Празници / фестивали

"Мадам Бътерфлай" и Оперна гала в Летния театър

Oпера в Летния театър чества Борислав Иванов - 60 години на пулта и 80 години от рождението

"Мадам Бътерфлай" и  Оперна гала в Летния театър



◊ СЪБИТИЕТО

На 20 юли от 21.00 ч. в Летния театър на Варна ще бъде представена операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Образът на Чо-Чо сан ще пресъздаде Цветелина Малджанска, на която ще партнират Арсений Арсов (Пинктертон) и Венцеслав Анастасов (Шарплес). Спектакълът на Държавна опера Варна с режисьор Кузман Попов и диригент Иван Филев, част от програмата на Опера в Летния театър – Варна 2011, е включен и в ММФ "Варненско лято".

Два дни по-късно, на 22 юли от 21.00 ч. Опера в Летния театър ще събере своите почитатели в специален гала-спектакъл, посветен на големия български оперен диригент Борислав Иванов, удостоен с много български и международни награди. Маестро Борислав Иванов, ученик на великия Херберт фон Караян, стои на оперния пулт вече 60 години, през които дирижира над 2000 спектакъла в България и чужбина. В биографията си той съвместява творческа и ръководна дейност, като в продължение на общо 30 години е директор на оперите във Варна, Пловдив и София, а престижния пост генерален музикален директор на Берлинския симфоничен оркестър заема цели 40 сезона.

 

◊ ОПЕРНАТА ГАЛА

Месец преди да изпълни достолепните 80 години, главният художествен ръководител на Държавна опера Варна ще дирижира оперната гала в Летния театър на 22 юли, посветена на неговия забележителен творчески път. Участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Варна. В знак на признание към Борислав Иванов, за концерта във Варна пристигат най-известните български оперни певци от три поколения, с които Маестрото е работил през годините, с повечето от които го свързват лични приятелства. Имената на солистите сами говорят за себе си, като се започне с голямата Александрина Милчева. Следват по азбучен ред Димитринка Райчева, Елена Чавдарова-Иса, Ирина Жекова, Радостина Николаева, Александър Крунев, Арсений Арсов, Венцеслав Анастасов, Димитър Станчев, Калуди Калудов, Костадин Андреев, Орлин Горанов, Петър Данаилов, Пламен Димитров. Съпругата София Иванова ще поднесе известната "Наздравица" от "Травиата".

Програмата изобилства с бисери от оперната класика: “Травиата”, “Риголето”, “Трубадур”, “Бал с маски”, “Дон Карлос”, “Набуко”, “Аида” на Джузепе Верди; “Кармен” от Бизе, “Севилският бръснар” от Дж. Росини, “Норма” от В. Белини, “Палячи” от Леонкавало, “Турандот” от Дж. Пучини, “Хофманови разкази” от Офенбах. В концерта под режисурата на Кузман Попов е включен и мултимедиен продукт с откъси от последния филм на БНТ, създаден за юбилея на Борислав Иванов.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
16.07.2011 г. 09:00