Празници / фестивали

"Бал с маски" - постановка на Пламен Карталов в Опера в Летния театър – Варна 2011

Премиера със звездата на Мариински театър Август Амонов

"Бал с маски" - постановка на Пламен Карталов в Опера в Летния театър – Варна 2011


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 и 14 юли от 21.00 ч. в Опера в Летния театър – Варна 2011 предстои дългоочакваната премиера на ”Бал с маски” от Джузепе Верди с режисьор Пламен Карталов и диригент Борислав Иванов.

Второто издание на Опера в Летния театър – Варна 2011 е част от проекта Варна – кандидат за европейска  столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Община Варна, Сосиете Женерал Експрес банк, ЕОН – България, гранд-хотел "Димят", хотел "Модус", както и с медийното партньорство на БНР – Радио Варна, Дарик Радио Варна, БНТ – РТВЦ Варна, ТВ "Черно море", в-к "Черно море", www.ida.bg и BusTv, със специален медиен партньор „Каста Дива” - предаването за опера, оперета, балет и мюзикъл на БНР, програма „Хоризонт”.

 
◊ ПОСТАНОВКАТА

В мащабната постановка на „Бал с маски” от Джузепе Верди на изтъкнатия български режисьор Пламен Карталов участва цяло съзвездие от оперни гласове, начело със световноизвестния солист от Мариински театър в Санкт Петербург и любим тенор на големия диригент Гергиев, Август Амонов. Oсвен него ще чуем звездите на Националната опера: Костадин Андреев, Радостина Николаева – новата Гена Димитрова, Александър Крунев, Димитринка Райчева, Елена Чавдарова-Иса, Ангел Христов, Димитър Станчев, както и солистите на Варненската опера: Пламен Димитров, Ирина Жекова, Бойка Василева и Свилен Николов.

Постановката откроява актуалните търсения в естетиката на българската оперна режисура. За пръв път на сцената на Опера в Летния театър публиката ще види толкова модерна сценография на класическа оперна творба. Тя е решена с метални конструкции, тежащи над 2 тона и извисяващи се на места до 4 и половина метра височина. Стъклената пирамида, изобразяваща едновременно двата свята - блясъка на дворцовия живот с неговия лукс и интриги и подземния свят на магията, окултизма и мистериите, се задвижва вертикално и в кръг посредством специална хидравлична система. Пирамидата е алегоричен образ на театъра, построен от Густав Трети, в който по ирония на съдбата меценатът на изкуството намира смъртта си. В стилизираните и изключително пищни костюми на постановката доминира огнено-червеното - цветът на страстта.

 
◊ СОЛИСТЪТ

Световноизвестният руски тенор Август Амонов, роден през 1977 г. в Казан, завършва Държавната консерватория в Алма-Ата, работи в Казахския академичен театър за опера и балет, Музикалния театър “Хеликон” (Москва), Театър “Станиславски – Немирович-Данченко”. През 2001 г. младият тенор дебютира на сцената на Болшой театър в ролите на Граф Водемон от операта “Йоланта” (Чайковски) и Алваро от “Силата на съдбата” (Верди). От 2003 г. Август Амонов е един от водещите солисти на световноизвестния Мариински театър в Санкт Петербург, където натрупва впечатляващ репертоар с повече от 50 роли от италиански, руски, френски и немски опери. Едни от най-любимите му партии са тези на Радамес (”Аида”), Отело, изпят за първи път във Вашингтонската опера, харесва оперите „Йоланта” и „Дама пика” на Чайковски, „Самсон и Далила” на Сен Санс и ролята на Зигмунд от „Валкюра” от Вагнер, с която гастролира в Ковънт Гардън. Август Амонов работи с едни от най-изявените диригенти, като Генадий Рождественски, Юрий Темирканов и Валери Гергиев, който не крие предпочитанията си към певеца с богат глас и завладяващо сценично присъствие. Август Амонов гастролира с голям успех в Китай, Корея, Канада, Германия, Холандия, Австралия, Франция, Англия, Япония и на редица други оперни сцени и фестивали.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
07.07.2011 г. 14:09
Посетено:
2291
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12855-bal-s-maski-postanovka-na-plamen-kartalov-v-opera-v-letniya-teatar-varna-2011