Празници / фестивали

Сцената заличава граници, езикови бариери падат

Празници на младежките аматьорски театри - Горна Оряховица, за четвърти път

Сцената заличава граници, езикови бариери падат


Няма и никога не е имало граници за изкуството, доказаха младежи от пет страни на сцената на Народно читалище "Напредък 1869" в Горна Оряховица.

На 12 юли 2011-а тук за четвърти път се проведоха Празниците на младежките аматьорски театри. Програмата започна с постановката на Театрален състав "Славей" от Ямбол, които представиха спектакъла "Шопландия", където фолклорно наследство и модерно младежко звучене се сливат, за да разкажат за любовта - към изгората и към родината.

След тях на сцената се качиха момчетата от Испания, които "обходиха" страните - участнички, с ритъма на музиката. Представители на Асоциацията за културни инициативи от Полша пресъздадоха идеята за пътуването като израз на свобода, момчетата и момичетата от гимназия "Казмер Батяни" от Унгария пяха и свириха, а двама млади шведи в народни носии разказаха с танц и песен за северната страна.

Театрално-дискусионният клуб "Осем плюс" от Търговище представи "Завист" - сценично повествование за проблемите на младите хора, след което домакините от Младежки театър "Алтернатива" в Горна Оряховица поканиха всички да се присъединят към пъстрия хепънинг, който завихриха пред вековното читалище (на снимката).

В благородната надпревара за наградите на театралния фест се наложиха момчетата и момичетата от Ямбол, техни подгласници станаха представителите на Испания и Унгария.

Изявата бе част от проекта "Доброволци засилват взаимното разбирателство чрез изкуство", разработен от Сдружение "Младежка толерантност" - Горна Оряховица, и обърнат към хората в неравностойно положение. Доброволците от европейските страни са подготвили спектаклите, които представиха на сцената на Празниците, по време на гостуването си в Горна, започнало преди ден. На младите хора предстои да посетят Велико Търново, Арбанаси и Варна, като навсякъде ще трупат опит в общуването и ще заразяват с усмивки и добро настроение.
Автор:
Светла Иванова
Публикация:
12.07.2011 г. 19:08
Посетено:
1597
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12878-stsenata-zalichava-granitsi-ezikovi-barieri-padat