Празници / фестивали

Четвърто издание на фестивала за късометражно кино "Късо съединение"

В селекцията е включена и специална програма с български късометражни филми

Четвърто издание на фестивала за късометражно кино "Късо съединение"


◊ СЪБИТИЕТО

Четвърто издание на фестивала за късометражно кино „Късо съединение

21 юли – 18 август 2011

Дом на киното, Евро синема, Dada Cultural Bar, Американски културен център, Институт „Сервантес”


На 21 юли „Позор” стартират четвъртото издание на фестивала „Късо съединение”. Прожекциите ще продължат до 18 август в салоните на „Дома на киното”, „Евро синема”, Американския културен център, институт „Сервантес”, както и в Dada Cultural Bar. Специална програма с български късометражни филми също ще зарадва почитателите на това изкуство.

Фестивалът ще бъде открит на 21 юли в „Дома на киното” с прожекция на филма „Преди и след”. Поредният успешен омнибус, събрал звезден режисьорски състав, включващ френската прима Фани Ардан, един от най-награждаваните режисьори от новата турска вълна Хюсеин Карабей (”Моят Марлон и Брандо”), най-провокативния ирански режисьор Джафар Панахи (”Сребърна мечка” за „Вън от играта”, „Златен лъв” за „Кръгът”), един от водещите режисьори на африканския континент Идриса Уедраого (Награда на журито в Кан за “Tilai”, Специална награда от фестивала във Венеция за „Плачът на сърцето”) и бразилеца Тата Амарал, създал най-успешния филм в родината си за 2006-та „Антония”.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

В програмата е и „С чаша кафе между реалността и въображението” - първият съвместен проект на израелски и палестински режисьори, които ви канят на чаша кафе, за да споделят с вас няколко интересни истории, които се случват на територията на Израел и Палестина. Първо ще се разходите из граничните пунктове, които трябва да преминете, за да се озовете от Израел в Палестина, след това ще проследите приключенията на двама незаконно пребиваващи в Израел палестинци, които незнайно как се озовават в Тел Авив, ще отпиете горчива глътка кафе в уютно кафене някъде из Израел, ще се събуждате преди изгрев слънце в палестинския град Акре, заедно със симпатичния чиновник Фати и накрая ще погостувате на семейство бедуини в пустинно селце, някъде из областта Негев.

„Добре дошли в Сао Пауло” ви кани на разходка из бразилския мегаполис Сао Пауло през погледа на няколко известни режисьори, всеки от които представя своята история, случваща се по улиците на града. Сред имената са режисьорът на култовия немски филм „Сбогом, Ленин!” Волфганг Бекер, отличеният на фестивалите в Кан и Венеция Амос Гитай (”Обетована земя”, „Кедма”), единият от братята Каурисмаки – Мика, който показа любовта си към Бразилия с музикалния експеримент „Бразилейриньо”, холивудската звезда Филип Нойс (”Патриотични игри”, „Колекционерът”), двукратният носител на „Сребърна мечка” от „Берлинале” Цай Мин-лян (”Капризният облак”, „Лице”), испанската актриса Мария де Медейрос с пореден режисьорски проект и бразилският музикант Каетано Велосо, озвучил шедьовъра на Алмодовар „Говори с нея”.

В „Нюйоркски истории” три американски икони  - Мартин Скорсезе, Франсис Форд Копола и Уди Алън, режисират новели за любимия си град – Ню Йорк. Скорсезе ни запознава с екстравагантния художник Лайънъл Доби и неговата отдадена на рисуването асистентка Полет. Фамилията Копола (София Копола се включва в написването на сценария) ни среща с едно богато семейство, чиято дъщеря се забавлява единствено в присъствието на любимия си иконом. А Уди Алън подхваща темата за едиповия комплекс, представяйки историята на една властна майка, която по никакъв начин не иска да изостави любимия си син.

В програмата на „Късо съединение 2011” са включени и специално подбрани селекции с късометражни филми от Андалусия и Близкия Изток.

Фестивалът благодари за подкрепата на Посолството на САЩ, институт „Сервантес” и Посолството на Бразилия.

 

. Очаквайте скоро пълната програма на „Късо съединение 2011” на адрес http://www.pozorcompany.com

Автор:
Публикация:
13.07.2011 г. 02:24
Посетено:
1734
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12880-chetvarto-izdanie-na-festivala-za-kasometrazhno-kino-kaso-saedinenie