Празници / фестивали

"Алея на книгата" във Варна – пътят на четящите хора

Над 33 водещи български издателства с най-актуалните литературни заглавия

"Алея на книгата" във Варна – пътят на четящите хора


◊ СЪБИТИЕТО

Асоциация ”Българска книга” и  община Варна организират от 18 до 24 юли 2011 година „Алея на книгата 2011”
 
Стимулирането на четенето като дейност, развиваща мисленето и културата на нацията, популяризирането на европейската концепция за учене през целия живот, са сред основните цели и задачи на Асоциация „Българска книга”. Успехът на „Походът на книгата” през април т.г., в който се включиха най-популярните български актьори, музиканти, спортисти, политици, медийни лица, доказа, че четящите хора в България не са изчезващ вид.

През 2010 г., АБК и община Варна, инициираха създаването на „Алея на книгата“ до брега на морето. Романтичната идея се превърна в традиция, която очертава пътя на четящите хора. И това лято Варна отново ще бъде домакин на над 33 водещи български издателства с най-актуалните литературни заглавия.

Варненският кмет Кирил Йорданов, за втора поредна година официално ще открие „Алея на книгата 2011” в Морската градина на 17 юли 2011 г. в 19.00 ч. На откриването ще бъде връчена наградата в конкурса за най-добър младежки разказ, организиран от община Варна. За доброто настроение ще се погрижат децата от Детски вокален ансамбъл „Сребърни звънчета” към Общински детски комплекс Варна, с ръководител Юлия Недева и балет „Мелъди”, с ръководител Милена Попова.

Всяка вечер от 18.00 до 21.00 ч. на сцена „Раковината”, в непосредствена близост до красиво оформените летни шатри, ще се проведат литературни четения, премиери на нови заглавия, срещи с автори.

Сред гостите на лятната сцена ще бъдат Ана Данаилова, Владимир Пищало (който пристига специално за събитието от Сърбия), Галин Никифоров, Даниел Вълчев, Елена Алексиева, Евтим Евтимов, Захари Карабашлиев, Ина Герджикова, Ицко Финци, Калин Терзийски, Красимира Кубарелова, Лозинка Йорданова, Михаил Вешим, Романьола Мирославова, Светлана Дичева, Степан Поляков, Стефан Цанев, Чавдар Ценов.

Работното време и тази година ще бъде от 10.00 до 22.00 ч.

Събитието се осъществява с медийното партньорство на сайта „Аз чета“.


◊ ПРОГРАМАТА

Културна програма на сцена „Раковината”, „Алея на книгата”, гр. Варна, 18.-24.07.2011 г.


18 юли 2011 г. (понеделник)


. 18.00-19.00 ч.
Ще бъдат представени две авторки, които пишат дамски романи. Дамите ще раздават и автографи!
Ина Герджикова - "Плажният дневник на една кифла" - книгата спечели Националния литературен конкурс "Хермес" в категория проза за 2011 г. и Красимира Кубарелова "Розов храст и сладко от смокини", "Стари шлагери и крем брюле", "Кръстина и райските ябълки".
Издателство "Хермес".

. 19.00-20.00 ч.
Светлана Дичева ще запознае публиката със "Заекът на Гала". "Заекът на Гала" е пъстра мозайка от семейни драми, лични преживявания, социални изкривявания, щастливи мигове, сълзи, недоразумения, компромиси, премълчавания, душевни терзания, упреци. Авторката успява да накара читателя да погледне в себе си, да се свърже с емоциите си и да помисли за най-близките хора и най-важните неща не само с разума, а преди всичко със сърце и душа.
Издателство "Унискорп".

. 20.00-21.00 ч.
Чавдар Ценов ще представи "Другата врата" (2010). За своите герои авторът казва: “Копнежът по другия живот, който ги е подминал или който те са подминали, по живота, който са могли да живеят, никога не напуска героите ми. Не защото задължително не харесват живота си. Ако живееха “другия” живот, разяждащата тъга щеше да бъде по някакъв трети, но пак “друг” живот. Копнежът, мечтата, сънят, споменът, носталгията, тези елементи изграждат техния душевен пъзел. Затова и трудно понасят всекидневието, каквото и да е то, още повече че са напълно, абсолютно нормални хора”.
Издателство „Рива”


19 юли 2011 г. (вторник)

. 18.00-19.00 ч.
Степан Поляков представя "Етиопия. Краят на последния Бог". Откъде започва човечеството? Кога избухва Втората световна война? Тя е и историята на един абсолютен монарх, управлявал почти 50 г. Къде се пази Кивотът с изгубените Божии завети? Отговорът е един – Етиопия. Тази книга е нерегистрираната история на света. Тя е погледът на Третия свят към съдбовните събития на планетата през 20. век.
Издателство „Сиела”

