Празници / фестивали

Фестивал на камерната музика "Летни музикални вечери"

Пловдив, 29 юли – 10 август 2011

Фестивал на камерната музика "Летни музикални вечери"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Музикална младеж“, България
НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив и ОИ „Стария Пловдив“
представят

Фестивал на камерната музика
„Летни музикални вечери“ 2011


Пловдив, 29 юли – 10 август

Програмата:

. 29 юли, 20 ч., Къща „Недкович“ - Калин Янчев, китара,
. 3 август, 20 ч., Къща „Недкович“ - Никола Кьосев, флейта
. 5 август, 20 ч., Къща „Степан Хиндлиян“ – Камерно трио в състав: Н. Кьосев, К. Янчев, В. Годжунов

. 8 август, 20 ч., Къща „Степан Хиндлиян“ – Велислав Годжунов, ударни
. 10 август, 20 ч., Балабанова къща – Евгени Генчев, пиано


◊ ПОВЕЧЕ

Цикълът от концерти на млади пловдивски музиканти е организиран по идея на д-р Кирил Търпов (оркестров и хоров диригент) – учредител и председател на Управителния съвет на Фондация “Музикална младеж” в сътрудничество с НУМТИ „Добрин Петков“ и Сдружение „Старинен Пловдив“.

Идеята е да бъдат представени млади дарования, завършили Пловдивското музикално училище преди време и сега учещи или завършили престижни световни колежи.

Голямата част от нашите талантливи деца не успяват да намерят подходящо време или форма, за да покажат своето развитие, след като са напуснали родния град. Понякога минават години, без да можем да ги чуем и да открием за пореден път, че Пловдив е извор на световни таланти в областта на музиката.

Фондация „Музикална младеж“ си поставя амбициозната задача да запълни тази празнота и с началото на този цикъл да открие за пловдивчани отново техните любими изпълнители, които разнасят славата на града ни по света.

В своята история, започнала в края на 1993 година, Фондацията е представяла и подпомагала чрез организираните майсторски класове и Фестивали голям брой млади музиканти както от Пловдив, така и от цялата страна. Не малка част от тях в този момент заемат водещи позиции в едни от най-големите оркестри по света, а други продължават обучението си в най-престижните колежи и университети в Европа и Америка.

Звуци и хармония, сътворени от младите таланти на родния ни град са готови да преобърнат всички граници, да се слеят в едно и да създадат истински лъч светлина. Всички понякога имаме нужда да се докоснем поне малко до оная част от съзнанието си, която ни прави витални – онова чисто изкуство. Без граници, без критика и без грим – просто музика.

Автор:
Фондация “Музикална младеж”
Публикация:
23.07.2011 г. 22:05
Етикети:
музикални новиниконцертимузикаЛетни музикални вечериПловдив 2011
Фондация Музикална младеж
Фестивал на камерната музика
Посетено:
1604
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12930-festival-na-kamernata-muzika-letni-muzikalni-vecheri