САЩ и Япония. Пяла е с цяла плеяда знаменити изпълнители като Нийл Шиков, Едита Груберова, Агнес Балца и Пласидо Доминго и под диригентството на Сейджи Озава, Марчело Виоти, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др. Графикът на Надя Кръстева е запълнен за години напред. Предстоят й вълнуващи срещи с публиката на Мюнхен, Берлин, Париж, САЩ и др
.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
25.07.2011 г. 17:10
Посетено:
2083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12938-aida-v-opera-v-letniya-teatar