. 19.00-20.00 ч.
Владимир Пищало е роден в Сараево. Автор е на разкази и романи. „Милениум в Белград” е роман-мозайка, в който постепенно се изгражда портретът на един град, както и на цяло едно поколение, израснало в него. „Белият град” е приказен, бленуван и прокълнат, а поколението, което прилича на него, е пресъздадено чрез образите на петима приятели и отношенията помежду им. Книгата разказва за проклятието да живееш на Балканите през последните десет години на ХХ век.
Издателство „Унискорп”

. 20.00-21.00 ч.
Любовен дует:
Евтим Евтимов и Романьола Мирославова. Авторски рецитал и представяне на първата им съвместна книга „Младо вино”.
Издателство „Персей”


20 юли 2011 г. (сряда)

. 18.00-19.00 ч.
Галин Никифоров и "Къщата на клоуните". История за една необикновена любов, разказана като изповед от един странен самотник в последните дни от живота му. В центъра на сюжета е една мистериозна къща, която той открива още като дете и, в която по необясним начин загадъчни хора намират покой и избавление, а може би и портал към Вечността.
Издателство „Сиела”

. 19.00-20.00 ч.
Раните на миналото и настоящето. Авторски рецитал и представяне на новата книга на Евтим Евтимов „
Отец Паисий обикаля още…
Издателство „Персей”

. 20.00-21.00 ч.
Ицко Финци e български театрален и филмов актьор. Автор е на книгата “Четива” (2010).
“...талантлив писател, с познатата му находчивост и остроумие, с онази уравновесяваща линия на почерка му, която отново доказва неговата художническа честност. Това е първата му книга (дано не е последна), която от самосебе си представлява един кипящ словесен коктейл с безпогрешно дозирани порции смях, самоирония, чисти пориви към детството, интригуващи анализи, празници на духа, шутовски каламбури, тъга, отчаяние, сарказъм в най-волни построения, изпълнени с изненадите на парадокса и абсурда. Застъпниците на постмодернизма у нас има на какво да се "кефят". (Иван Теофилов)
Издателство „Рива”


21 юли 2011 г. (четвъртък)

. 18.00-19.00 ч.
Калин Терзийски представя последния си роман "Лудост". След романа "Алкохол", в който се разказва за дъното на живота, а след това – и за възхода и Спасението, в "Лудост" Калин Терзийски се впуска в тъмните и загадъчни води на падането надолу и бягството навън. Четирите години в психиатрична болница – като лекар, но и като влюбен, като борец срещу безсмислието и търсач на смисъла – това е темата на разказа, който изпълва искрените и вълнуващи страници на романа "Лудост".
Издателство „Сиела”

. 20.00-21.00 ч.
Анна Данилова, „руската Агата Кристи”, представя най-новия си криминален роман „Чужди пари в ръцете ти”.
Издателство „Персей”


22 юли 2011 г. (петък)


. 18.00-19.00 ч
Срещата е с
Михаил Вешим и "Повелителят на осите". За Михаил Вешим колегите му от “Стършел” казват, че е най-звучно смеещият се редактор в историята на вестника. Когато Вешим се засмее в редакцията, счетоводителката, която живее през три пресечки, го чува и тръгва на работа. Автор е на романите „Английският съсед“ и „Нашингтон“. И на още много книги, пиеси, разкази и фейлетони... Общото между всички тях е усмивката...
Издателство „Сиела”

. 19.00-20.00 ч.
Даниел Вълчев ще запознае публиката със своите "8 1/2. Разкази". Това са 8 страхотни истории, побрани на 87 страници.
Издателство „Сиела”

. 20.00-21.00 ч.
Поетът на любовта – авторски рецитал на Евтим Евтимов върху книгата му с любовна лирика и песни „
Ти си любовта”.
Издателство „Персей”


23 юли 2011 г. (събота)

. 18.00-19.00 ч.
Елена Алексиева представя "Синдикатът на домашните любимци". В новата си книга авторката примамва читателя в един опасен свят, в който зловещото и забавното вървят ръка за ръка. Посоката е неизвестна, а познатото сякаш на всяка крачка залага капани.
Издателство „Сиела”

. 19.00-21.00 ч.
Стефан Цанев, "Анини приказки" със специалното участие на Николай Николаев (бате Николай) близък и любим приятел на Климент Денчев (бате Климбо).
Издателство „Про Бук”


◊ СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

Съпътстваща културна програма
„Алея на книгата”, Варна, 18-24 юли 2011 г.

18 юли 2011 г., понеделник

1. Представяне на книжки „Winks” и DVD „Winks”. Място: Шатра № 5, издателство „Про Бук”, Морската градина, „Алея на книгата”


19 юли 2011 г., вторник

1. 18.00 ч: „
Анини приказки” и Стефан Цанев в гр. Каварна. Място: Арт-клуб „Ретро”. Издателство „Про Бук”

2. 18.30 ч.:
Петър Денчев и сборника му с разкази „Истории в минало време”. Представя: Ангел Г.Ангелов. Място: Радио Варна. Издателство „Жанет 45”


20 юли 2011 г., сряда


1. 18.00 ч.: „Анини приказки” и Стефан Цанев в гр. Добрич. Място: Огледална зала „Нели Божкова. Издателство „Про Бук”

2. 19.00 ч.:
Кармен Мишу и премиера на новия исторически роман „Тангра и неговият син”. Представя: Виолета Тончева. Място: Радио Варна. Издателство „Жанет 45”


21 юли 2011 г., четвъртък


1. 19.00 ч.: Среща с писателя
Захари Карабашлиев. Захари Карабашлиев е български белетрист и драматург, живеещ в Калифорния. Неговият дебютен роман „18% сиво” претърпява четири издания и е класиран сред стоте най-любими книги на българите в кампанията „Голямото четене”. През 2010 г. в съавторство със съпругата му Силвия Карабашлиева издава книгата за деца „Приказка”. Място: Магазин „Пъблик”, бул. "Сливница" 24. Издателство "Сиела"

2. 19.00 ч.: Литературна среща с писателя Стефан Цанев и издателката Божана Апостолова. Четирилогията „
Български хроники”. Място: Радио Варна. Издателство „Жанет 45”

3. Представяне на списание „Мързел град”. Място: Шатра № 5, издателство „Про Бук”, Морската градина, „Алея на книгата”.


22 юли 2011 г., петък

1. Гостуване на магазин „Слънчоглед”. Ще се организира Творческа работилница, в която ще се демонстрират различни художествени техники и похвати. Място: „Алея на книгата”

2. 17.00 ч.: Българската приказница
Лозинка Йорданова ще чете приказки на децата. Неотдавна известната ни фолклористка завърши последния от шестте тома нови разработки на известни и неизвестни, най-вече непубликувани досега български народни приказки. По мащабност и значимост трудът й се сравнява с разработките на Ангел Каралийчев. Място: поляната зад Морското казино. Издателство "Емас"

3. 19.00 ч.: „Анини приказки” и Стефан Цанев в гр. Балчик. Място: Художествената галерия. Издателство "Про Бук"


23 юли 2011 г., събота

1. 11.00 ч.: Българската приказница Лозинка Йорданова ще чете приказки за децата. Неотдавна известната ни фолклористка завърши последния от шестте тома нови разработки на известни и неизвестни, най-вече непубликувани досега български народни приказки. По мащабност и значимост трудът й се сравнява с разработките на Ангел Каралийчев. Място: Детска книжарница „Жар птица”, ул. „Шипка” 24. Издателство "Емас"

2. 17.00 ч.: Българската приказница Лозинка Йорданова ще чете приказки за децата. Неотдавна известната ни фолклористка завърши последния от шестте тома нови разработки на известни и неизвестни, най-вече непубликувани досега български народни приказки. По мащабност и значимост трудът й се сравнява с разработките на Ангел Каралийчев. Място: поляната зад Морското казино. Издателство "Емас"

3. Гостуване на магазин „Слънчоглед”. Ще се организира Творческа работилница, в която ще се демонстрират различни художествени техники и похвати. Място: „Алея на книгата”

4. Фондация „Олд Кидс” организират „Детско лято”. Целта е да се стимулира спонтанността, творческото мислене, свободното общуване и радостта сред децата. Подарък за децата - книжката „Книга за навън”. Място: поляната зад Морското казино 

   
24 юли 2011 г., неделя

1. 17.00 ч.: Българската приказница Лозинка Йорданова ще чете приказки за децата. Неотдавна известната ни фолклористка завърши последния от шестте тома нови разработки на известни и неизвестни, най-вече непубликувани досега български народни приказки. По мащабност и значимост трудът й се сравнява с разработките на Ангел Каралийчев. Място: поляната зад Морското казино. Издателство "Емас
"
Автор:
Силва Папазян, Асоциация "Българска книга"
Публикация:
16.07.2011 г. 16:53
Посетено:
2698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12898-aleya-na-knigata-vav-varna-patyat-na-chetyashtite-hora